Syö omena päivässä

Syö omena päivässä
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Omena on herkullinen ja terveellinen hedelmä, ja aikoinaan se symboloi tietoa ja houkutusta. Omena päivässä sisältää monia terveellisiä ravintoaineita, ja sitä voi käyttää sadoin eri tavoin: juomissa, jälkiruuissa, pääaterioissa ja omenaviinietikkana. Haluatko oppia lisää omenan hyödyistä? Jatka artikkelin lukemista!

Omena päivässä pitää lääkkeet loitolla

Vanha sanonta kaipaa päivitystä ja selvitystä. Yhdysvalloissa suoritetun tutkimuksen mukaan päivittäisen omenan syöminen tekee hyvää keholle ja estää monien sairauksien kehittymistä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita suoraan sitä, että voit jättää lääkärikäynnit väliin. Etenkin ikäihmisten tulee käydä säännöllisesti lääkärintarkastuksessa.

Edellä mainittuun tutkimukseen otti osaa 8400 vapaaehtoista, joista 10 % nautti omenan päivässä. Vapaaehtoiset, jotka söivät omenan päivässä eivät kaivanneet lähes ollenkaan minkäänlaista lääkehoitoa vuoden aikana.

omena päivässä

Tutkimusryhmän johtajan Matthew Davisin mukaan omenoiden syöminen ei yhdistynyt muihin mittaustuloksiin, kuten siihen, kuinka monta kertaa koehenkilö kävi lääkärissä vuoden aikana.

Tutkimuksen löydökset paljastivat, että ne henkilöt, jotka nauttivat omenan päivässä välttivät muita koehenkilöitä enemmän tupakointia, olivat korkeammalla älykkyystasolla ja kouluttautuneempia. Omenoiden nauttiminen on merkki terveistä elämäntavoista, ja omenat ovatkin täynnä C-vitamiinia, kuitua ja flavonoideja.

Omenoita voi nauttia vaikka aamiaisella, jälkiruokana tai välipalana, ja ne poistavat tehokkaasti naposteluhimoa ja nälkää. Omenoita voi syödä ennen liikunnan harrastamista tai ennen nukkumaanmenoa, mikäli nälkä yllättää iltasella. Omenat eivät sisällä suurta määrää sokeria tai kaloreita, ja kaikenikäiset voivat nauttia niitä.

Päteviä syitä syödä omena päivässä

  • Omenat nesteyttävät kehoa, sillä ne sisältävät paljon vettä (jopa 80 % omenasta on vettä).
  • Omenoilla on diureettinen vaikutus, joka vähentää nesteiden kertymistä, ehkäisee jalkojen lihaskramppeja ja laskee verenpainetta kaliumin avulla.
  • Omenoista saa monia eri vitamiineja ja etenkin E-vitamiinia, joka on tehokas antioksidantti.
  • Omenoilla voi hoitaa ripulia ja ummetusta, sillä niiden sisältämä kuitu helpottaa ruuansulatusta ja tekee suolen toiminnasta säännöllisempää. Ummetuksen hoitoon omenat kannattaa syödä raakana kuorineen ja ripulin hoitoon ne kannattaa nauttia soseen muodossa.
omena päivässä
  • Omenan kuori sisältää pektiiniä. Pektiini on kuitu, joka suojaa suoliston limakalvoja. Muista pestä omena hyvin ennen nauttimista, jotta huuhdot pois hyönteismyrkyt ja säilöntäaineet, ja voit syödä sen kuorineen. Kuori sisältää eniten ravintoaineita. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että pektiinillä on suuri merkitys erilaisten syöpäsairauksien ehkäisemisessä, etenkin suolistosyövän.

Mistä omenoiden terveysvaikutukset johtuvat?

Omenoiden terveyssalaisuus piilee niiden sisältämissä fytokemikaaleissa, jotka ehkäisevät syöpäsairauksia ja auttavat myös alentamaan verensokeria ja kolesterolia verenkierrossa. Tämä tekee niistä erityisen terveellisen ja suositeltavan ruoka-aineen diabeetikoille ja korkeasta kolesterolista kärsiville – nauti vähintään kaksi omenaa päivässä, mikäli kärsit näistä terveysongelmista. Omena puhdistaa verta tehokkaasti.

Yksi omenan tärkeistä fytokemikaaleista on kversetiini, joka ehkäisee verenkiertoelimistön sairauksia ja tulehdusperäisiä tauteja, kuten niveltulehdusta ja astmaa, sekä lihaskramppeja.

Omenat sisältävät terveellisen määrän omena- ja viinihappoa, jotka auttavat kehoa sulattamaan rasvoja tehokkaammin. Saadaksesi kaiken irti omenan rasvaa sulattavasta vaikutuksesta, kannattaa omena nauttia jälkiruokana suuren aterian jälkeen. Omena ehkäisee myös ruokailun jälkeisiä verensokeripiikkejä.

omenat päivässä

Omenoiden popsiminen soveltuu täydellisesti sellaisille ihmisille, jotka tarttuvat lähes huomaamattaan epäterveellisiin välipaloihin ja tuntevat jatkuvaa tarvetta napostella. Omena täyttää mahaa ja pitää näläntunteen loitolla. Lisäksi omenan makea koostumus auttaa hillitsemään sokerihampaan kolotusta. Voit nauttia vaikka viisi omenaa, jos haluat, sillä ne ovat huomattavasti terveellisempi vaihtoehto suklaalle ja muille herkuille. Omenasta saa energiaa ja ne auttavat laihtumaan.

Omenat kehittävät kognitiivisia kykyjä, sillä ne sisältävät hyödyllisiä sokereita, jotka ovat aivoille hyväksi. Omena päivässä ennen oppitunnille menemistä on melkein sama asia kuin Kippari Kallen nauttima pinaatti. Psyykkinen suorituskyky kasvaa, olet tehokkaampi ja pystyt omaksumaan enemmän tietoa, muistamaan faktoja paremmin ja suoriutumaan tehtävistä paremmin. Uskomatonta, mutta totta.

Omenat on helppo pitää mukana treenikassissa tai pidemmällä matkalla. Ne sujahtavat helposti laukkuun ja ne sopivat niin piknikille kuin patikkaretkelle. Muista pestä omenat ja laittaa ne pieneen muovipussiin, näin suojaat niitä kolhuilta laukussa. Voit myös paloitella omenat valmiiksi muovirasiaan iltapäivän naposteluhetkeä varten.

Kipaise siis saman tien kauppaan ja osta pari kiloa omenoita. Nauti omena päivässä ja varmista, että muutkin perheenjäsenet tekevät niin!

omenahillo nopesteluun

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.