7 ruoka-ainetta, jotka poistavat näläntunnetta aiheuttamatta painonnousua

toukokuu 11, 2015

Jotkut ihmiset kärsivät siitä, että he tuntevat joutuvansa syömään jatkuvasti sammuttaakseen näläntunteen, eivätkä jatkuvasta syömisestä huolimatta koskaan tunne oloaan kylläiseksi tai tyytyväiseksi.

 

Vaikka tämä saattaa riippua iästä, aineenvaihdunnasta ja elämän aktiivisuudesta, on olemassa ruokia, jotka tekevät olomme kylläisemmäksi ilman, että niitä joutuisi syömään suuria määriä.

On tärkeää painottaa, että tasapainoinen ruokavalio tekee yleensä olon kylläisemmäksi kuin hyvin rasva- ja sokeripitoinen ruokavalio. Haluamme kertoa, mitkä ruoka-aineet tekevät kylläiseksi ja auttavat poistamaan näläntunnetta ilman painonnousua.

Hedelmät ja vihannekset

Hedelmät ja vihannekset, erityisesti raakana, auttavat poistamaan näläntunnetta ja ravitsevat kehoa vitamiineilla ja kivennäisaineilla. Niissä on myös vain vähän kaloreita. Kuitujen ja veden yhdistelmä täyttää helposti vatsan ja auttaa niillä hetkillä, kun tunnet halua mutustella jotain, vaikka et olekaan nälkäinen.

Hyvä idea on tehdä hedelmäsmoothieita soseuttamalla muutamia hedelmän paloja ja vettä. Voit myös makeuttaa niitä hieman stevialla, jos hedelmät eivät ole kovin raikkaita. Kasvismehu ei ole yhtä tyydyttävä, koska useimmissa kasviksissa ei ole samoja määriä kuitua kuin hedelmissä.

Gazpacho, eli vihanneksista valmistettu smoothie (tomaatti, paprika, kurkku…), on toinen terveellinen vaihtoehto. Se tulee ehdottomasti juoda ilman siivilöintiä, jotta se säilyttää luonnolliset kuitunsa.

Vihanneslajitelma

 

Kokonaiset raaka-aineet

Valtaosa nykypäivänä kulutettavista jauhoista ja jyvistä on jalostettu, mikä tarkoittaa, että kuidut on puristettu niistä pois. Jyvien syöminen kokonaisina tekee olon paljon kylläisemmäksi ja se tekee hyvää koko vartalolle. Valitse ruoista kokojyvävaihtoehto, esimerkiksi riisistä, leivästä ja leivontajauhoista.

Kokojyväriisi

 

Agar-agar 

Agar-agar on levää, joka jähmettää ruokia, koska se toimii gelatiinina. Tämä levä on hyvin kylläiseksi tekevä, koska se toimii kuin sakeuttamisaineena vatsassa. Kun se saavuttaa vatsan ja sekoittuu ruoansulatusnesteisiin, se kasvaa kooltaan ja luo kylläisyyden tunteen.

Agar-agar on myös hyvin puhdistava. Se auttaa poistamaan myrkkyjä ja parantaa suoliston toimintoja, sekä estää ummetusta.

Sitä voidaan käyttää keitoissa ja pastaruoissa ja sitä voidaan käyttää myös jälkiruokien valmistuksessa, esimerkiksi hyytelöimään hedelmämehu tai kasvisjuoma.

Agar-agar

Palkokasvit

Palkokasvit, joita muinoin kulutettiin hyvin yleisesti, ovat nykyään hieman unohdettuja. Silti ne ovat yhä erinomaisia elintarvikkeita. Niissä on paljon proteiinia, minkä vuoksi ne voivat helposti olla minkä tahansa aterian pääaine, lisukkeena hieman vihanneksia ja/tai jyviä. Toisin kuin eläinproteiinit, niissä on paljon kuitua.

Itse asiassa, jos syöt palkokasveja säännöllisesti, tulet huomaamaan miten niiden käytöstä tulee helposti jokapäiväistä.

Jos sinulla on huono ruoansulatus, keitä ne pienen kumina-, curry- tai fenkolimäärän kanssa. Älä sekoita tätä mihinkään muihin ravintoaineisiin. Voit vaikka syödä tätä soseutettuna.

Antiikin parannuskeino

Voit myös valmistaa hyvin kylläiseksi tekevän juoman hienontamalla ja sekoittamalla saman määrän pellavansiemeniä, vehnänalkioita ja psylliumia (lääkekasvi, jota käytetään luonnollisena laksatiivina). Sekoita yksi tai kaksi lusikallista valmistetta lasiin vettä, ja juo 10 – 15 minuuttia ennen jokaista ateriaa. Tulet nopeasti huomaamaan, ettet tunne enää tarvetta syödä yhtä suuria määriä ruokaa.

Vesi

Jano sekoitetaan usein nälkään, ja toisinaan voit jopa kokea ”tunteellista nälkää” tai tarvetta laittaa jotain suuhusi. Noina aikoina parasta on juoda pari lasia vettä. Itse asiassa, aina kun tunnet olevasi nälkäinen, juo lasillinen vettä. Jos olet edelleen nälkäinen viiden minuutin jälkeen, syö sitten jotain.

On tärkeää juoda lämmintä (huoneenlämpöistä) vettä ja välttää erittäin kylmää vettä. Kylmä vesi jäähdyttää ruoansulatuselimistöä ja ruoansulatus hidastuu.

Pureskele ruoka hyvin

Tätä ei sovi unohtaa! Nälän tunne kestää 20 minuuttia vielä siitä, kun aloittaa syömisen. Jos pureskelet ruokasi hyvin, sinun ei tarvitse syödä niin suuria määriä, ja lisäksi sulatat syömäsi ruoan helpommin.

 

Kuvat: Food Thinkers, hedonistin and sweetbeetandgreenbean.

 

UUTISIA VERKOSSA