Logo image
Logo image

Kuinka poistaa näläntunne ilman painonnousua?

3 minuuttia
Kuinka poistaa näläntunne ilman painonnousua?
Viimeisin päivitys: 11 maaliskuuta, 2019

Joillakin ihmisillä on murheenaan jatkuva näläntunne, eivätkä he syömisestä huolimatta koskaan tunne oloaan kylläiseksi tai tyytyväiseksi.

Näläntunne riippuu henkilön iästä, aineenvaihdunnasta ja aktiivisuudesta, mutta on olemassa ruokia, jotka suuressa osassa tapauksia tekevät olomme kylläiseksi ilman, että niitä joutuisi syömään suuria määriä.

On tärkeää painottaa, että tasapainoinen ruokavalio pitää yleensä olon kylläisempänä kuin hyvin rasva- ja sokeripitoinen ruokavalio. Tässä artikkelissa kerromme, mitä ovat sellaiset ruoka-aineet, jotka pitävät sinut kylläisinä, ja joiden avulla näläntunne pysyy poissa ilman painonnousua.

Ruokia, joiden avulla poistaa näläntunne ilman painonnousua

Hedelmät ja vihannekset

Hedelmät ja vihannekset, erityisesti raakana, auttavat poistamaan näläntunnetta ja ravitsevat kehoa vitamiineilla ja kivennäisaineilla. Niissä on myös vain vähän kaloreita. Kuitujen ja veden yhdistelmä täyttää helposti vatsan ja auttaa niillä hetkillä, kun tunnet halua mutustella jotain, vaikka et olekaan nälkäinen.

Hyvä idea on valmistaa hedelmäsmoothieita soseuttamalla muutamia hedelmän paloja ja vettä. Voit makeuttaa smoothieta stevialla, jos hedelmät eivät ole tuoreita ja raikkaita. Kasvismehu ei samalla tavalla täytä vatsaa ja pidä näläntunnetta loitolla, sillä useimmissa kasviksissa ei ole samoja määriä kuitua kuin hedelmissä.

Gazpacho, eli vihanneksista – kuten tomaatti, paprika ja kurkku – valmistettu smoothie, on toinen terveellinen vaihtoehto. Se tulee ehdottomasti juoda ilman siivilöintiä, jotta juoma säilyttää luonnolliset kuitunsa.

Some figure

Kokonaiset raaka-aineet

Valtaosa nykypäivänä kulutettavista jauhoista ja jyvistä on jalostettu, mikä tarkoittaa, että kuidut on puristettu niistä pois. Jyvien syöminen kokonaisina saa tuntemaan olon kylläisemmäksi ja tekee hyvää koko keholle. Valitse kokojyvävaihtoehto sellaisista ruoista kuin riisi, leipä ja leivontajauhot.

Some figure

Agar-agar

Agar-agar on levästä eristetty hiilihydraatti, jota käytetään hyytelöimisaineena. Agar-agar tekee kylläiseksi, sillä se toimii vatsassa sakeuttamisaineen tavoin. Kun aine saavuttaa vatsan ja sekoittuu ruoansulatusnesteisiin, se kasvaa kooltaan ja luo kylläisyyden tunteen.

Agar-agar myös auttaa poistamaan myrkkyjä sekä parantaa suoliston toimintaa ja estää ummetusta.

Agar-agaria voidaan käyttää keitoissa sekä pastaruoissa ja jälkiruokien valmistuksessa, esimerkiksi hyytelöimään hedelmämehu tai kasvisjuoma.

Some figure

Palkokasvit

Palkokasvit, joita aikaisemmin kulutettiin hyvin paljon, ovat nykyään jääneet hieman taka-alalle ihmisten ruokavalioissa. Ne ovat silti edelleen erinomaisia elintarvikkeita. Palkokasvit sisältävät runsaasti proteiinia, minkä vuoksi ne voivat toimia minkä tahansa aterian pääraaka-aineena, jolloin lisukkeena voi olla hieman vihanneksia ja jyviä. Toisin kuin eläinproteiineissa, palkokasveissa on runsaasti kuitua.

Jos syöt palkokasveja säännöllisesti, tulet huomaamaan, että niiden käytöstä tulee helposti jokapäiväistä.

Jos sinulla on huono ruoansulatus, keitä palkokasvit pienen kumina-, curry- tai fenkolimäärän kanssa. Älä sekoita seosta muihin ravintoaineisiin. Voit syödä tämän seoksen esimerkiksi soseutettuna.

Antiikin parannuskeino

Voit myös valmistaa hyvin kylläiseksi tekevän juoman hienontamalla ja sekoittamalla samassa suhteessa pellavansiemeniä, vehnänalkioita ja psylliumia (lääkekasvi, jota käytetään luonnollisena laksatiivina). Sekoita yksi tai kaksi lusikallista seosta lasilliseen vettä ja nauti juoma 10-15 minuuttia ennen jokaista ateriaa. Tulet nopeasti huomaamaan, ettet tunne enää tarvetta syödä yhtä suuria määriä ruokaa.

Vesi

Jano sekoitetaan usein nälkään, ja toisinaan voit kokea “tunteellista nälkää” tai tarvetta laittaa jotain suuhusi. Noina hetkinä kannattaa juoda pari lasia vettä. Itse asiassa, aina kun koet olevasi nälkäinen, juo lasillinen vettä. Jos tunnet edelleen nälkää viiden minuutin jälkeen, syö sitten jotain.

On tärkeää juoda vesi huoneenlämpöisenä ja välttää erittäin kylmää vettä. Kylmä vesi jäähdyttää ruoansulatuselimistöä, mikä hidastaa ruoansulatusta.

Pureskele ruoka hyvin

Tätä neuvoa ei sovi unohtaa! Nälän tunne säilyy vielä 20 minuuttia syömisen aloittamisesta. Jos pureskelet ruokasi hyvin, sinun ei tarvitse syödä niin suuria määriä, ja lisäksi sulatat syömäsi ruoan helpommin.

Kuvat: Food Thinkers, Hedonistin ja Sweet Beet and Green Bean


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.