Logo image
Logo image

Mikä on paras tapa syödä riisiä?

3 minuuttia
Riisiä on syöty jo pitkään ja monissa yhteiskunnissa, ja se onkin yksi kaikkein suosituimmista tuotteista maailmassa. Nyt kerromme terveellisimmistä tavoista nauttia tätä perusruokaa.
Mikä on paras tapa syödä riisiä?
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Riisi on yksi kaikkein eniten syödyistä ruoista koko maailmassa. Sellaisenaan se voi olla tylsä valinta, mutta riisi on kuitenkin erittäin helppo yhdistää muihin ruokiin. Lue parhaat reseptit ja vinkit kuinka valmistaa ja syödä riisiä!

On monia erilaisia tapoja käyttää riisiä aterioiden valmistamisessa, joista jotkut ovat terveellisempiä kuin toiset. Tässä on kyse siitä, kuinka riisi valmistetaan ja siitä, minkä kanssa se yhdistetään.

Monissa kulttuureissa riisi on tärkeä osa ihmisten ravintoa. Se on ollut suosittu ratkaisu jo vuosisatojen ajan erilaisissa yhteiskunnissa, samoin kuin vehnä.

Jatka lukemista ja kuulet kuinka tätä perustuotetta kannattaa valmistaa, ja mihin muihin ruokiin se on hyvä yhdistää aterioilla – nämä ovat terveellisimmät tavat syödä riisiä!

Miksi kannattaa syödä riisiä?

Riisi on jyvä, joka sisältää vettä, hiilihydraatteja, kuitua ja mineraaleja. Siinä on vain hyvin vähän rasvaa, ja se on erittäin terveellistä ruokaa, joka antaa keholle sen tarvitsemat hiilihydraatit.

Riisi sellaisenaan ei olekaan mikään ongelma terveyden kannalta – sen sijaan on merkitystä sillä, kuinka paljon sitä syödään. Painoa kertyy silloin kun saat enemmän kaloreita kuin tarvitset, ja tämä riippuu aktiivisuutesi tasosta.

Voiko riisin syönti olla vaarallista?

Some figure

Riisi, etenkin sen ulompi kuori, pystyy imeyttämään suuren määrän arseenia. Yksi riisin hyödyistä valkoisessa muodossa onkin se, että tuo ulompi kuori on poistettu.

Tämä on tietysti ristiriidassa sen yleisen ajatuksen kanssa, että ruskea riisi on terveellisempää. Kyllä, sillä on tietysti enemmän ravitsemuksellista hyötyä, mutta se myös sisältää enemmän arseenia.

Kolme tapaa vähentää arseenia riisissä

1. Kaksi osaa vettä, yksi osa riisiä

Tämä tapa valmistaa riisiä mahdollistaa sen, että se keitetään kunnolla. Näin voit vähentää arseenin määrää syömässäsi riisissä.

2. Viisi osaa vettä, yksi osa riisiä

Tällä vesimäärällä arseenia voidaan vähentää jopa 50 %:n verran. Kiinnostavaa on se, että suositeltava suhde risoton valmistamisessa on juuri viisi osaa vettä ja yksi osa riisiä.

3. Yli yön liottaminen

Tämän tekniikan avulla riisi menettää noin 80 % sisältämästään arseenista.

Ikävä kyllä se tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että osa riisin ravinteista lähtee pois.

Kuinka syödä riisiä terveellisesti?

Some figure

Jos haluat syödä riisiä terveellisellä tavalla, on olemassa eräitä yhdistelmiä, jotka lisäävät riisin tarjoamia hyötyjä. Tässä esittelemme muutaman näistä:

Valkoinen riisi ja kookosöljy

Yksi valkoisen riisin heikkouksista on se, että siinä on runsaasti tärkkelystä tiivistetyssä muodossa. Keho muuntaa tämän tärkkelyksen sitten sokeriksi, ja tämä on tietysti hyvin haitallista, kuten oletkin jo varmasti kuullut.

Tämä prosessi voidaan kuitenkin torjua, jos käytät enemmän vettä ja kaksi ruokalusikallista kookosöljyä riisiä valmistaessasi. Tärkkelyksen haitalliset vaikutukset kehossa voidaan näin neutralisoida.

Riisi ja liemi

Some figure

Jos haluat antaa riisille makua samalla kun lisäät sen ravinteita, kokeile liemen käyttöä. Kasvis- ja kanaliemet tarjoavat makua ja ravinteita, ja ne imeytyvät riisiin hyvin.

Riisi ja inkivääri – tämä yhdistelmä on hyväksi sydämelle

Jos haluat riisiin paljon makua, mutta tavoittelet myös hyviä vaikutuksia terveydellesi, kannattaa kokeilla inkiväärin ja riisin yhdistämistä. Tätä varten tulee raastaa inkivääriä ja lisätä se riisiin, kun vesi kiehuu. Pieni määrä kookosöljyä takaa sen, että riisiä sisältävät ateriasi maistuvat loistavilta, mutta ovat samalla hyvin terveellisiä.

Riisi ja lisätyt antioksidantit

Kuten voit ohjeistamme huomata, on monia erilaisia tapoja parantaa nauttimasi riisin makua ja myös sen vaikutuksia terveydelle. Yksi näistä vinkeistä on lisätä riisiin sellaisia tuotteita, jotka sisältävät antioksidantteja. Ne voivat olla esimerkiksi kasviksia ja sieniä, jotka antavat proteiinia ja hyvän määrän antioksidantteja.

Esimerkiksi valkosipulilla on monta hyötyä terveydelle. Sillä on hyvä vaikutus jo sellaisenaan, mutta se on täydellinen lisä sipuliin ja riisiin. Kaikki nämä ainekset saavat riisiannoksesi maistumaan loistavilta sekä samalla tekevät niistä erittäin terveellisiä.

Oletko tottunut syömään riisiä aina sillä yhdellä samalla tavalla? Riisi on valinta, joka tarjoaa enemmän mahdollisuuksia luovuuden kannalta kuin useimmat muut tuotteet. Se on ikivanha ruoka, joka sopii lähes kaiken mahdollisen lisukkeeksi.

Tee kokeiluja ja testaa näitä vinkkejä, niin voit alkaa nauttia monista herkullisista ja hyvinvointia edistävistä tavoista nauttia riisiä aterioillasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.