Logo image
Logo image

Paras syöpää ehkäisevä ruokavalio

4 minuuttia
Sen lisäksi että noudatat syöpää ehkäisevää ruokavaliota joka sisältää runsaasti tuoreita ruokia, on tärkeää että sinulla on terveelliset elämäntavat ja vältät paikallasi olemista, alkoholia ja tupakkaa. Opi lisää tästä artikkelista! 
Paras syöpää ehkäisevä ruokavalio
Viimeisin päivitys: 03 maaliskuuta, 2019

On enemmän ja enemmän ihmisiä, jotka kärsivät syövästä. Tämä tapahtuu etenkin länsimaissa, ja se voi johtua siitä, millaista elämää elämme. Se voi kuitenkin olla myös yhteydessä ympäristön saasteisiin, tai stressiin josta kärsimme päivittäin. Tänään kerromme lisää siitä, mitä sisältää syöpää ehkäisevä ruokavalio.

Yksi suurimmista riskitekijöistä sairastua syöpään on päivittäinen ruokavalio. Tästä syystä haluamme kertoa tarkemmin, millainen on ihanteellinen syöpää ehkäisevä ruokavalioNämä ovat joitakin parhaista ruoista, joita sinun tulisi sisällyttää ruokavalioosi ehkäistäksesi syöpää!

Syöpää ehkäisevä ruokavalio: syö ollaksesi terve

Some figure

On olemassa useita suosituksia tehdäksesi ruokavaliostasi niin terveellisen kuin mahdollista. Nämä suositukset auttavat ehkäisemään syövän ilmaantumista.

Niihin kuuluu ruokavaliosi pohjaaminen tuoreisiin, paikallisiin sesongin tuotteisiin. Lisäksi näiden ruokien tulisi olla luomua, jos mahdollista. 

  • Raa’at hedelmät ja vihannekset, pähkinät ja täysjyväviljat ovat prioriteetteja.
  • Voit myös lisätä palkokasveja, aromaattisia yrttejä, mausteita ja oliiviöljyä.
  • Kolmas asia jonka voit lisätä on munat ja kala.

On myös suositeltavaa poistaa valmistetut ja puhdistetut tuotteet (sokeri ja jauho) ruokavaliostasi.

Virvoitusjuomien, makkaroiden ja paistettujen ruokien vähentäminen on seuraava askel. Lopulta sinun tulisi alkaa syödä vähemmän lihaa, maitotuotteita ja leikkeleitä. 

Välimeren ruokavalio voi olla suurena apuna, mikäli haluat ehkäistä syöpää. Tämä johtuu siitä, että sen raaka-aineet ovat erittäin terveellisiä. Myös useat ruoka-annoksista sisältävät oliiviöljyä. (Tämä on jopa parempi mikäli se on kylmäpuristettua ekstraneitsyt-oliiviöljyä.)

Some figure

Toisaalta, päivittäisten tapojesi tulee olla linjassa tämän ruokavalion kanssa. 

Jos teet tiettyjä asioita, on todennäköisempää että kärsit syövästä tai muista sairauksista kuten korkeasta verenpaineesta, diabeteksesta, munuaisen ongelmista, jne. Asiat, jotka lisäävät riskiäsi ovat tupakointi, liiallinen alkoholin juominen, ja liikkumatta oleminen. 

Paikallaan oleminen on nykyaikainen ongelma kehittyneissä yhteiskunnissa. Lisäksi nämä ovat ne samat alueet, joissa on enemmän syöpäpotilaita.

Lopulta on hyvä muistaa, että olet yleensä kontaktissa karsinogeenisten aineiden kanssa kaiken aikaa. Näihin lukeutuu seuraavat: ympäristön saasteet, tietyt muovit tai teflon, ja tupakan betsopyreeni.

Syöpää ehkäisevä ruokavalio: ruoat joita sinun ei tulisi unohtaa

Tulisi sanoa, että mikään ei voi vähentää syövästä kärsimisen riskiä 100 prosentilla. Tämä johtuu siitä, että syöpä voi aiheutua monista tekijöistä (esimerkiksi geeneistäsi).

Kuitenkin voit minimoida siitä kärsimisen todennäköisyyttä jos urheilet ainakin puoli tuntia joka päivä. Sinun tulisi myös hankkiutua eroon stressistä ja passiivisena olemisesta. 

Lopulta sinun tulisi säännöllisesti syödä näitä seuraavia ruokia:

Parsakaali

Some figure

Kuten kaikki ristikukkaisen perheen kasvit (mukaanlukien kaali ja ruusukaali), parsakaalilla on syöpää vastustavia ominaisuuksia.  

Suosittelemme syömään tätä kasvista vähentääksesi rinta-, suoli-, keuhko-, rakko-, ja eturauhassyövän riskiä.

Valkosipuli

Tämän kasvin ominaisuuksien ja vahvan hajun ei tulisi poistua kotoasi. Tämä johtuu siitä, että se sisältää kahta syövän vastaista komponenttia (se on myös antiseptistä). 

Saadaksesi parhaat tulokset, on parasta syödä valkosipulia raakana aamiaisella. Tähän superfoodien “perheeseen” kuuluu myös sipuli, purjo ja kevätsipuli. Ne auttavat ehkäisemään kurkku-, suu-, vatsa- ja suolistosyövän ilmaantumista. 

Vihreä tee

Some figure

Tämä rikas raaka-aine sisältää tehokasta antioksidanttia, jota kutsutaan EGCG:ksi. Tämä antioksidantti lopettaa vauriot geenitasolla. Se myös lopettaa kasvainten muodostumisen. 

On hyvä idea korvata kahvi tai musta tee vihreällä teellä, sillä se ei sisällä negatiivisia vaikutuksia. Se suojaa kolmen kaltaiselta syövältä: suolisto-, rakko- ja vatsasyövältä. 

Öljyinen kala

Yli 30-vuotiaiden miesten tulisi kasvattaa heidän tämänkaltaisten kalojen nauttimista (lohi, makrilli ja tonnikala muiden joukossa). Tämä johtuu siitä, että niiden tulehdusta estävät ominaisuudet vähentävät eturauhassyövästä kärsimisen riskiä. 

Maustamaton jogurtti

Tämänkaltainen maitotuote (siihen sisältyy myös maustamaton kreikkalainen jogurtti) sisältää probiootteja. Ne edistävät ruoansulatusterveyttä. Ne myös lisäävät vastustuskykyäsi.

Jogurttiannoksen syöminen antaa kehollesi sen tarvitsemia yhdisteitä. Ne auttavat sinua taistelemaan tiettyjä syöpiä vastaan (niiden joukkoon kuuluu esim. suolistosyöpä). 

Kokojyvät

Some figure

Puhdistettujen viljojen vastakohta, täysjyväviljat ovat täydellisiä jos haluat ehkäistä rinta- tai suolistosyöpää. On erityisen suositeltavaa nauttia kauraa, vehnälesettä ja mysliä. 

Porkkanat ja appelsiinit

Kummatkin ovat C-vitamiinipitoisia. Kuitenkin ne sisältävät myös etenkin paljon beetakaroteeneja. Tämä antaa niille niiden oranssin värin. Nämä antioksidantit neutraloivat vapaita radikaaleja. Tämä on tärkeää, koska nämä molekyylit voivat aiheuttaa muun muassa keuhkosyöpää.  

On viisasta lisätä näitä raakana ruokavalioosi. Voit myös käyttää näitä mehuissa ja smoothieissa aamuisin.

Tomaatit

Tämä on yksi niistä ruoista, jotka puhdistavat vapaita radikaaleja kehostasi. 

Miehillä, jotka aikuisena syövät tomaatteja, on pienempi riski sairastua eturauhassyöpään. 

Huolimatta siitä mitä saatat ajatella, tässä tapauksessa on parempi syödä ne kypsennettynä. Tämä johtuu siitä, että raakoina niiden ravinteet eivät ole aktiivisia.

Pellavansiemenet

Some figure

Nämä pienet siemenet sisältävät kasviestrogeeneja, joita kutsutaan lingaaneiksi. Ne muuttavat luonnollisten hormonien sulatusta. Ne myös vähentävät rintasyövän riskiä. 

Lisäksi ne antavat sinulle Omega-3 -ravahappoja ja kuitua. Nämä hidastavat suolistosyövän etenemistä. 

Tofu

Jotta tofu voi tehdä kaiken mihin se pystyy, on tärkeää että se tulee luomusoijapavuista. 

Tofun isoflavonit estävät estrogeenin vaikutuksia. Ne myös vähentävät kaikkia näihin hormoneihin liitettyjä syöpiä (rinta-, munasarja- ja eturauhassyöpää). 

Voit myös syödä muita soijatuotteita. Niiden ei kuitenkaan tulisi olla liian prosessoituja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. (2007). Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. Washington, DC: American Institute for Cancer Research.

Shu, X. O., Zheng, Y., Cai, H., Gu, K., Chen, Z., Zheng, W., & Lu, W. (2009). Soy food intake and breast cancer survival. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2009.1783

Kravchenko, J. S. (2016). Diet and Cancer. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00110-7


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.