Valkosipuli tuo paremman unen

Valkosipulin sisältämät rikkiyhdisteet ja sinkki edistävät luonnollisesti elimistön rentoutumista, ja ne saavat sinut nukahtamaan nopeammin. Näin voit palauttaa energiasi tarvittavalle tasolle uutta päivää varten.
Valkosipuli tuo paremman unen

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kaikkien tuntemaa valkosipulia on käytetty sekä maustamiseen että aktiivisena ainesosana sadoissa hoidoissa jo tuhansien vuosien ajan. Huolimatta valkosipulin hyvin voimakkaasta tuoksusta, se on yksi koko maailman suosituimmista ruoka-aineksista. Mutta miten se voi taata paremman unen?

Antiikin aikoina valkosipulia käytettiin antamaan makua ruokalajeille, karkottamaan hyönteisiä sekä jopa torjumaan paholaisia. Vaikka viimeisin vaikutus onkin pelkkää taikauskoa, moni ihminen uskoo valkosipulin kykyyn auttaa negatiivisen energian torjunnassa.

Olipa totuus tuosta mikä tahansa, on varmaa, että valkosipulissa on runsaasti elintärkeitä ravinteita, ja sillä on lukuisia tärkeitä lääkinnällisiä ominaisuuksia, jotka ovat hyödyksi terveydelle monella tapaa.

Seuraavaksi kerromme eräistä valkosipulin tärkeimmistä vaikutuksista, ja esittelemme yhden mielenkiintoisen luontaishoidon, jota käytetään unen edistämiseksi.

Valkosipulin sisältämät ravinteet

valkosipulin hyödyt
Tässä luonnontuotteessa on paljon kaloreita, sillä siinä on jopa 100 yksikköä sataa grammaa kohden. Valkosipulia ei kuitenkaan koskaan nautita kovin suurina annoksina, joten käytännössä se ei voi aiheuttaa painonnousua.

Valkosipulissa on monihiilihydraatteja ja proteiineja, jotka tuovat kohennusta fyysiseen ja henkiseen suoriutumiseen. Siitä saa runsaasti B-monivitamiineja ja elintärkeitä mineraaleja, kuten natriumia, kaliumia ja magnesiumia.

Valkosipulin suurimmat hyödyt ovat kuitenkin sen runsaassa rikkiyhdisteiden määrässä – näihin yhdisteisiin kuuluu muun muassa allisiini.

Valkosipulin olennaisimmat hyödyt

Vaikka tätä luonnontuotetta ei pidetäkään varsinaisena ihmeratkaisuna terveyden ylläpitämiseksi, moni sen vaikutuksista tekee valkosipulista yhden parhaista “superruoista”, joita markkinoilta löytyy.

Sen terveyttä edistävät yhdisteet ovat täydellisiä monen tyyppisten tulehdusten, aineenvaihdunnan häiriöiden ja hengitysteiden ongelmien hoitamiseen. Itse asiassa valkosipulin sisältämät antioksidantit ja tulehtuneisuutta torjuvat aineet tekevät siitä kyvykkään liittolaisen sydämen ja verisuonten sairauksien torjunnassa.

Valkosipulin syönti parantaa valtimoiden joustavuutta, vähentää liiallista kolesterolia sekä säätelee verenpainetta. Se myös parantaa verenkiertoa kehon yksittäisiin soluihin sekä auttaa estämään ennenaikaista vanhenemista.

Valkosipulilla on antibakteerisia ja antiseptisia ominaisuuksia, ja nämä kyvyt saattavat olla tehokkaampia kuin tiettyjen keinotekoisten antibioottien vastaavat. Kyseessä on myös luonnollinen nestettä poistava tuote, joka torjuu nesteen kertymistä sekä lievittää kudosten tulehtuneisuutta.

Tämän kaiken lisäksi kannattaa muistaa myös tämä fakta: ne ihmiset, jotka syövät runsaasti valkosipulia terveellisen ruokavalion osana, pystyvät pudottamaan painoaan helpommin kuin ne, jotka eivät nauti tätä tehotuotetta.

Miksi valkosipulia kannattaa laittaa tyynyn alle?

Valkosipuli unen parantamiseksi

Nyt kun tiedät enemmän valkosipulin hyödyistä, kerromme eräästä hyvin yksinkertaisesta hoidosta, joka sisältää yhden valkosipulinkynnen laittamisen tyynysi alle joka ilta ennen kuin menet nukkumaan.

Tämä ikivanha kansanperinne on ollut apuna unen laadun ja syvyyden parantamiseksi jo sukupolvien ajan, ja se on erityisen hyvä apu niille, joilla on vaikeuksia nukahtaa. Valkosipulin sisältämät rikkiyhdisteet, kuten myös sen tuoksu, tuottavat elimistössä rauhoittavan vaikutuksen, joka voi parantaa ihmisen unenlaatua merkittävästi.

Menneinä aikoina ajateltiin, että valkosipuli pystyy antamaan suojaa pahoja henkiä vastaan. Itse asiassa tämä turvallisuudentunnetta lisäävä vaikutus johtuu valkosipulin sisältämästä sinkistä.

Tämän tuotteen voimakas aromi voi tietysti olla vaikea pala ainakin aluksi, mutta muutaman päivän kuluttua se ei enää ole yhtä huomattava. Jos kokeilet, tulet takuulla itsekin toteamaan, että valkosipuli on mahtava apu unettomuuden lievittämiseksi!

Unen edistämisen lisäksi sillä on positiivinen vaikutus fyysiseen suorituskykyyn, sillä valkosipuli auttaa palauttamaan ihmisen energian uuden päivän vaatimalle tasolle.

Me suosittelemme, että täydentäisit tätä hoitoa syömällä ainakin yhden valkosipulinkynnen päivittäin tyhjään vatsaan, ja sen voi nauttia sitruunan kera tai sitä ilman.

Luonnollinen hoito valkosipulista unen edistämiseksi

pilkottu valkosipuli

Toinen hyvä vaihtoehto tämän mahtavan kasvin unta edistävien ominaisuuksien hyödyntämiseksi on valmistaa luonnollinen juoma, jolla on kehossa rauhoittava vaikutus.

Tarvittavat ainekset

Toimi näin

  • Sekoita valkosipuli ja maito pannulla, ja kuumenna niitä, kunnes neste kiehuu.
  • Anna sen kiehua hiljalleen kolmen minuutin ajan, ja poista sitten kattila liedeltä. Anna seoksen viilentyä.
  • Lisää sekaan hunaja, ja nauti juoma.
  • Sinun kannattaa nauttia tämä juoma puoli tuntia ennen kuin menet nukkumaan, jotta saisit siitä tehokkaimmat unta edistävät tulokset.

Sen lisäksi, että kyseessä on yksi maailman parhaista mausteista, valkosipuli on kyvykäs liittolainen terveyden edistämiseksi, ja yksi näistä vaikutuksista on sen suuri apu uniongelmien hoidossa.

Valkosipulia voidaan nauttia niin monella erilaisella tavalla, että reseptejä on lukemattomia, mutta tällä kertaa esittelemämme vaihtoehtoinen hoitotapa on ehdottomasti kokeilun arvoinen. Ota siis valkosipuli osaksi terveyttä edistäviä rutiinejasi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Salehi B, Zucca P, Erdogan I. Allicin and health: A comprehensive review. Trends in Food Science & Technology. 2019; 86: 502-516.
  • García Gómez L, Sánchez-Muniz F. Revisión: Efectos cardiovasculares del ajo (Allium sativum). ALAN. 2000; 50(3): 1-23.
  • Majewski M. Allium sativum: facts and myths regarding human health. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny. 2014; 65(1):1-8.
  • Sureda Gomila A, Marín Gómez A. Efectos del ajo sobre la tensión arterial. Universitat de les Illes Balears: 2016.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.