Nopeuta aineenvaihduntaa terveellisesti

· huhtikuu 15, 2016
On hyvin tärkeää syödä 5 ateriaa päivässä sekä pitää kiinni liikuntarutiineista. Yksi tunti päivässä riittää useimpien kohdalla takaamaan tarpeellisen liikuntamäärän.

Olet varmasti tuntenut elämäsi aikana useampiakin sellaisia ihmisiä, jotka voivat syödä ihan mitä haluavat ilman, että heidän painonsa nousisi yhtään. Miksi toiset pystyvät pitämään painonsa hallinnassa, ja toiset eivät? Mikä tämän salaisuus on?Hidas tai nopea aineenvaihdunta on lähes aina perinnöllisten tekijöiden aikaansaama asia. On kuitenkin hyödyksi tietää, että tiettyjen strategioiden avulla pystyt helpommin hallitsemaan aineenvaihduntaasi sekä tehostamaan sitä luonnollisesti.

Toinen yleinen aineenvaihduntaan liittyvä ilmiö on se, että nuorella iällä tämä kehon toiminta saattaa olla nopeampaa kuin myöhemmin. Tiettyyn ikään saavuttaessa on tavallista huomata, että painoa alkaa kertyä vaikka elämäntavat eivät muuttuisikaan, eikä näistä lisäkiloista olekaan yhtä helppoa päästä eroon kuin aiemmin.

Tässä ei kuitenkaan ole aihetta epätoivoon tai luovuttamiseen, sillä painoa ja aineenvaihduntaa voi kontrolloida silloinkin kun elimistö muuttuu. Tämä vaatii vain tiettyjä elintapojen muutoksia sekä eräiden neuvojen noudattamista. Näin saat aineenvaihduntasi sille tasolle, että lisäkiloja ei kerry liikaa – jatka siis lukemista, jos haluat nopeuttaa aineenvaihduntaasi luonnollisesti

1. Sano ei vähäkalorisille dieeteille!

Aineenvaihdunta ja tyhjä lautanen

Tämä on se ensimmäinen ja tyypillisin virhe, johon ihmiset yleensä sortuvat tavoitellessaan nopeaa painonpudotusta: ruoan määrän vähentäminen sekä kaiken rasvan ja hiilihydraattien pois jättäminen ruokavaliosta. Tällaiset tiukat ja niukat dieetit eivät kuitenkaan ole ollenkaan hyväksi elimistölle, vaan ne aiheuttavat itse asiassa paljonkin haittaa kehon toiminnalle.

Kaloreita tulisi olla vähintään minimitarpeen verran

On tärkeää muistaa, että yleisesti ottaen kalorien minimitarve on päivittäin 1 000-1 200. Jos ihminen kuitenkin saa vähemmän kuin tämän verran, seurauksena on aina aineenvaihdunnan hidastuminen. On muistettava, että tämä ei ole ainoastaan este painonpudotukselle, vaan se on myös riski ihmisen terveyden kannalta. Kalorien leikkaaminen kokonaan ei siis missään nimessä ole hyvä idea, sillä seuraukset voivat olla hyvinkin huonot!

Glukoosin tarve

Hyvin tiukat dieetit estävät ihmistä saamasta tarpeellista määrää glukoosia, joka on edellytys aivojen, lihasten ja koko kehon normaalin toiminnan kannalta. Varmistaaksesi kehosi perustoimintojen jatkuvuuden hyvällä tasolla, pidä huolta että saat riittävän määrän glukoosia päivittäin.

Lihasmassan menetys ravinnon vähentyessä

Oletko tullut ajatelleeksi, että painonpudotuksen sivussa iho voi alkaa roikkua? Näin käy usein, ja se johtuu yksinkertaisesti siitä, että tiukat ja niukat dieetit saavat ihmisen nälkäiseksi, ja tällöin keho alkaa ottamaan tarvitsemaansa ravintoa muualta kuin saamastaan ruoasta. Tiedätkö mistä tämä ravinto lähtee? Lihaksista. Jos menet vielä pidemmälle rajoittavien dieettien kanssa ja jatkat samaan malliin useita viikkoja, alkaa keho ottaa ravintoa keuhkojen ja sydämen soluista. Tämä on tietysti hyvin epäterveellistä, joten vältä ehdottomasti itsesi kuihduttamista dieeteillä!

2. Nauti aina aamiainen ja nopeuta aineenvaihduntaasi

Aineenvaihdunnan tehostus aamiaisella

Aamiaisen syönti on hyvin perustavanlaatuinen asia ihmisen kehon toiminnan kannalta. Se on äärimmäisen suuri edellytys aineenvaihdunnan käynnistämisen kannalta. Aamiaisen tulisi ehdottomasti olla ykkösenä listallasi, mikäli haluat aloittaa päiväsi terveellisesti sekä pitää aineenvaihduntasi hyvällä tasolla. Kehosi täytyy saada hallita sen glukoosi- ja insuliinitasoja, ja jos annat elimistöllesi hyvän määrän ravinteita jo aamusta lähtien, ei sen tarvitse ryhtyä säästölinjalle (tämä liittyy rasvaan lihaksissa ja vatsassa).

Muista siis muutama perusasia aamiaiseen liittyen – näin voit pitää huolta siitä, että aineenvaihduntasi on mahdollisimman tehokas ja pystyt pitämään painosi hyvällä tasolla:

 • Koskaan ei ole hyväksi syödä aamiaista vasta yli tunnin kuluttua siitä kun olet noussut sängystä. Jos aamulla kuluu yli tunti ilman ravintoa, aineenvaihduntasi hidastuu, ja ravinto päätyy säilytettäväksi elimistössäsi sen sijaan, että se kuluisi.
 • Juo lasillinen lämmintä vettä sitruunan kera tyhjään vatsaan. Tällä tavalla pystyt puhdistamaan kehoasi sekä saamaan runsaan määrän vitamiineja. Odota sen jälkeen 15-20 minuuttia ennen kuin alat syödä aamiaista.
 • On hyvin tärkeää, että sisällytät aamiaiseesi tarpeeksi proteiinia. Miksi tämä on niin tärkeää? Proteiini saa olosi täydeksi, pitää lihaksesi vahvoina sekä antaa sinulle sen energian, jonka tarvitset aloittaaksesi päivän kunnolla.

Laita myös muistiin seuraavat ruokatyypit, joita kannattaa lisätä aamiaiseen – näillä pystyt edistämään aineenvaihduntasi tehokkuutta terveellisellä tavalla:

 • vihreä tee
 • valkoinen tee
 • inkiväärihauduke
 • musta kahvi
 • vihreä kahvi
 • kaura
 • kananmunat
 • pinaatti
 • luonnollinen kreikkalainen jogurtti
 • vihreät omenat
 • päärynät
 • greippi
 • saksanpähkinät
 • avokado

3. Sisällytä liikuntarutiiniisi eri tyyppisiä lajeja ja intensiteettejä

Aineenvaihdunta tehostuu liikunnan avulla

Olet varmasti jo harrastanut jonkinlaista liikuntaa ainakin osan elämääsi – ehkäpä kävelet aina tietyn matkan päivittäin tai teet jotakin muuta terveellistä. Muista kuitenkin, että monelle ihmiselle aineenvaihdunnan tehostamiseen tarvitaan enemmän liikuntaa kuin mihin he ovat tottuneet, joten kehoon kertyneiden rasvojen tehokkaampi poltto vaatii muutosta rutiineihin.

Mikä on oikea tapa suhtautua liikuntaan – mikä tyyppi on paras aineenvaihdunnan kannalta? Tässä ei ole yhtä oikeaa vastausta. Hyvää liikuntaa voi harrastaa monilla erilaisilla tavoilla, ja jo yksinkertaisilla asioilla kehon saa ”liikkeelle” niin, että pystyt aktivoimaan aineenvaihduntaasi tehokkaammin sekä hallitsemaan helpommin painoasi.

Ota seuraavat asiat mukaan liikuntarutiiniisi, jos haluat nopeuttaa aineenvaihduntaasi:

 • Ala kävellä joka päivä puolen tunnin ajan.
 • Juokse 10 minuttia.
 • Portaiden nousu on hyvä tapa kohentaa aineenvaihduntaa (tähän ei tarvita paljon aikaa, sillä kyse on yksinkertaisesti kävelyn valitsemisesta hissin sijasta).
 • Ota mukaan myös 20 minuuttia sydäntä ja verisuonia kohentavaa liikuntaa, kuten vaikkapa tanssia tai aerobicia.

Tarvitset kaikkeen tähän vain tunnin päivästäsi, joten kannattaa tehdä pieni muutos, jos haluat nopeamman aineenvaihdunnan.

4. Syö mieluummin vähän ja usein kuin paljon ja harvoin

Nainen syö salaattia töissä

Jos olet perinyt hitaan aineenvaihdunnan vanhemmiltasi, on pahin virhe painonpudotuksen suhteen se, että alat jättämään väliin aterioita. Saatat kuvitella, että tämä saa painon tippumaan, sillä ravintoa on vähemmän, mutta jos et syö illallista tai aamiaista, kehosi menee ”hälytystilaan”, jolloin se alkaa kerätä itseensä rasvaa. Elimistö ei nimittäin tällöin saa tarpeeksi ravinteita, eikä se voi toimia normaalilla tavalla. Jos kuitenkin annat kehollesi pieniä määriä ruokaa 5-6 kertaa päivässä johdonmukaisesti, se pystyy löytämään hyvän tasapainon ravinnon suhteen.

Älä siis epäröi muuttaa ruokailutottumuksiasi: ala syömään 5-6 päivittäistä annosta, joissa ei ole mukana ollenkaan jalostettua sokeria tai jauhoa, ja vältä myös teollisia valmisruokia. Korvaa ne vihanneksilla ja terveellisillä proteiineilla, ja ota mukaan myös sellaisia terveellisiä rasvoja, joita saa esimerkiksi rasvaisesta kalasta kuten lohesta. On myös tärkeää, että juot vähintään 2 litraa vettä joka päivä, sillä näin pystyt auttamaan kehoasi pääsemään eroon siihen päätyneistä myrkyllisistä aineista.

Ota nämä yksinkertaiset vinkit osaksi päivittäistä elämääsi – nopeuta aineenvaihduntaasi luonnollisesti ja pudota painoasi terveellisesti!