Alkoholin liikakäyttö – mitä aivoille voi tapahtua?

· kesäkuu 4, 2015

Monille alkoholi on varsin nautinnollinen aine. Mutta toisille se on taas kauhea myrkky, joka tuo muuten hienoista ihmisistä esiin synkän puolen. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä aivoillesi voi tapahtua jos juot liikaa.

Alkoholia voidaan pitää hengenvaarallisena ihmiselle. Skeptikot pitävät tätä satuna, jota yritykset levittävät hyötyäkseen ihmisistä. Varmaa kuitenkin on, että ajan kuluessa alkoholi voi aiheuttaa jopa dementiaa suurkuluttajien keskuudessa.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan liiallinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa monia vakavia sairauksia, kuten syöpää, kognitiivisten toimintakykyjen alenemista, parantumattomia aivovammoja ja muistinmenetystä. Yhdistyksen Spanish Scientific Society for Research on Alcohol mukaan alkoholi on hengenvaarallinen aikapommi keholle, joka on vieläkin vaarallisempi yhdistettynä muiden hallusinogeenien kanssa, sillä ne voivat laajentaa suonia liikaa ja aiheuttaa näin verenvuotoa ympäri kehoa.

Euroopassa kerättyjen tietojen mukaan alkoholi on eräissä Euroopan maissa yksi pääsyistä kuolemiin, sillä se on usein syynä esimerkiksi auto-onnettomuuksiin, jotka nostavat kuolemantapausten määrää vuosittain.

Tohtori Antonio Terán, SOCIDROGALCOHOLin sihteeri ja San Juan de Diosin riippuvuuskeskuksen koordinaattori, keräsi seuraavanlaisen listan:

Alkoholin aiheuttamat mielenterveyshäiriöt

Väliaikainen psykoosi

Alkoholin suurkuluttajista jopa 25 % kärsii psykoottisista kohtauksista.

Korsakoffin oireyhtymä

Tämä oireyhtymä aiheuttaa hämmennystä ja lähimuistin menetystä, jolloin potilas täyttää puuttuvat kohdat keksimällä tapahtumia päästään.

Wernicken oireyhtymä

Tasapainon ja koordinaation puute ovat kaksi tämän oireyhtymän näkyvintä oiretta. Se aiheuttaa myös silmien liikehäiriöitä ja muita kehon sairauksia.

Alkoholin ja muiden hallusinogeenien liikakäyttö voi aiheuttaa myös masennusta sekä itsetunnon rapautumista.

masennus-alkoholi

Alkoholi vaatii miljoonia uhreja joka vuosi. Se on usein yhteydessä henkirikoksiin ja muihin väkivaltarikoksiin. Alkoholin nauttiminen silloin tällöin ei ole rikos, mutta tärkeää on kyetä kontrolloimaan käyttämänsä alkoholin määrää, jolloin pystyt myös kontrolloimaan itseäsi ja vahinkoa, jota voit itsellesi aiheuttaa. Alkoholia ei tarvitse energian tai elämänilon saavuttamiseksi.