Alkoholin liikakäyttö - mitä aivoille voi tapahtua?

Alkoholin liikakäyttö - mitä aivoille voi tapahtua?

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Monille alkoholi on varsin nautinnollinen aine. Mutta toisille se on taas kauhea myrkky, joka tuo muuten hienoista ihmisistä esiin synkän puolen. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä aivoillesi voi tapahtua jos juot liikaa alkoholia.

Alkoholia voidaan pitää hengenvaarallisena ihmiselle. Skeptikot pitävät tätä satuna, jota yritykset levittävät hyötyäkseen ihmisistä. Varmaa kuitenkin on, että ajan kuluessa alkoholi voi aiheuttaa jopa dementiaa suurkuluttajien keskuudessa.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan alkoholin liikakäyttö voi aiheuttaa monia vakavia sairauksia, kuten syöpää, kognitiivisten toimintakykyjen alenemista, parantumattomia aivovammoja ja muistinmenetystä. Yhdistyksen Spanish Scientific Society for Research on Alcohol mukaan alkoholi on hengenvaarallinen aikapommi keholle, joka on vieläkin vaarallisempi yhdistettynä muiden hallusinogeenien kanssa, sillä ne voivat laajentaa suonia liikaa ja aiheuttaa näin verenvuotoa ympäri kehoa.

Ympäri Eurooppaa kerättyjen tietojen mukaan alkoholi on joissakin Euroopan maissa yksi pääsyistä kuolemiin, sillä se on usein syynä esimerkiksi auto-onnettomuuksiin, jotka nostavat kuolemantapausten määrää vuosittain.

Tohtori Antonio Terán, SOCIDROGALCOHOL’n sihteeri ja San Juan de Diosin riippuvuuskeskuksen koordinaattori, laati seuraavanlaisen listan:

Alkoholin aiheuttamat mielenterveyshäiriöt

Väliaikainen psykoosi

Alkoholin suurkuluttajista jopa 25 % kärsii psykoottisista kohtauksista.

Korsakoffin oireyhtymä

Tämä oireyhtymä aiheuttaa hämmennystä ja lähimuistin menetystä, jolloin potilas täyttää puuttuvat kohdat keksimällä tapahtumia päästään.

Wernicken oireyhtymä

Tasapainon ja koordinaation puute ovat kaksi tämän oireyhtymän näkyvintä oiretta. Se aiheuttaa myös silmien liikehäiriöitä ja muita kehon sairauksia.

Alkoholin ja muiden hallusinogeenien liikakäyttö voi aiheuttaa myös masennusta sekä itsetunnon rapautumista. Nämä ovatkin yleisimpiä oireita, joita näemme ympärillämme yhteiskunnassa kenties jopa päivittäin.

alkoholin liikakäyttö aiheuttaa masennusta

Alkoholi vaatii miljoonia uhreja joka vuosi. Se on usein yhteydessä myös henkirikoksiin ja muihin väkivaltarikoksiin. Alkoholin nauttiminen silloin tällöin ei ole rikos, mutta on tärkeää kyetä kontrolloimaan nauttimansa alkoholin määrää, jolloin pystyt myös kontrolloimaan itseäsi ja vahinkoa, jota saatat itsellesi tai läheisillesi aiheuttaa. Alkoholia ei tarvita energian tai elämänilon saavuttamiseksi, oikeastaan asia on päinvastoin.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 tapaa suojautua alkoholin aiheuttamalta maksavauriolta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 tapaa suojautua alkoholin aiheuttamalta maksavauriolta

Tässä artikkelissa esittelemme viisi tapaa suojautua alkoholin aiheuttamalta maksavauriolta. Jatka lukemista, niin saat tietää, mitä ne ovat!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.