Logo image
Logo image

Masennuslääkkeet ja 5 tärkeää faktaa

4 minuuttia
Sen lisäksi että otat masennuslääkkeitä, kannattaa kokeilla rentoutustekniikoita ja liikuntaa, jotta voisit parantaa oloasi. Nämä tulisikin nähdä oheisaktiviteetteina, jotka on hyvä yhdistää lääkitykseen.
Masennuslääkkeet ja 5 tärkeää faktaa
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Masennuslääkkeet yleistyvät. On olemassa monen tyyppisiä sairauksia, jotka vaativat jatkuvaa seurantaa. Tällaisissa tilanteissa hoidot ovat kuin avioliittoja: “kunnes kuolema meidät erottaa”.

Kuka tahansa, jolla on vaikeaa ja joka kamppailee masennuksen kanssa, hyötyy erään asian pitämisestä mielessä: masennus on lääketieteellinen ongelma, ja joidenkin ihmisten täytyy ottaa sen hoitoon tarkoitetut lääkkeet osaksi elämäänsä. Ei ole mitään hävettävää, jos näin on omallakin kohdallasi.

Masennus ei aina ala sairautena, mutta se voi kyllä muuttua tällaiseksi, jos sitä ei hallita.

Ihmistä ei koskaan tuomita sen vuoksi, että hän ottaa lääkettä johonkin fyysiseen vaivaansa, ja siksi onkin kummallista, että joskus mielenterveysongelmaan lääkitystä käyttäviä ihmisiä arvioidaan tuomitsevasti.

Masennuksen diagnosointi voi olla yhtä vaikeaa kuin oikean hoidon löytäminen.

Tässä artikkelissa kerromme muutamia asioita, jotka kannattaa muistaa, jos tällä hetkellä otat masennuslääkkeitä tai mikäli suunnittelet niiden käytön aloittamista.

1. Masennuslääkkeet eivät ole parannuskeino masennukseen

Ajatellaan, että masennus on sekoitus tiettyjä negatiivisia tekijöitä, joita ovat geenit, ympäristön vaikutukset ja psykologinen trauma. Se voi johtaa syvällisiin tunteisiin surusta, toivottomuudesta ja pessimismistä.

Masennusta torjuva lääke vaikuttaa suureen määrään sellaisia kemikaaleja ihmisen aivoissa, jotka ovat nimeltään välittäjä-aineita. Nämä aineet liittyvät mielialan säätelyyn. Älä kuitenkaan ajattele tätä kovin helppona parannuskeinona masennukseen, sillä vaarojakin on.

Vaikka nämä lääkkeet voivat auttaa sinua tuntemaan olosi paremmaksi jopa niinkin tehokkaasti, että ne voivat pelastaa elämäsi parantamalla oloasi, masennuslääkkeet eivät aina tarkoita sitä, että huonot päiväsi ovat lopussa – ne eivät myöskään ole pillereitä, joista saat oikotien onnellisuuteen.

Ne vain auttavat selkeyttämään mieltäsi sekä tuovat sinulle paremman näkökulman asioihin.

Lue aiheesta lisää: Mikä ero on surulla ja masennuksella?

2. Masennuslääkkeiden sivuvaikutukset voivat vaihdella vaarattomista erittäin vaarallisiin

 

Some figure

Masennuslääkkeet ovat lääkkeitä, ja siten niillä voi olla sivuvaikutuksia, aivan kuten muillakin lääkkeillä.

Tässä tapauksessa ne voivat aiheuttaa painonnousua, unettomuutta, pahoinvointia tai ripulia – ja nämä ovat vain muutama esimerkki mahdollisista riskeistä. Olo voi siten olla epämiellyttävä, ja siksi onkin tärkeää, että nämä lääkkeet ovat lääkärin määräämiä.

Jos saat itse epämiellyttäviä sivuvaikutuksia, voit ottaa yhteyttä asiantuntijaan, ja hän voi määrittää, mikä on omalla kohdallasi paras vaihtoehto.

Masennuslääkkeet voivat myös aiheuttaa päänsärkyjä tai hermostunutta oloa. Nämä oireet menevät yleensä ohitse muutaman ensimmäisen viikon aikana.

Painonnousu tai seksuaalisen halukkuuden vähentyminen voivat kuitenkin olla sellaisia sivuvaikutuksia, joita on vaikeampia kestää. Lääkärit eivät vielä tiedä, miksi nämä vaikutukset ilmenevät, mutta ne ovat voimakkaampia, jos mukana on myös huumeita tai alkoholia.

Jos tämä on oma tilanteesi, ole rehellinen itsesi kanssa, ja sano suoraan asiasta lääkärille, jotta voisit arvioida, haluatko jatkaa näiden tuotteiden käyttöä terveytesi kustannuksella.

3. Yleensä oikean annostelun määrittämisessä on jonkin verran vaikeuksia

Joidenkin ihmisten kohdalla masennuslääkkeet tuovat painajaisia ja tätä saatetaan pitää normaalina, mutta näin ei kuitenkaan ole. Jo yksi huono yö on sivuvaikutus, jonka jokainen ihminen haluaa välttää.

 

Some figure

Toisilla taas voi olla sydämentykytystä, mutta se, että näin käy yhden lääkkeen kohdalla, ei tarkoita sitä, että seuraavakin vaihtoehto aiheuttaisi saman.

Kannattaa kokeilla toista lääkettä, jos et saa haluamaasi tulosta ensimmäisen ratkaisun kohdalla. Vaikka tämä saattaakin kuulostaa karulta, teho on onnesta kiinni – et voi koskaan tietää, kuinka tulet reagoimaan seuraavaan kokeilemaasi masennuslääkkeeseen.

Saattaa olla sellaisia lääkkeitä, jotka eivät aiheuta ollenkaan epämiellyttäviä sivuvaikutuksia, mutta jotka eivät myöskään paranna tilannettasi mitenkään.

Älä luovuta tämän asian kanssa, sillä on monia erilaisia vaihtoehtoja, ja on tavallista kokeilla useaa tuotetta. Ikävä kyllä voi myös viedä vuosia, jotta voisit löytää oikean lääkkeen ja täydellisen annostelun.

Tämä johtuu siitä, että aivojen kemia vaihtelee ihmisestä riippuen. On myös mahdollista, että henkilö joutuu muuttamaan annostelua ajan kuluessa. Tämän vuoksi on tärkeää, että lääkärin kanssa viestitään rehellisesti ja säännöllisesti.

4. Jooga ja meditaatio vai masennuslääkkeet?

Kyllä, jooga ja meditaatio ovat erittäin soveltuvia tapoja sisäisen rauhan ylläpitämiseksi. Ne ovat mahtavia apuja elämäntyylin parantamiseksi, eikä niiden harjoittamisesta ole mitään haittaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että masennuslääkkeet ja terapia eivät olisi myöskin hyvä apu.

Sen sijaan, että korvaisit yhden vaihtoehdon toisella, voitkin katsoa niitä toisiaan täydentäviä keinoina hoitaa masennustasi.

Huolimatta siitä, mitä teet, muista kuitenkin tämä: ei koskaan tulisi lopettaa masennuslääkkeiden syöntiä äkillisesti. Jos olet päättänyt että et halua jatkaa niiden syöntiä, sinun tulee kysyä lääkäriltäsi, kuinka on parasta toimia. Jotkut näistä lääkkeistä edellyttävät vähittäistä käytön vähennystä, jotta aivojen kemia ei tule äkillisesti muutetuksi.

Lue aiheesta lisää: Jooga auttaa masennuksen parantamisessa

5. Emme tiedä kuinka ne toimivat, mutta ne toimivat

 

Some figure

On eräs teoria, jonka mukaan masennus aiheutuu serotoniinin epätasapainosta – tämä on yksi aivojen välittäjä-aineista. Jos tämä on totta, lääkkeet jotka tunnetaan nimityksellä “selective serotonin reuptake inhibitors” ovat helppo ratkaisu ongelmaan.

On kuitenkin selvää, että masennuksessa on kyse jostakin paljon monimutkaisemmasta kuin tästä. Serotoniini ei ole ainoa välittäjä-aine, joka liittyy masennukseen.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että masennuslääkkeet ovat lumelääkkeitä, joilla ei ole oikeasti mitään vaikutusta. Päin vastoin ne todella toimivat hyvin, mutta niitä tulisi kuitenkin ottaa vain lääkärin määrääminä.

Nyt kun tiedät asiasta enemmän, voit tehdä paremman päätöksen koskien sitä, alatko ottaa masennuslääkkeitä ja kuinka niitä käytät. Muista, että se ainoa taho, jonka tulisi määrätä niitä, on psykiatri tai psykologi, eikä tässä ole mitään hävettävää. Älä koskaan pelkää sitä, että otat oman terveytesi ohjat käsiisi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  •         pmhdev. (2017). Depression: {How} effective are antidepressants? PubMed Health. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2011.07.004
  •         Ferguson, J. M. (2001). SSRI Antidepressant Medications: Adverse Effects and Tolerability. Primary Care Companion J Clin Psychiatry. https://doi.org/10.4088/PCC.v03n0105
  •         Harmer, C. J., Duman, R. S., & Cowen, P. J. (2017). How do antidepressants work? New perspectives for refining future treatment approaches. The Lancet Psychiatry. https://doi.org/10.1016/S2215-0366(17)30015-9
  •         Kirsch, I. (2014). Antidepressants and the placebo effect. Zeitschrift Fur Psychologie / Journal of Psychology. https://doi.org/10.1027/2151-2604/a000176
  •         InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Treatments for depression. [Updated 2020 Jun 18]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279282/
  • National Health Services. Antidepressants. (2018). Recuperado el 9 de septiembre de 2020. https://www.nhs.uk/conditions/antidepressants/
  • Alcohol and Drug Foundation. Depressants. (2020). Recuperado el 9 de septiembre de 2020. https://adf.org.au/drug-facts/depressants/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.