Terveys

Terveys on ehkäisyä, tietoa ja hoitoa. Tässä osiossa annamme tietoa ihmiskehosta sekä sen toiminnoista, elimistä, häiriöistä, sairauksista, tärkeimmistä hoitokeinoista eri sairauksiin sekä ensiavusta, josta meidän kaikkien tulee olla tietoisia.

Mikä on metyylimalonihappovirtsaisuus?

Metyylimalonihappovirtsaisuus on synnynnäinen vika, jossa B12-vitamiinin aineenvaihdunta on häiriintynyt. Elimistö ei kykene pilkkomaan tiettyjä proteiineja ja rasvoja, mikä johtaa metyylimalonihapon kertymiseen vereen.

Metabolinen asidoosi: syyt ja hoito

Metabolinen asidoosi laskee elimistön bikarbonaattipitoisuutta, eli se happamoittaa veren pH-arvoa. Tätä laskua kompensoi hiilidioksidiosapaineen lasku. Periaatteessa kyseessä on happo-emästasapainon häiriö, joka tekee verestä liian hapanta.

Kuumuuden vaikutukset elimistöön

Kuumuuden vaikutukset alkavat näkyä elimistössä silloin, kun kehon lämpötilaa säätelevä järjestelmä alkaa pettää. Jos tätä itsesäätelyä ei tapahdu, kuumuus voi aiheuttaa hengenvaaran. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat kuumuuden vaikutukset elimistöön.

Mitä on laumasuoja?

Useimmat ihmiset eivät ole ainakaan viime aikoihin saakka joutuneet miettimään, mitä termi laumasuoja tarkoittaa. COVID-19 -pandemian myötä siitä on kuitenkin tullut melko muodikas sana, etenkin poliittisilla areenoilla sekä keskustelupalstoilla sosiaalisessa mediassa.

Mikä on supertartuttaja?

Koronaviruspandemian (COVID-19) puhkeaminen on edelleen keskeinen osa elämäämme, ja tiedotusvälineiden seuraaminen on pakottanut meidät oppimaan erilaista viruksiin liittyvää terminologiaa. Koronavirustesteistä tartuntalukuihin, leviämisnopeuksiin, ennusteisiin ja tilastoihin… Meidän ihan tavallisten ihmisten on pitänyt tulkita suurta määrää epidemiologista tietoa. Yksi termi, josta olet…

Liikehäiriöt: atetoosi

Atetoosi koostuu tahattoman hitaista vääristymistä. Kyseessä on yksi tavallisimmista liikehäiriöistä ja sillä on negatiivinen vaikutus käsiin ja jalkoihin. Tämä sairaus on tiettyjen neurologisten sairauksien harvinainen ilmentymä, varsinkin jos tyvitumakkeeseen kohdistuu anatomista tai toiminnallista vahinkoa.

Oireeton keuhkokuume ja koronavirus

Koronavirus on virus, joka on vastuussa koko maailmaa ravisuttavasta pandemiasta. Sen lukuisat eri oireet tarkoittavat sitä, että tartunnan tunnistaminen on vaikeaa. Oireeton keuhkokuume on yksi näistä epävarmoista oireista.