Terveys

Terveys on ehkäisyä, tietoa ja hoitoa. Tässä osiossa annamme tietoa ihmiskehosta sekä sen toiminnoista, elimistä, häiriöistä, sairauksista, tärkeimmistä hoitokeinoista eri sairauksiin sekä ensiavusta, josta meidän kaikkien tulee olla tietoisia.

Prozac: lääke masennuksen hoitoon

Prozac on lääke, jonka vaikuttavana aineena toimii fluoksetiini ja sitä käytetään masennuksen hoitoon. Kyseessä on ollut oman aikansa vallankumouksellinen lääke masennuksen hoidossa, sillä se oli kaikkien aikojen ensimmäinen reseptilääke, jota myös psykiatriaan erikoistumattomat lääkärit pystyivät määräämään potilailleen.

Kovakalvonalainen ja lukinkalvonalainen verenvuoto

Kovakalvo (dura mater) ja lukinkalvo (arachnoidea) ovat kaksi kolmesta ihmisen aivokalvosta. Aivokalvot ovat rakenteita, jotka pitävät sisällään keskushermoston. Subduraalihematooma eli kovakalvonalainen verenvuoto ja subaraknoidaalivuoto eli lukinkalvonalainen verenvuoto (SAV) viittaavat verenvuotoon, joka tapahtuu näiden kahden aivokalvon alapuolella.

Kuulon heikentyminen: oireet ja hoito

Kuulon heikentyminen määritellään loppujen lopuksi kuulovammaksi eli kyvyttömyydeksi kuulla oikein tai hyvin. Tässä mielessä elimistön tulee suorittaa sarja erilaisia toimintoja, jotka takaavat sen, että ihmisen kuulo toimisi normaalisti.

Munuaisten tuberkuloosin diagnoosi ja hoito

Munuaisten tuberkuloosi on krooniseksi muodostunut tulehdus, jota tuottaa pääasiassa Mycobacterium tuberculosis -niminen bakteeri. Se voi pahimmassa tapauksessa vaarantaa molempien munuaisten toiminnan ja johtaa munuaisten vajaatoimintaan ja potilaan kuolemaan.

Vatsan märkäpesäkkeet: oireet ja hoito

Vatsan märkäpesäkkeet ovat vatsaontelossa sijaitsevia märkäpaiseita. Niitä voi olla missä tahansa vatsan alueella. Niitä muodostuu enimmäkseen leikkauksen tai ruumiinvamman jälkeen, tai tulehdusta tai vatsan turvotusta aiheuttavien sairauksien, erityisesti peritoniitin, seurauksena.

Munuaispaiseet: oireet, riskitekijät ja hoito

Munuaispaiseet ovat märkäpesäkkeitä yhdessä tai molemmissa munuaisissa. Valitettavasti munuaispaiseisiin liittyy suuri kuolleisuusprosentti, koska niitä on hankala diagnosoida. Niitä ilmenee keskimäärin 46 vuoden iässä, ja 80 % tapauksista naisilla. Ne ovat harvinaisia lapsilla. Niiden seuraukset voivat olla vakavat; näitä voivat olla…

Lasten nefroottisen oireyhtymän syyt ja hoito

Lasten nefroottisen oireyhtymän esiintyvyys eri väestöissä ympäri maailmaa on noin 1/10 000–40 000 elävää syntynyttä lasta kohden. Millainen lasten nefroottinen oireyhtymä tarkalleen on? Ja mitkä ovat sen syyt ja mahdolliset hoidot? Kerromme seuraavaksi lisää tästä Suomessa harvinaisesta, mutta merkittävästä sairaudesta.

Akuutti vaikea astma: oireet ja hoito

Kaikilla astmaa sairastavilla potilailla on kohonnut riski kärsiä akuutista vaikeasta astmasta eli akuutista astmakohtauksesta elämänsä aikana. Nämä jaksot voivat osoittautua joillekin potilaille jopa kohtalokkaiksi.

Lapsen anemia – seitsemän varoitusmerkkiä

Lapsen anemia on terveysongelma, jota pidetään suurena kansanterveydellisenä huolena johtuen sen vakavista seurauksista lapsen kasvulle. Useita tutkimuksia on tehty sen juurisyyn selvittämiseksi ja parhaiden hoitojen löytämiseksi.

Kuinka ehkäisyrokote toimii

Ehkäisyrokote koostuu aineesta, jota laitetaan yleensä käsivarteen tai pakaraan ruiskun avulla väliaikaiseksi raskauden ehkäisemiseksi. Se on erittäin tehokas ehkäisymenetelmä naisille. Arviot osoittavat, että sitä käyttävistä naisista tulee raskaaksi vain joka sadas.

Virtsankarkailun syyt, oireet ja hoito

Virtsankarkailu eli inkontinenssi ei sinällään ole sairaus; sitä ilmaantuu seurauksena silloin, kun virtsarakossa tapahtuu sen toimintaa häiritseviä muutoksia. Näissä muutoksissa virtsarakon normaali täyttymisprosessi tai kontrolloitu tyhjentymisprosessi häiriintyvät, jolloin oireena on virtsankarkailua eli inkontinenssia.

Yleisimmät autoimmuunisairaudet

Autoimmuunisairaudet kehittyvät silloin, kun oma immuunijärjestelmämme hyökkää virheellisesti omia soluja ja kudoksiaan vastaan. Elimistömme ei tässä tapauksessa tunnista näitä soluja ja kudoksia ominaan, ja tuhoaa ne ikään kuin ne olisivat tuntemattomia, elimistöömme kuulumattomia osia. Tässä artikkelissa esittelemme kaikkein yleisimmät autoimmuunisairaudet.

Mitä on juurihoito?

Juurihoito eli endodontia on hammashoito, joka suoritetaan kun reikien aiheuttama vahinko on edennyt pitkälle, eikä hammaslääkäri pysty enää vain paikkaamaan reikää. Tämä johtuu pääosin siitä, että se on liian lähellä hammasydintä tai -hermoa. Kun reiät muuttuvat todella syviksi, johtavat ne…

Epinefriini: missä tilanteissa ja kuinka sitä annetaan

Epinefriini, joka tunnetaan paremmin adrenaliinina, on hormoni ja välittäjäaine, jota käytetään hätätilanteissa kun potilaalla on esimerkiksi sydämenpysähdys. Tätä lääkettä on joskus käytetty keuhkoputkikouristuksiin ja hypoglykemiaan, mutta näiden vaivojen hoitoon on nykyään olemassa spesifisempiä lääkkeitä.

Jyvässolukato: oireet ja hoito

Jyvässolukato eli agranulosytoosi on veritauti, jossa jyvässolujen määrä laskee liian alhaiseksi. Jyvässolukatoa kutsutaan myös neutropeniaksi ja granulosytopeniaksi.  Yleisimmän määritelmän mukaan siitä on kyse silloin, kun neutrofiilien määrä on alle 1000-1500 solua veren kuutiomillimetriä kohti. Granulosyytteja on kaiken kaikkiaan kolmen tyyppisiä:…