Lääkkeet

Me kaikki joudumme ottamaan lääkkeitä ainakin silloin tällöin jonkin sairauden takia. Kun tunnemme eri lääkkeiden hoitavat tai ehkäisevät ominaisuudet, toimintamekanismit sekä sivuvaikutukset, ymmärrämme paremmin tätä kaikkia koskettavaa lääkkeiden maailmaa.

Abakaviiri: HIV-hoito ja sivuvaikutukset

Abakaviiri (tai ABC) on reseptilääke, jota käytetään AIDSin ja HIVin hoidossa aikuisilla ja yli 3 kuukauden ikäisillä lapsilla. Sitä käytetään aina myös muiden HIV-tartunnan hoitoon suunniteltujen lääkkeiden kanssa. Se kuuluu käänteistranskriptaasin estäjien, nukleosidianalogien, ryhmään.

Kortikosteroidien käyttö sairauksien hoidossa

Olet varmasti kuullut puhuttavan kortikosteroideista, mutta tiedätkö mitä ne oikeastaan ovat? Kyseessä on lääke, joka vaikuttaa ihmisen elimistössä hyvin voimakkaasti, ja siksi sitä tuleekin aina käyttää vain tiukan valvonnan alaisuudessa ja lääkärin määräyksen mukaan. Et siis voi käyttää näitä lääkkeitä…

Nenän kautta otettavien lääkkeiden käyttö

Nenätipat tai hengitettävät lääkkeet ovat monelle tuttuja erilaisten hengitystievaivojen tai sairauksien hoidossa. Nenän kautta otettavat lääkkeet on suosittu lääkitysmuoto, mikä on ymmärrettävää johtuen sen helppoudesta ja muista hyödyistä verrattuna muihin lääkkeenottotapoihin.

Kuinka jälkiehkäisypilleri vaikuttaa?

Suojaamattomaan seksiin liittyy valtavia riskejä. Se voi paitsi altistaa sukupuolitaudeille myös epätoivotulle raskaudelle. Vaikka onkin siis parasta käyttää kondomia suojautumaan molemmilta tilanteilta, on olemassa myös raskauden ehkäisevä menetelmä tilanteeseen, jossa ehkäisy on unohtunut tai pettänyt: jälkiehkäisypilleri.

Atropiini: toiminnot ja sivuvaikutukset

Atropiini on lääkeaine, jota lääkärit määräävät moniin eri tarkoituksiin. Sillä on mydriaattisia, kouristuksen vastaisia, ripulin sekä ripulisairauksien vastaisia ja puudutusainemaisia ominaisuuksia.

Astman hoito: inhalaattorit ja lääkkeet

Astma on krooninen hengitysteiden sairaus, ja siihen kuuluu keuhkoputkien tulehdustila ja kutistuminen. Tällöin ilman pääseminen keuhkoihin on vaikeampaa, kun ihminen hengittää sisään, ja tarvitaan inhalaattoria. Astman hoito on tärkeä aloittaa heti oireiden ilmestyessä, jotta olo ei pääse äitymään pahaksi.

Migreenin ehkäisyyn on uusi lääke

Yhdysvaltain Food and Drug Administration (FDA) hyväksyi jokin aika sitten innovatiivisen lääkkeen migreenin hoitoon. Kyseessä on itse asiassa sarja pistoksia, joilla on kyky estää migreenejä ja joita annetaan kuukausittain. Lääkettä kutsutaan nimellä Aimovig, ja sen yleisnimi on erenumab.

Tietoa ahdistuslääkkeistä

Ahdistus on ihmisen luonnollisesti kokema käytös, joka toimii vastauksena fyysiseen tai psykologiseen uhkaan. Ja siitä tulee ongelma silloin, kun reaktio on liian suuri suhteessa sen laukaisevaan tekijään. Lisäksi se voi johtaa patologiseen ahdistuksen tilaan, joka saattaa vaatia ahdistuslääkkeiden käyttöä.

Uskomaton aspiriini sopii moneen vaivaan

Aspiriini on hyvin kysytty ja käytetty lääke kaikkialla maailmassa. Sen aktiivisella ainesosalla, asetyylisalisyylihapolla, on tulehdusta, kipua ja kuumetta lievittäviä vaikutuksia. Aspiriini on edullinen ja vapaasti myytävä lääke, jota saa ilman reseptiä. Tästä huolimatta sen tehokkuus on suurempi kuin ehkä luulet,…