Logo image
Logo image

Flonase: mitä se on ja kuinka sitä käytetään?

2 minuuttia
Flonase on ylempien hengitysteiden lääke, jota käytetään erilaisten allergioiden hoitoon. Se on kortikosteroidi, joten lääkärin tulee määrittää sen käytön tarpeellisuus kunkin potilaan kohdalla.
Flonase: mitä se on ja kuinka sitä käytetään?
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Flonase on lääke, joka sisältää vaikuttavana aineena flutikasonipropionaattia. Se on kortikosteroidi, jolla on tulehdusta ehkäisevä vaikutus.

Tätä lääkettä markkinoidaan nenäsumutteen muodossa. Flonase helpottaa tehokkaasti yleisimpiä allergiaoireita. Yleensä ne ovat yleensä hengitystieoireita, erityisesti kausittaisista allergioista.

Kuinka se toimii?

Allergia syntyy, kun allergeenit tulevat elimistöön nenän kautta. Tämä prosessi laukaisee immuunijärjestelmän vasteen. Kun erilaisia tulehduksellisia aineita vapautuu elimistöön, aiheuttaa se erilaisia ​​allergiaoireita.

Flonasen pääominaisuus on se, että se voi estää tulehdusta aiheuttavat aineet. Se voi vaikuttaa jopa kuuteen näistä tulehduksellisista aineista, mukaan lukien histamiini.

Histamiinin lisäksi Flonase toimii estämällä seuraavia aineita: prostaglandiinit, sytokiinit, tryptaasit, kemokiinit ja leukotrieenit.

Mihin Flonasea käytetään?

Tämä lääke on tarkoitettu aikuisille lievittämään siitepölyn ja muiden ilmassa mahdollisesti olevien allergeenien aiheuttamia allergisen nuhan oireita. Jotkut näistä allergeeneista ovat eläinten karvat, pölypunkit ja sieni-itiöt.

Se auttaa allergisen nuhan oireisiin ja auttaa hoitamaan ja estämään aivastelua, nenän vuotamista, tukkoisuutta sekä silmien kutiamista ja vetisyyttä. Sen vaikutus voi kestää jopa 24 tuntia, ja se on erittäin helppokäyttöinen.

Voit havaita oireiden paranemista jo ensimmäisellä käyttökerralla. Saat kuitenkin maksimaalisen suojan vasta 3 tai 4 päivän kuluttua. Siksi on tärkeää, että käytät Flonasea säännöllisesti, jotta saat parhaan mahdollisen helpotuksen oireista.

Some figure

Lue myös: Sitrusallergia: oireet, hoito ja suositukset

Nuha on tyypillinen allergian oire, ja Flonase voi rauhoittaa sitä, kun sitä käytetään oikein.

Annostus ja käyttö

Yleensä aikuisille suositeltu annos on kaksi suihketta kuhunkin sieraimeen kerran päivässä, mieluiten aamulla.

Jos sinulla on voimakkaampia oireita, voit ottaa toisen annoksen. Tee tätä kuitenkin vain, kunnes oireet helpottavat ja mahdollisimman lyhyen ajan. Kun huomaat oireiden helpottavan, käytä lääkettä vain kerran päivässä. Yritä aina käyttää pienintä mahdollista annosta.

Ennen kuin käytät Flonasea, sinun tulee ensin puhdistaa nenäsi, ravistaa pulloa ja poistaa korkki. Aseta sitten kärki yhteen sieraimeen ja sulje toinen sierain.

Kallista päätäsi eteenpäin pullon ollessa suorana ja hengitä hitaasti sisään nenän kautta. Kun hengität sisään, paina suihketta niin, että tuote nousee nenään.

Hengitä sitten ulos suun kautta ja toista vaiheet toisen sieraimen kanssa. Kun olet valmis, puhdista pullon yläosa ja laita suojakorkki päälle.

Mahdolliset sivuvaikutukset

Nenän kortikosteroidihoidoissa, erityisesti suuria annoksia ja pitkiä aikoja käytettynä, saatat kokea sivuvaikutuksia sen imeytyessä. Riippuen siitä, kuinka usein käytät sitä, Flonasen mahdolliset sivuvaikutukset ovat:

  • Aivastelu
  • Epämiellyttävä haju tai maku
  • Nenän ja kurkun kuivuus tai ärsytys
  • Päänsärky
Some figure

Lue myös: Hiusväriallergia: syyt, oireet ja hoito

Flonasen käytön edut

Flonasen tärkeimpiä etuja ovat:

  • 24 tunnin helpotus oireista, kuten nenän tukkoisuudesta, vuotavasta tai kutisevasta nenästä ja aivastelusta
  • Se ei tee sinua uneliaaksi
  • Flonase vaikuttaa suoraan nenän limakalvoon

Flonase on hyödyllinen allergioihin liittyvien oireiden hoidossa. Se tekee tämän estämällä kuutta tulehdusta aiheuttavaa ainetta. Se on lääke, joka vaatii reseptin, joten sinun on neuvoteltava asiantuntijan kanssa ennen sen käytön aloittamista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Leach, C. L., Kuehl, P. J., Chand, R., & McDonald, J. D. (2015). Nasal Deposition of HFA-Beclomethasone, Aqueous Fluticasone Propionate and Aqueous Mometasone Furoate in Allergic Rhinitis Patients. Journal of Aerosol Medicine and Pulmonary Drug Delivery. https://doi.org/10.1089/jamp.2014.1180

  • Brandi, V., & Stahl, E. G. (2009). Bioequivalencia de un rociador nasal de propionato de fluticasona genérico y el producto comercial TT  – Bioequivalence of generic and branded fluticasone propionate nasal spray. Rev Peru Med Exp Salud Publica.

  • Brandi, V., & Stahl, E. G. (2009). Bioequivalence of generic and branded fluticasone propionate nasal spray. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Publica. https://doi.org/10.17843/rpmesp.2009.264.1403


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.