Miksi kortikosteroidit pelottavat?

Kun kortikosteroideja käytetään oikein, määrätty annos ja rajoitetun ajan, niillä ei välttämättä ole haittavaikutuksia, vaikka moni niitä pelkääkin. Tässä artikkelissa kerromme, mistä kortikosteroidien pelko johtuu.
Miksi kortikosteroidit pelottavat?

Kirjoittanut Carmen Martín

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kortikosteroidit ovat lääkkeitä, jotka auttavat säätelemään immuunijärjestelmän vastetta ja hillitsemään tulehdusprosesseja. Yleisimmät kortikosteroidit ovat prednisoni, kortisoni ja hydrokortisoni. Niitä käytetään tällä hetkellä lukuisten eri sairauksien hoitoon, esimerkiksi tulehduksellisiin sairauksiin kuten niveltulehdukseen ja astmaan.

Niillä hoidetaan myös autoimmuunisairauksia, joissa immuunijärjestelmä hyökkää kehon omia kudoksia vastaan. Yksi tällainen sairaus on lupus eli punahukka. Kortikosteroideja tarvitaan myös lisämunuaisen vajaatoiminnan hoitoon.

Vaikka kortikosteroideista on tullut nykylääketieteen keskeinen pilari, niihin voi liittyä haittavaikutuksia. Tässä artikkelissa kerromme, mistä kortikosteroidien pelko johtuu ja mitä sille voi tehdä.

Miksi kortikosteroideja pelätään?

Kuten jo mainittin, kortikosteroideja käytetään laajalti nykylääketieteessä. Ne matkivat lisämunuaisen tuottamien hormonien vaikutuksia fysiologisesti.

Kortikosteroideja voi ottaa suun kautta tai käyttää paikallisesti, pistoksina tai nenäsuihkeina. Antotapa valitaan hoidettavan sairauden mukaan. Lisäksi jokaisella niistä on monia sivuvaikutuksia.

Koska kortikosteroidien pelko liittyy niiden moniin sivuvaikutuksiin, negatiivinen käsitys näistä lääkkeistä on levinnyt yhä laajemmalle. Tämä käsitys estää ihmisiä kuitenkin punnitsemasta niiden tuottamia hyötyjä suhteessa haittoihin.

Kortikosteroidien pelon ymmärtämiseksi on tärkeää ymmärtää niiden yleisimpiä haittavaikutuksia. On kuitenkin syytä tiedostaa myös se, että useimmiten lääkäri määrää niitä siksi, että ne lievittävät merkittävästi potilaan sairautta. Joitakin haittavaikutuksista ovat:

  • Painonnousu, yleensä niiden aiheuttaman nesteen kertymisen seurauksena
  • Mielialanvaihtelut
  • Kohonnut osteoporoosin ja luunmurtumien riski
  • Veren kohonnut glukoosipitoisuus – riski diabeetikoilla
  • Tiettyjen infektioiden kohonnut riski
  • Ihomuutokset

On kuitenkin syytä tietää, että kaikki kortikosteroideja käyttävät ihmiset eivät koe haittavaikutuksia. Kaikki riippuu annoksesta, lääkekuurin kestosta ja antotavasta. Useimmat yllä mainitut sivuvaikutukset ilmenevät ainoastaan otettaessa lääkettä suun kautta.

Kortikosteroideilla hoidetaan astmaa.
Astma on yksi yleisimmistä syistä kortikosteroidien käyttöön.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Kolme suositusta, joilla voit alentaa kortisolitasoa

Atooppinen ihottuma ja kortikosteroidien pelko

Kortikosteroidien pelko saa yhä suurempaa jalansijaa tiettyjen sairauksien kohdalla. Esimerkiksi monet vanhemmat kieltäytyvät kortikosteroidien käytöstä lastensa atooppisen ihottuman hoidossa.

Atooppinen ihottuma on pääasiassa lapsia koskettava ihosairaus, joka aiheuttaa punoitusta ja jatkuvaa kutinaa. Kortikosteroideja sisältävät voiteet ovat yleinen atooppisen ihottuman hoitokeino. Ongelmien syntyminen on epätodennäköistä, jos noudattaa hoitosuosituksia.

Tästäkin huolimatta vanhemmat ovat niiden käytön suhteen yhä vastahakoisempia. Heillä on taipumusta ajatella, että voiteiden sivuvaikutukset ovat samat kuin suun kautta otettavien kortikosteroidien.

Kortikosteroidien pelko juontaa juurensa myös luottamuksen puutteesta lääkäreitä kohtaan. Meidän olisi syytä pitää mielessä, että jos niitä käytetään oikein ja määräysten mukaisesti, ei ole mitään syytä siihen, miksi haittavaikutuksia ilmenisi. Ainakaan atooppisen ihottuman kohdalla ne eivät ole yleisiä.

Kortikosteroideja käytetään atooppisen ihottuman hoitoon.
Monet vanhemmat kieltäytyvät käyttämästä kortikosteroideja lastensa atooppisen ihottuman hoidossa, vaikka tällaiset voiteet harvemmin aiheuttavat haittavaikutuksia.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Ihottuman ja kortikosteroidien välinen yhteys

Lopuksi

Kortikosteroidien pelko juontaa juurensa pääasiassa tietämättömyydestä ja epäluottamuksesta. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että lääkärit arvioivat lääkettä määrätessään sekä sen hyödyt että riskit.

Negatiivisille mielleyhtymille ei siis saa antaa valtaa. Vaikka onkin totta, että kortikosteroidit – erityisesti suun kautta otettuna ja pitkäaikaisessa käytössä – voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia, tämä ei päde kaikissa tapauksissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.