Ihottuman ja kortikosteroidien välinen yhteys

Ihottuma ja kortikosteroidit kulkevat käsi kädessä, koska jälkimmäinen on yleensä ensimmäisen hoitomenetelmä tulehduksellisiin ihosairauksiin. Kortikosteroidit voivat olla liittolaisiasi ihottumaepidemian minimoimisessa, kun niitä käytetään oikein.
Ihottuman ja kortikosteroidien välinen yhteys
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ihottuman ja kortikosteroidien välillä on yhteys. Kortikosteroidit ovat turvallisia ja tehokkaita lääkkeitä ihottumiin – niin kauan kuin niitä käytetään oikein.

Kortikosteroidilääkkeet ovat ristiriitaisia, näillä lääkkeillä on myös tunnettuja haittavaikutuksia. Kortikosteroidien käyttö on kuitenkin turvallista lääketieteellisen valvonnan alaisuudessa eli ammattilaisen määrittelemällä tavalla.

Mitä on ihottuma?

Ihottuman ja kortikosteroidien välinen yhteys on todettu olevan olemassa.
Vaippaihottuma on yleinen dermatiitin muoto lapsilla, ja sitä voidaan hoitaa kortikosteroideilla.

Ihottuma on tulehduksellinen, krooninen, kutiava ihosairaus. Paikalliset kortikosteroidit ovat ensisijainen hoito tässä yhteydessä.

Kuten aikaisemmin mainittu, dermatiitin ja kortikosteroidien välillä on yhteys, koska niitä käytetään yleisesti hoitamaan ihotulehduksia. Tämä taas johtuu siitä, että ne ovat turvallisia ja tehokkaita lääkkeitä, kunhan niitä käytetään asianmukaisesti ihotulehduksen hoitoon.

Näiden ihotulehdusten esiintyvyyden estäminen on elintärkeää henkilön elämänlaadun kannalta. Kortikosteroidien käyttöä voidaan hallita yrittämällä ehkäistä ihotulehdusten syntymistä sekä niiden laajuutta.

Miksi paikallisia kortikosteroideja käytetään?

Paikallisesti käytettävät k0rtikosteroidit voivat olla joko luonnollisia tai synteettisiä.

  • Luonnolliset kortikosteroidit ovat steroidihormoneja, joita keho syntetisoi kolesterolista ja ne puuttuvat sekä tulehdus- että immunologisiin prosesseihin sekä hallitsevat stressiä.
  • Synteettiset kortikosteroidit, kuten hydrokortisoni, syntetisoidaan muuttamalla niiden luonnollisia rakenteita. Niitä markkinoidaan yleensä lääkevalmisteina, ja niitä on mahdollista levittää paikallisesti suoraan ihovaurion päälle.

Kuinka kortikosteroidit toimivat?

Näillä lääkkeillä on anti-inflammatorisia, verisuonia supistavia, immunomoduloivia ja antiproliferatiivisia vaikutuksia. Niitä käytetään yleisesti, koska ne vähentävät ihotulehduksen aiheuttamaa tulehdusta, kutinaa ja naarmuja.

Ne auttavat hallitsemaan ihotulehduksen leviämistä, kun niitä käytetään ohjeiden mukaan. Nämä lääkkeet eivät kuitenkaan paranna ihotulehdusta.

Kortikosteroidit kuuluvat tehostaan ​​riippuen seuraavaan luokitukseen:

  • Erittäin korkea teho on tehokkain, koska se sisältää klobetasolia.
  • Korkea teho, kuten metyyliprednisoloni, on yksi eniten määrätyistä aktiivisista ainesosista atooppisen ihon hoidossa, se sisältää beklometasonia ja beetametasonia (käytetään ekseeman ja dermatiitin hoitoon).
  • Alhainen teho, kuten hydrokortisoni, on farmaseuttinen erikoisuus (EFP) jopa minimipitoisuuksina.

Kortikosteroidien haittavaikutukset

Ihotulehduksen hoidossa käytettävien kortikosteroidien haittavaikutukset riippuvat pääasiassa seuraavista tekijöistä:

  • Haittavaikutukset vaihtelevat lääkkeen tehosta riippuen ja mitä korkeampi teho on, sitä todennäköisemmin se voi aiheuttaa sivuvaikutuksia.
  • Kortikosteroidin levittäminen kyynärpäihin tai jalkapohjiin ei ole sama kuin levittäminen kasvoille, taitteille tai sukupuolielimille, koska ohuempi iho imee sen helpommin.
  • Lasten, vanhusten ja nuorten iho on alttiimpi sivuvaikutuksille kuin aikuisten.
  • Iho ei ime nestemäistä liuosta samalla tavalla kuin rasvaista voidetta. Joten mitä rasvaisempi voide on, sitä kauemmin imeytyminen vie aikaa ja myös vaikutukset ovat pitkäkestoisemmat.
  • Vastaavasti mitä pidempi hoito-aika, sitä suurempi on sivuvaikutusten riski (siksi on joskus parempi käyttää korkean tehon kortikosteroidia muutaman päivän ajan kuin matalamman tehon kortikosteroidia pidempään hoitoon).
  • Mitä suurempi on hoidettu alue, sitä suurempi on sivuvaikutusten mahdollisuus.

Kortikosteroidien sivuvaikutuksia

Tämä aine aiheuttaa peruuttamattomia sivuvaikutuksia, kuten venymisarpia, suonikohjuja ja ihon atrofiaa. Sillä on kuitenkin myös muita, hoidettavia sivuvaikutuksia, kuten kasvojen punoitus, vaihtelut ihon pigmentaatiossa, akne ja ruusufinnit.

Kortikosteroidit herkistävät ihoa auringon UV-säteilylle, joten sitä käyttävien henkilöiden tulee suojata ihonsa auringonvalolta. Se voi myös aiheuttaa haittavaikutuksia kehon systeemisellä tasolla. Nämä ovat kuitenkin harvinaisia ​​ja johtuvat kortikosteroidin imeytymisestä ihon läpi.

Näitä haittavaikutuksia ovat:

  • Viivästynyt kasvu
  • Hypertensio
  • Diabetes
  • Mineralokortikoidivaikutus

Johtopäätös ihottuman ja kortikosteroidien välisestä yhteydestä

Keskustele lääkärisi kanssa saadaksesi lisätietoja aiheesta.

Yritä käyttää erityisiä pehmittäviä voiteita, jotta vältät kortikosteroidien käytön. Mikäli sinulla on ihotulehdus, noudata aina lääkärisi ohjeita. Tämä on paras tapa kontrolloida ihottumaa ja välttää lääkkeiden liiallista käyttöä.

Voit myös välttää kortikosteroidien haittavaikutuksia, kun käytät niitä ammattilaisen valvonnassa. Tämä on erityisen tärkeää, koska sinun on noudatettava lääkärisi määräämää annostusta sekä hoidon kestoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Lebrun-Vignes, B., & Chosidow, O. (2007). Corticoterapia local cutánea. EMC – Pediatría. https://doi.org/10.1016/s1245-1789(07)70253-6

  • Mateos, M. (2011). Guía de tratamiento de la Dermatitis Atópica en el niño. Documento de consenso grupo de expertos.

  • Berbegal, L., DeLeon, F. J., & Silvestre, J. F. (2015). Estudio de sensibilización a corticoides en una consulta de alergia cutánea. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2015.07.007


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.