Logo image
Logo image

Allergisten reaktioiden syyt ja allergiaoireet

3 minuuttia
Allergiat ovat yleisiä nykyaikana, oli kyse sitten allergiasta siitepölylle, pölypunkeille, gluteenille tai jollekin muulle. Nykyään on melkein harvinaisempaa löytää sellainen henkilö, joka ei olisi allerginen millekään.
Allergisten reaktioiden syyt ja allergiaoireet
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Yleisimmät allergian aiheuttajat ovat sellaisia, jotka vaikuttavat hengityselimistöömme, kuten siitepöly ja pölypunkit. Tässä artikkelissa kerromme lisää mitkä ovat yleisimmät allergisten reaktioiden syyt, sekä yleisimmistä allergiaoireista.

Tämänhetkisten arvioiden mukaan noin joka neljäs ihminen kärsii jonkinasteisesta allergiasta elämänsä varrella. Itse asiassa se on yleisin sairaus lapsilla.

Mitkä ovat yleisimmät allergisten reaktioiden syyt?

Allergisten oireiden syyt johtuvat jonkin aineen aiheuttamista oireista joko hengityselimistössä, ruoansulatusjärjestelmässä, hermostossa tai iholla. Toisin sanoen, kyseessä on kehomme epänormaali vastustuskyvyn reaktio jotakin sellaista ainetta vastaan, jonka ei normaalisti kuuluisi aiheuttaa tälläistä reaktiota.

Yleisesti ottaen henkilö voi olla allerginen oikeastaan mille tahansa aineelle.

Mitä tarkoittaa olla allerginen jollekin?

Kehon vastustuskyky toimii jatkuvasti, tunnistaen ja suojaten kehoa sille haitallisilta tekijöiltä sekä bakteereilta, suojatakseen elimistöä erilaisilta sairauksilta. Joskus se saattaa kuitenkin toimia liiankin aktiivisesti.

Kun kehon oma vastustuskyky alkaa ylireagoimaan tiettyihin ärsykkeisiin, jotka normaalisti ovat ihmiselle harmittomia, syntyy allerginen reaktio. Keho toisin sanoen aktivoi useita puolustusmekanismeja altistuttuaan jollekin tietylle aineelle, ja aiheuttaa tällöin oireita kuten aivasteleminen.

Näin käy usein esimerkiksi siitepölyn kohdalla.

Allergiaoireet vaihtelevat sen mukaan, mille aineelle henkilö on allerginen. Jos on allerginen pölypunkeille, henkilö kärsii mitä todennäköisimmin hengityselinten allergiaoireista. Toisin sanoen, henkilö kärsii silloin mm. yskästä, aivastelusta sekä vuotavista silmistä.

Some figure

Yleisimmät allergiaoireet

Kuten jo aiemmin mainitsimme, allergiaoireet riippuvat siitä, minkä tyypin allergia on kyseessä. Samoin reaktiot riippuvat siitä, mitä kautta allergeenille on altistuttu.

Tämä tarkoittaa sitä, että allergisten reaktioiden syyt vaikuttavat niiden aiheuttamiin oireisiin – oletko altistunut allergeenille syömällä, koskettamalla vai hengittämällä allergiaa aiheuttavaa ainetta.

Siksi yleisimmät allergiaoireet ovat nuha ja allerginen sidekalvontulehdus. Nuha aiheuttaa kutinaa nenässä, aivastelua, nenän tukkeutumista sekä jatkuvaa vetistä vuotoa nenästä.

Allerginen sidekalvontulehdus puolestaan aiheuttaa voimakasta silmien kutinaa, jota seuraa jatkuva silmien vuotaminen. Lisäksi siitä kärsivät ihmiset tuntevat joskus kuin silmissään olevan hiekkaa.

Yleisimmät allergian aiheuttajat liittyvät kuitenkin hengityselimiin. 

On myös tärkeää mainita, että usein allergiset oireet liitetään astmaan. Astmaatikot kärsivät usein yskästä, hengityksen vinkumisesta sekä hengitysvaikeuksista.

Ruoka-aineallergiat

Kun henkilö on allerginen jollekin ruoka-aineelle, yleisimpiä allergiaoireita ovat suun kutina ja ikävä pistely, joka saattaa yltää aina kurkkuun saakka. Joissain tapauksissa oireisiin kuuluvat myös huulten, kielen, tai jopa koko kasvojen alueen turpoaminen.

Myöhemmin voi ilmaantua myös nokkosihottumaa. Lisäksi joissain tapauksissa ruoka-aineiden aiheuttamia allergiaoireita voivat olla ripuli, oksentelu sekä jatkuvat ilmavaivat.

Yleisimmät allergiaoireita aiheuttavat ruoka-aineet ovat maito, pähkinät sekä kananmunat.

Some figure

Lääkeaineallergiat

Useat henkilöt ovat allergisia jollekin tietylle lääkeaineelle. Lääkäreiden tulee aina kysyä potilaalta, onko tämä mahdollisesti allerginen jollekin lääkkeelle. Tämäntyyppisen allergian oireina ovat yleensä iho-oireet, kuten nokkosihottuma, muut ihottumat sekä ihon kutiaminen.

Anafylaxia

Anafylaxia on vakava reaktio, joka ilmenee silloin, kun allerginen reaktio on hyvin vahva. Silloin elimistön vastustuskyky erittää sellaisia aineita elimistöön, jotka aiheuttavat äkillisen laskun verenpaineessa. Tämä puolestaan johtaa hengitysteiden kaventumiseen, jolloin hengittäminen vaikeutuu.

Anafylaxia voi tapahtua hyvinkin äkillisesti henkilön altistuttua allergian aiheuttajalle. Se on esimerkiksi melko yleinen henkilöillä, jotka ovat allergisia ampiaisenpistolle.

Some figure

Kun joku kärsii anafylaktisesta reaktiosta, hänen pulssinsa lyöntitiheys nopeutuu ja hän muuttuu heikoiksi. Hengitysvaikeuksien lisäksi oireina voi ilmetä ihottumaa, pahoinvointia tai oksentelua. Näissä tapauksissa on tärkeää hakeutua päivystykseen.

Johtopäätös

Monet ihmiset ovat allergisia useille eri aineille. Siksi on tärkeää tietää yleisimmät allergiaoireet. Näin osaat tarvittaessa ohjata lääkärisi ymmärtämään, mikä allergian on aiheuttanut, ja vältellä allergian aiheuttajaa myös itse.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • ¿Qué es la alergia? (n.d.). Retrieved October 6, 2019, from https://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/prevencion-salud/que-es-alergia.html
  • ¿Qué es la alergia? | SEICAP – Pacientes. (n.d.). Retrieved October 6, 2019, from http://pacientes.seicap.es/es/-qué-es-la-alergia-_23832
  • Alergia alimentaria. (n.d.). Retrieved from http://www.ampap.es/wp-content/uploads/2014/05/Alergia_alimentaria_2008.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.