Nokkosihottuman hoito luonnollisesti

Nokkosihottuma voi syntyä kosketuksesta allergeeniin tai altistuksesta kylmälle tai kuumalle. Opi lievittämään nokkosihottumaa näillä kolmella luontaishoidolla.
Nokkosihottuman hoito luonnollisesti
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Nokkosihottuma on yksi yleisimmistä iho-oireista, joka syntyy kosketuksesta allergian aiheuttajaan (allergeeniin) tai altistuksesta kuumalle tai kylmälle. Tästä syystä sitä on hyvä oppia lievittämään. Näiden kolmen luontaishoidon avulla nokkosihottuman hoito onnistuu kotikonstein.

Mikä nokkosihottuma on?

Nokkosihottuma aiheuttaa kutisevia paukamia

Kutina on yksi nokkosihottuman pääoireista, joka tekee olosta erittäin epämukavan.

Nokkosihottuma on yleinen iho-ongelma, joka ilmenee punaisina, ihosta koholla olevina ja kutisevina paukamina. Se syntyy usein kosketuksesta allergeeneihin, ja voi vakavuudestaan riippuen kestää jopa kuusi viikkoa.

Usein nokkosihottuman lääkehoitoon kuuluu kortikosteroideja tai antihistamiinia sisältävien voiteiden käyttö, mutta näiden lääkkeiden hyöty on vain rajallinen. Lisäksi nokkosihottumaa voidaan usein lievittää pelkillä luontaishoidoilla hyödyntämällä joidenkin kasvien ominaisuuksia.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka nokkosihottuman hoito onnistuu luonnollisesti ja mikä vaivaa aiheuttaa.

Mistä nokkosihottuma johtuu?

Ensimmäinen ja usein yleisin syy nokkosihottumaan voi olla allerginen reaktio ruoalle, jollekin aineelle tai lääkkeelle, esimerkiksi penisilliinille. Myös tietyt yhdisteet, kuten natriumnitriitti, voivat olla ongelman syynä (sitä löytyy usein makkaroista ja muista jalostetuista lihatuotteista).

Toinen syy on joko kylmä, lämpö, hikoilu, hankaus tai jokin muunlainen ihokosketus ja liikunta. Se voi johtua myös virusinfektioista.

Usein nokkosihottuma puhkeaa ilman selkeää syytä. Tällöin taustalla voi olla esimerkiksi stressi yms.

Nokkosihottuman hoito luonnollisesti

Nokkosihottumaan on laaja kirjo perinteisiä lääkkeitä, kuten voiteita ja geelejä, ja jopa kortikosteroideja ja antihistamiineja sisältäviä pillereitä. Joskus elimistö voi kuitenkin luoda vastustuskyvyn ja tehdä ihmisen immuuniksi usein käytettyjen lääkkeiden ainesosille, mikä valitettavasti vähentää lääkkeen tehoa.

Tästä syystä on hyvä pitää mielessä luontaishoidot. Ne vaikuttavat hieman hitaammin, mutta ne ovat keholle lempeämpiä vaihtoehtoja.

Jos nokkosihottuma ei mene ohi, kannattaa mennä lääkäriin. Ehkäpä lääkehoitoa voi täydentää joillakin seuraavista luontaishoidoista.

Nokkosihottuman hoito luonnollisesti

1. Syö enemmän C-vitamiinia

Nokkosihottuman hoito C-vitamiinilla

C-vitamiini auttaa hillitsemään histamiinin määrää, mikä lievittää nokkosihottumaa.

Jotkut lääkärit suosittelevat syömään C-vitamiinia allergisten reaktioiden, kuten nokkosihottuman, hillintään. Syö siis enemmän appelsiineja ja muita sitrushedelmiä; niissä on runsaasti imeytyvää C-vitamiinia.

Myös muut kuin sitrushedelmät sisältävät suuria määriä C-vitamiinia, kuten mansikat, guava, papaija ja kiivi. Näitä hedelmiä kannattaa syödä päivittäin.

Sinua saattaa kiinnostaa: B1-vitamiini hyttyskarkottimena

2. Nokkosihottuman hoito basilikakylvyillä

Basilika on yksi yleisimmin käytettyjä mausteita ruoanlaitossa. Itämaisessa lääketieteessä basilikakylpyjen sanotaan olevan loistava vastalääke nokkosihottumaan, sillä se auttaa nopeuttamaan ihottuman häviämistä ja lisäksi virkistää ihoa.

Basilikakylpy valmistuu seuraavista aineksista:

Ainekset

  • 4 rkl tuoreita basilikanlehtiä
  • 1 rkl kuivattuja basilikanlehtiä jauheena
  • 0,5 l vettä

Ohjeet

  • Lisää basilikajauhe veteen ja sekoita hyvin.
  • Siirrä seos kattilaan ja laita keskilämmölle. Kun vesi alkaa kiehua, lisää sinne tuoreet basilikanlehdet.
  • Sekoita hyvin, jotta lehtien sisältämät yhdisteet vapautuvat. Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä.
  • Lisää tämä seos kylpyveteen ja kylve vedessä, uittaen erityisesti paukamien peittämiä alueita.

3. Nokkosihottuman hoito omenaviinietikalla

Nokkosihottuman hoito onnistuu omenaviinietikalla

Omenaviinietikan antihistamiininen vaikutus sopii loistavasti nokkosihottuman lievittämiseen.

Tiedät jo luultavasti omenaviinietikan käyttötavat ruoanlaitossa ja erilaisissa luontaishoidoissa. Mutta tiesitkö, että omenaviinietikka on myös antihistamiini? Se voi auttaa siis rauhoittamaan nokkosihottuman oireita.

  • Käytä omenaviinietikkaa hauteena iholla (kasta puhdas liina etikassa) suoraan ihottuman peittämillä alueilla.
  • Anna hauteen olla iholla vähintään vartin ajan. Jos ihottumaa on laajalti ja iho tuntuu hyvin ärtyneeltä, omenaviinietikkaa kannattaa levittää sille suoraan (laimennettuna pieneen määrään vettä).
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Voikukka auttaa hoitamaan ihottumaa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Voikukka auttaa hoitamaan ihottumaa

Voikukalla voidaan hoitaa mm. maksan sairauksia, ruuansulatusvaivoja ja iho-ongelmia. Lue lisää voikukan parantavista ominaisuuksista!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.