Kortikosteroidien pelko

Kortikosteroidien pelko on lisääntynyt viimeisen muutaman vuosikymmenen aikana. Näillä lääkkeillä voi olla useita merkittäviä sivuvaikutuksia, mutta niitä esiintyy usein silloin, kun oikeaa annostusta ei noudateta tai niitä käytetään pitkittyneen ajanjakson ajan.
Kortikosteroidien pelko

Viimeisin päivitys: 07 lokakuuta, 2020

Kortikosteroidien pelko voidaan määritellä pelkona ja torjuntana tietyntyyppistä lääkitystä (kortikosteroidit) kohtaan. Näin tapahtuu useimmiten silloin, kun tällaisia aineita käytetään voiteena lasten atooppisen dermatiitin hoidossa.

Joidenkin tilastojen mukaan noin 20-83 % atooppisesta dermatiitista kärsivistä potilaista pelkää kortikosteroideja. Vaihtelevuus on hyvin suuri, mutta kuten huomaat, se vaikuttaa moniin käyttäjiin.

Hämmästyttävintä on se, että on myös suuri määrä terveydenhuoltoalan ammattilaisia, jotka pelkäävät kortikosteroideja. Vaikka nämä lääkkeet voivatkin joissakin tapauksissa aiheuttaa sivuvaikutuksia, ovat ne myös paras vaihtoehto monien eri sairauksien hoitoon. On myös monia myyttejä, joiden vuoksi kortikosteroidien pelko vain kasvaa.

Mitä kortikosteroidit ovat?

Ihmiset erittävät kortikosteroideja luonnostaan lisämunuaisten välityksellä sekä kolesterolimolekyylejä käytettäessä. Tämän prosessin välityksellä keho tuottaa kahdentyyppisiä kortikosteroideja, jotka tunnetaan myös nimellä kortikoidit. Kaikilla näillä luonnollisilla ainesosilla on loputtomia toimintoja, joiden joukosta erottuvat muun muassa hiilihydraattien ja proteiinien aineenvaihdunta, immuunijärjestelmän säätely sekä stressireaktiot.

Tällaisten luonnollisten kortikosteroidien ensimmäinen ryhmä sisältää 21 hiiliatomia. Ne jaetaan myös kahteen eri ryhmään. Ensimmäinen ryhmä on glukokortikoidit, joihin kuuluvat muun muassa kortisoli ja hydrokortisoli. Toinen ryhmä on mineralokortikoidit, joihin kuuluu muun muassa aldosteroni.

Toinen kehon tuottama kortikosteroidiryhmä sisältää 19 hiiliatomia. Se koostuu hormoneista, kuten androgeenit ja estrogeenit.

Synteettiset kortikosteroidit ovat lääkkeitä, jotka stimuloivat luonnollisten kortikosteroidien toimintaa. Vaikka ne kopioivatkin näiden hormoneiden toimintaa, ovat ne myös paljon voimakkaampia kuin luonnolliset kortikosteroidit. Tästä syystä niitä käytetään eri sairauksien, kuten dermatiitin, nuhan, astman ja psoriaasin, hoidossa.

Sisäänhengitettäviä kortikosteroideja käytetään usein astman hoidossa.

Kortikosteroidien sivuvaikutukset

Yleisesti ottaen, jos kortikosteroideja käytetään oikealla tavalla, asianmukaisella annostuksella ja lyhyen aikaa, on hyvin harvinaista, että ne aiheuttavat mitään sivuvaikutuksia. Sivuvaikutuksia voi kuitenkin syntyä, jos et noudata mainittuja ohjeistuksia ja käytä niitä lääketieteessä suositeltujen rajoitusten puitteissa.

Tässä on listattuna joitakin kortikosteroidien aiheuttamia sivuvaikutuksia:

  • Painonnousu: Ne aiheuttavat nesteen kerääntymistä ja muuttavat lipidien aineenvaihduntaa, mikä voi aiheuttaa kehossa olevan rasvan epänormaalia jakaantumista. Tällainen vaikutus syntyy kuitenkin vasta pitkittyneen käytön jälkeen.
  • Ihosairaudet: Iho voi muuttua ohuemmaksi ja heikommaksi. Ihoon voi ilmestyä raskausarpia ja verisuonet voivat laajeta, ihonväri voi muuttua, voi ilmetä hypertrikoosia tai liiallista karvan kasvua epätavallisissa paikoissa sekä aknen puhkeamista.
  • Verenglukoositason lisääntyminen: Kortikosteroidit muuttavat glukoosin aineenvaihduntaa ja aiheuttavat lopulta nousun verensokerissa.

Verenpaineen noususta ja osteoporoosista kärsimisen lisääntyneestä riskistä on tehty joitakin raportteja. Se lisää myös infektioiden saamisen riskiä, aiheuttaa hermostuneisuutta sekä mielialan vaihtelua ja voi myös vaikuttaa kaihin kehittymiseen.

Kortikosteroidien pelko on melko yleinen asia.
Kortikosteroidien pelko on yleisempää atooppisesta dermatiitista kärsivillä potilailla, joiden täytyy käyttää kortikosteroidivoiteita melkein päivittäin.

Kortikosteroidien pelko

Kortikosteroidien pelko syntyy kaikista näistä mahdollisista sivuvaikutuksista. Kuten jo mainitsimmekin aikaisemmin, kun käytät näitä lääkkeitä oikeanmukaisella annostuksella ja aikavälillä, on tällaisten sivuvaikutusten huomaaminen hyvin epätodennäköistä.

Useimmissa tapauksissa haitallisia vaikutuksia syntyy vain pitkittyneen käytön jälkeen useiden vuosien saatossa. Tästä syystä näihin riskeihin reagoimista ei pitäisi pelätä järjettömästi, vaan sen sijaan käyttää näitä lääkkeitä vastuullisesti ja huolellisuutta noudattaen.

Koska näihin lääkkeisiin liittyy ilmeisiä riskitekijöitä, on niistä myös syntynyt useita perusteettomia myyttejä. Yksi myyteistä on se, että nämä lääkkeet pysäyttävät lasten aivojen kehityksen. Tälle uskomukselle ei ole mitään tieteellistä todistetta, mutta monet ihmiset uskovat sen kuitenkin olevan totta ja se lisää kortikosteroidien pelkoa.

Pidä mielessä

On tärkeää käyttää lääkkeitä oikealla tavalla sekä tuntea niiden sivuvaikutukset niiden ehkäisemiseksi. Kortikosteroidien pelko kuitenkin saa jotkut ihmiset välttelemään tätä lääkettä kaikin keinoin ehkäisten tai estäen kokonaan tiettyjen sairauksien hoitamista.

Varovaisuus on tärkeää, mutta pelon perustaminen ennakkoluuloille faktojen sijaan on täysin eri asia. On aina järkevää keskustella lääkärin kanssa mahdollisten epäilysten poistamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Capdevila, E. F. (2004). Fobias y filias en el tratamiento con corticoides tópicos. Piel, 19(8), 405-6.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.