Kortikosteroidien käyttö sairauksien hoidossa

Kortikosteroidien hyödyt sairauksien hoidossa ovat lukuisat, sillä ne pystyvät vaikuttamaan kehoon usealla tavalla fyysisiä prosesseja parantaen. Nyt kerromme tarkemmin näistä lääkkeistä sekä tärkeimmistä ohjeista niiden käytössä.
Kortikosteroidien käyttö sairauksien hoidossa
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Olet varmasti kuullut puhuttavan kortikosteroideista, mutta tiedätkö mitä ne oikeastaan ovat? Kyseessä on lääke, joka vaikuttaa ihmisen elimistössä hyvin voimakkaasti, ja siksi sitä tuleekin aina käyttää vain tiukan valvonnan alaisuudessa ja lääkärin määräyksen mukaan. Et siis voi käyttää näitä lääkkeitä ilman reseptiä.

Nyt kerromme tarkemmin ottaen, miksi kortikosteroidien käyttö on suosittua usean sairauden hoidossa.

Kortikosteroidien vaikutus elimistössä

Nämä lääkkeet käsittävät monenlaisia hormoneja, jotka kuuluvat steroidien ryhmään, ja näitä syntyy ihmisen adrenaliinirauhasten kuoressa. Kortikosteroidit liittyvät moneen ihmisen fysiologiseen mekanismiin, mukaan lukien seuraaviin:

  • kehon tulehdusprosessit
  • vastustuskyky
  • hiilihydraattien käsittely aineenvaihdunnassa

On tarjolla teollisesti tuotettuja kortikosteroideja, jota käytetään eräiden sairauksien hoidossa (kuten esimerkiksi Crohnin tautiin) ja lisäksi nivelkivun lievityksessä.

Kortikosteroidien hyödyt erilaisten sairauksien hoidossa

Lääkkeiden ominaisuudet ja käyttötarkoitus

kortikosteroidien käyttö

Kortikosteroideja käytetään vain jos lääkäri on määrännyt niitä, eikä niitä siis missään tapauksessa tule ottaa omatoimisesti.

Lääkeyritykset valmistavat näitä lääkkeitä teollisesti, ja niitä on olemassa montaa eri tyyppiä ja muotoa, mikä riippuu lääkkeen tarkoituksesta.

Seuraavassa on muutama esimerkki tavoista, joilla kortikosteroideja hyödynnetään sairauksien hoidossa:

  • Hengityksen kautta otettavat kortikosteroidit. Tämä lääketyyppi on käytössä astman hoidossa sekä niillä potilailla, joilla on COPD eli krooninen keuhkoahtaumatauti. Lisäksi inhalaattoreita käytetään usein hätätilanteissa, kun potilaalla on akuutti keuhkoputkentulehdus. Nämä on tarkoitettu käytettäväksi pitkällä aikavälillä, ja ne vaativat ammattilaisen valvontaa ja seurantaa.
  • Suun kautta otettavat kortikosteroidit ovat tablettien muodossa olevia lääkkeitä. Tämän tyyppisiä kortikosteroideja käytetään pääasiassa tulehdussairauksien hoidossa, kuten Crohnin taudin tai haavaisen paksusuolentulehduksen kohdalla.
  • Paikallisesti käytettävät kortikosteroidit. Nämä ovat apuna ekseeman, atooppisen ihotulehduksen sekä psoriasiksen hoidossa, ja niitä annetaan myös tulehdustilojen lievittämiseksi.
  • Suonensisäisesti käytettävät kortikosteroidit. Näitä lääkkeitä laitetaan suoraan suoneen, ja niitä käytetään tiettyjen autoimmuniteettia koskevien systeemisten sairauksien hoidossa. Lisäksi on lihaksiin suoraan laitettavia lääkkeitä, jotka on tarkoitettu pääasiassa nivelkivun hoitoon.

Kortikosteroidien vaikutusmekanismi ja farmakologiset piirteet

kortikosteroidien käyttö

Osteoporoosi on yleinen vaara näiden lääkkeiden käytön yhteydessä, ja tämä johtuu siitä, että ne vaikuttavat haitallisesti ihmisen kehoon varastoituneen kalsiumin määrään.

Kortikosteroidien on tarkoitus mennä sytoplasmaan, jossa ne sitoutuvat reseptoreihin. Kun ne muodostavat hormoni-reseptori -kompleksin, ne menevät solun ytimeen ja ovat vuorovaikutuksessa DNA:n kanssa. Tämän vuorovaikutuksen seurauksena on sen tyyppisen proteiinin tuotanto, joka saa aikaan toivotun kaltaisen toiminnan ihmisen kehossa.

Lue aiheesta lisää: Unilääkkeiden mahdolliset haitat

Kortikosteroidien sivuvaikutusten yleisyys

kortikosteroidien käyttö4

Koska ihmisen kehossa tapahtuu näiden lääkkeiden käytön yhteydessä mineraalien, esimerkiksi natriumin määrän kohoamista, ja koska kehoon kertyy myös nestettä, tuloksena voi olla turvotusta ja korkeaa verenpainetta.

Koska nämä lääkkeet vaikuttavat moneen fysiologiseen prosessiin, niiden tuottamat sivuvaikutuksetkin voivat vaihdella.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että sivuvaikutukset aiheutuvat kortikosteroidien käyttötavasta. Siten pääasiallinen syy näihin reaktioihin on itse asiassa vääränlainen käyttö tai äkillinen hoidon lopettaminen.

Mahdolliset sivuvaikutukset

Seuraavat ovat tavallisimpia kortikosteroidien käytön aiheuttamia haittoja ihmisen elimistössä:

  • Tyypillistä on, että nämä lääkkeet vaikuttavat vastustuskyvyn toimintaan. Sitten voi käydä niin, että alttius tartunoille lisääntyy, koska kortikosteroidit toimivat immunosuppressiivisena tekijänä ihmisen kehossa.
  • Ne voivat saada aikaan vahinkoa luustossa ja lihaksissa, ja ne voivat aiheuttaa myopatiaa, osteoporoosia ja luunekroosia.
  • Ne saattavat aiheuttaa suolisto- ja vatsaongelmia, kuten esimerkiksi haimatulehdusta ja suoliston haavaumia. Nämä kaksi haittareaktiota ovat kaikkein yleisimpiä.
  • Ne voivat saada verenpaineen nousemaan, sillä kehoon kertyy käytön yhteydessä nestettä.
  • Lisäksi potilaalla voi ilmetä aknea, hirsutismia eli liikakarvoitusta, raskausarpia sekä mustelmia. Nämä ovat eräitä yleisimmistä haitoista kortikosteroideja käyttävillä potilailla.
  • Psyykkisellä puolella saattaa ilmetä mielialan muutoksia, kuten euforian tunnetta, unettomuutta, masennusta ja psykoosia – nämä ovat eräitä esimerkkejä kortikosteroidien mahdollisista neuropsykiatrisista haittavaikutuksista. Tällaiset ongelmat voivat siis johtua kortikosteroidien käytöstä, mutta ne ovat silti harvinaisempia kuin muut mainitsemamme sivuvaikutukset.
  • Silmiä koskevat ongelmat, kuten esimerkiksi kaihin tai silmänpainetaudin kehittyminen, voivat myöskin johtua näistä lääkkeistä.
  • Samoin potilaalla voi olla kohonnut endokrinologisten ja aineenvaihduntaa koskevien ongelmien riski, ja lisäksi voi ilmetä intoleranssia glukoosille, diabetesta, painonnousua ja hyperlipidemiaa.
  • Lopuksi on syytä mainita kortikosteroidien käytön riskinä vielä suurempi todennäköisyys nuoren ihmisen kasvuhäiriöistä, mikä johtuu näiden lääkkeiden merkittävästä vaikutuksesta kehon tuottamaan kasvuhormoniin. Tämä käsittää hypotalamus–aivolisäke–lisämunuaiskuori -akselin (eli HPA-akselin) sekä myös muita ihmisen kehon osa-alueita.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Warrington, T. P., & Bostwick, J. M. (2006). Psychiatric adverse effects of corticosteroids. Mayo Clinic Proceedings. https://doi.org/10.4065/81.10.1361
  • Grau, P. S. (2006). Corticoides tópicos. Actualización. Medicina Cutanea Ibero-Latino-Americana.
  • Jares, E., & Pignataro, O. (2002). Mecanismos moleculares de acción de los corticoides. Archivos de Alergia e Inmunología Clínica.
  • Lipworth, B. J. (1999). Systemic Adverse Effects of Inhaled Corticosteroid Therapy. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.159.9.941
  • Frew, J. W., & Murrell, D. F. (2012). Corticosteroid Use in Autoimmune Blistering Diseases. Immunology and Allergy Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.iac.2012.04.008

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.