Kuinka aineenvaihdunta toimii eri ikävuosina

06 tammikuu, 2019
Koska aineenvaihdunta hidastuu ja poltamme vähemmän kaloreita kun täytämme 30, meidän tulisi tarkkailla ruokavaliotamme ja harrastaa liikuntaa välttyäksemme ylimääräiseltä painonnousulta.

Aineenvaihdunta ja sen tehokkuus muuttuvat iän myötä. Jos haluat tietää kuinka aineenvaihdunta toimii oman ikäsi kohdalla, jatka artikkelin lukemista selvittääksesi mitä todella tapahtuu.

Kuinka aineenvaihdunta toimii 20-vuotiaana

parikymppiset naiset juttelevat

20 ikävuoden aikana aineenvaihduntamme toimii vilkkaasti. Se voi kuitenkin vaihdella yksilökohtaisesti esimerkiksi geeneistä sekä fyysisestä aktiivisuustasosta riippuen.

On hyödyllistä muistaa, että suuremman lihasmassan omaavat ihmiset tarvitsevat enemmän energiaa.

25 vuoden ikää kohti kehon luut lakkaavat kehittymästä ja kahdenkympin loppupuolella painonpudotus muuttuu hieman vaikeammaksi. Kun lähestymme 30 vuoden ikää, aineenvaihduntamme alkaa väistämättä hidastua.

Vaikka painon pudottaminen onkin helpompaa parikymppisenä, tulee meidän kuitenkin yrittää vältellä seuraavia ruokia:

 • Pikaruoka
 • Kaupan leivonnaiset
 • Alkoholijuomat
 • Sokeriset hiilihappopitoiset juomat

Tällaiset ruoat tarjoavat vain turhia kaloreita vailla ravintoaineita, jotka voisivat olla sinulle hyödyksi jollakin tapaa.

Jos sinun on tapana lihoa helposti, valitse vähärasvaisia maitotuotteita, äläkä unohda, että on suositeltavampaa syödä viisi ateriaa päivässä – aamiaisen ollessa niistä tärkein.

Suosittelemme sinua lukemaan: 6 aineenvaihduntaa hidastavaa tapaa aamuisin

Aineenvaihdunta 30-vuotiaana

kolmikymppinen nainen lenkillä

Kun tulemme 30 vuoden ikään, luonnollinen kalorinpolttokykymme vähenee. Keho lakkaa erittämästä hormoneita jotka ovat vastuussa kasvusta, ja lihasmassa ei ole sellaista kuin mitä se ennen oli.

Ahkeran lihasharjoittelun ja muiden harjoitusten avulla voimme kuitenkin estää tämän luonnollisen ikääntymisen vaikutuksen.

Raskauden aikana aineenvaihdunta voi myös muuttua täysin parempaan tai huonompaan; se voi nopeutua tai hidastua.

 • Kun täytämme 30, meidän täytyy alkaa välttää valkoista sokeria sekä kaikenlaisia prosessoituja ruokia.
 • Rasvattomien maitotuotteiden tai soija- ja kauramaidon käyttö voi auttaa vähentämään kalorien määrää.
 • Jotta ruoansulatus toimisi oikealla tavalla, voit syödä hedelmiä aterioiden välissä. Siten voit välttyä suoliston turvotukselta.

Sinun tulisi myös nauttia paljon proteiinia. Yritä vähentää punaisen lihan nauttimista lisäten samalla kalan määrää ruokavaliossasi. Oikeanlaisten proteiinien syöminen ylläpitää hyvää lihasmassaa ja ehkäisee raskausarpia syntymästä.

Tässä ikäryhmässä parhaimpia liikuntaharjoituksia ovat kohtuulliset aerobiset lihasharjoitukset, kuten pilates.

Aineenvaihdunta 40-vuotiaana

nelikymppinen nainen juo teetä

Kun pääsemme 40 vuoden ikään, estrogeeni- ja progesteronitaso vähenee merkittävästi, mikä hidastaa aineenvaihduntaa.

Keho astuu “sarkopenia” -tilaan, jossa lihasmassa alkaa kutistua.

 • 40 vuoden iässä on tärkeää varmistaa, että nautimme tarpeeksi proteiinia välttyäksemme liiallisen lihasmassan menetykseltä.
 • Kun ohitamme 45. ikävuoden, on todennäköistä että menetämme 10 % kehon lihasmassasta jokaisen kymmenen vuoden aikana.

Paras tapa välttyä lihomiselta on syödä pieniä määriä säännöllisesti nälän hallitsemiseksi. Suositelluimpia ruokia ovat seuraavat:

 • Hedelmät
 • Vähärasvaiset jogurtit
 • Kasviproteiini
 • Vihreä tee
 • Saksanpähkinät

Sinun tulisi muokata ruokavaliotasi päivittäin tekemäsi fyysisen aktiivisuuden mukaan.

Tässä elämänvaiheessa on tärkeää vältellä hiilihydraatteja. Lisäksi sinun tulisi syödä palkokasveja vähintään kolme kertaa viikossa, sekä runsaasti hedelmiä ja vihanneksia.

Lue myös: 7 hyvää hedelmää elimistön nesteyttämiseen

Aineenvaihdunta 50-vuotiaana ja vanhempana

vanhempi ja hieman nuorempi nainen

50 vuoden iässä lihominen on erittäin normaalia, sillä kehomme aineenvaihdunta toimii aina vain hitaammin.

Keho korvaa usein menetetyn lihasmassan kerääntyvällä rasvalla. Tämä tarkoittaa sitä, että keho tarvitsee vähemmän kaloreita kuin mitä se tarvitsi aikaisemmin.

50-vuotiaana ja sitä vanhempana on suositeltavaa, että sinulla on joku joka valvoo ruokavaliotasi.

Ei ole ketään parempaa kuin ravitsemusterapeutti, joka voi valmistaa tasapainoisen ruokasuunnitelman – jossa on kaikki kehosi tarvitsemat ravintoaineet – juuri sinulle räätälöitynä.

Muista myös harrastaa liikuntaa, minkä ikäinen vain oletkin!

Cruz-Jentoft, A., Baeyens, J., Bauer, J., Boirie, Y., Cederholm, T., Landi, F., … Zamboni, M. (2010). Sarcopenia: European consensus on definition and diagnosis: Report of the European Working Group on Sarcopenia in Older People. Age Ageing. https://doi.org/10.1093/ageing/afq034

Pearson, K. J., Baur, J. A., Lewis, K. N., Peshkin, L., Price, N. L., Labinskyy, N., … de Cabo, R. (2008). Resveratrol Delays Age-Related Deterioration and Mimics Transcriptional Aspects of Dietary Restriction without Extending Life Span. Cell Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2008.06.011