Logo image
Logo image

Kuinka nopean aineenvaihdunnan dieetti toimii

3 minuuttia
Jos aineenvaihduntasi on hidas, haluat ehkä yrittää nopeutetun aineenvaihdunnan dieettiä nähdäksesi onko se sinulle oikea ratkaisu. Alla kerromme sinulle mistä tämä uusi dieetti koostuu.
Kuinka nopean aineenvaihdunnan dieetti toimii
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nopean aineenvaihdunnan dieetti, joka on amerikkalaisen ravintoterapeutti Haylie Pomroyn luoma, antaa sinulle paremman lopputuloksen kun on kyse vaa’asta sekä kyvystä syödä enemmän ja paremmin.

Jos olet elänyt elämääsi hyppien dieetistä toiseen saavuttamatta mitään tavoitteitasi, voi tämä olla oikea ratkaisu sinulle. Tämä on totta varsinkin silloin kun sinun on täytynyt vähentää annoskokoa, laskea kaloreita, rasvoja tai jokaista syömääsi grammaa saavuttaaksesi ihanteellisen painon.

Tässä artikkelissa kerromme kaiken kuuluisasta nopean aineenvaihdunnan dieetistä. Tämä menetelmä voi auttaa sinua laihduttamaan jopa 9 kiloa vain 28 päivässä.

Kuinka se toimii? Siinä on kyse erityisten ravintoaineiden syömisestä tiettyinä aikoina aktivoidaksesi nukkuvan tai hitaan aineenvaihduntasi.

Mikä nopean aineenvaihdunnan dieetti on?

Haylie Pomroy suunnitteli täydellisen, terveellisen ja vaihtelevan ruokasuunnitelman, jotta ruoka ei olisi vihollisesi kun on kyse painonpudotuksesta. Sen sijaan siitä tulee hoitokeino ja tarvitsemasi energia hitaan aineenvaihduntasi kiihdyttämiseksi.

Tätä menetelmää käyttäen hän kirjoitti kirjan nimeltä The Fast Metabolism Diet, jolla hän sai paikan New York times -lehden parhaiten myyneiden listalla.

Hän totesi siinä, että: “Tulet syömään paljon ja tulet kuitenkin laihtumaan. Et tule kuitenkaan laskemaan jokaista syömääsi kalori- tai rasvamäärää.”

Se varmistaa myös, että teet täysin päinvastoin, sillä tulet muuttamaan ruokavaliotasi viikon aikana pari kertaa. Tämä kaikki perustuu yksinkertaiseen ruokasuunnitelmaan, joka on suunniteltu erityisesti täsmällisten fysiologisten muutosten tekemiseen, jotka auttavat sinua kiihdyttämään aineenvaihduntaasi.

Kuinka se toimii?

Periaatteessa tämä dieetti toimii kolmessa vaiheessa. Ne jaetaan maanantaista sunnuntaihin ja niitä tulee toistaa neljän peräkkäisen viikon ajan.

Seuraavaksi näytämme sinulle kaikki vaiheet, joiden mukaan tämä dieetti rakentuu:

 • Vaihe yksi (maanantai ja tiistai): sinun tulee syödä paljon hedelmiä ja hiilihydraatteja.
 • Vaihe kaksi (keskiviikko ja torstai): sinun tulee syödä paljon eläinperäisiä proteiineja ja emäksisiä vihanneksia.
 • Vaihe kolme (perjantai, lauantai ja sunnuntai): ylläolevien ohjeiden lisäksi sinun tulee lisätä enemmän terveellisiä rasvoja ja öljyjä.

Muista, että tämä ruokasuunnitelma tulisi toistaa 28 peräkkäisen päivän ajan nähdäksesi tuloksia.

Some figure

Tarvitseeko sinun harrastaa liikuntaa?

Sinun tulee harrastaa liikuntaa jokaisen vaiheen aikana. Voit jakaa sen kolmeen vaiheeseen seuraavalla tavalla: aerobinen treeni, anaerobinen liikunta ja lopuksi jonkinlainen fyysinen aktiviteetti, joka rentouttaa kehon.

Tämä tulee epäilemättä auttamaan sinua saavuttamaan aktiivisemman ja terveemmän aineenvaihdunnan.

Nopean aineenvaihdunnan dieetin aikana mielessä pidettävät asiat

Syö viidesti päivässä

Perusateriat ovat aamiainen, lounas ja illallinen. Sinun tulisi myös sisällyttää kaksi välipalaa aterioiden välissä, yksi aamupäivällä ja toinen iltapäivällä.

Syö 2-4 tunnin välein

Sinun tulisi odottaa vähintään kaksi tuntia aterioiden välissä, mutta enintään neljä tuntia. Tämä sääntö ei tietenkään päde nukkuessa.

Syö aamiaista herättyäsi

Sinun tulee syödä aamiaista ensimmäisen tunnin aikana herättyäsi; et voi sivuuttaa aamiaista. Tämä on tärkeää, kun on kyse aineenvaihdunnan nopeasta aktivoinnista.

Some figure

Tee kaikki neljässä viikossa

Sinun täytyy käyttää vähintään neljä viikkoa tämän ruokavalion noudattamiseen. Kehosi tarvitsee aikaa itsensä korjaamiseen, joka kestää vähintään 28 päivää.

Kunnioita jokaista vaihetta ja niiden ruokia

Sinun tulee kunnioittaa tämän ruokasuunnitelman jokaisen vaiheen järjestystä ja syömiäsi ruokia. Älä yhdistele, muuta tai vaihda niitä. Se on ainoa tapa tulosten saamiseksi.

Sano “kyllä” orgaaniselle ruoalle ja “ei” prosessoidulle lihalle.

Kielletyt ruoat

Some figure

Kuten useimmissa terveellisissä dieeteissä, nopean aineenvaihdunnan dieetti kieltää tiettyjen ruokien käytön kuten:

 • Maitotuotteiden
 • Maissin
 • Vehnän (idätetty vehnä on sallittua)
 • Soijan
 • Alkoholin
 • Jalostetun sokerin
 • Kofeiinin
 • Mehun
 • “Kevyt”tuotteiden
 • Kuivattujen hedelmien
 • Keinotekoisten makeutusaineiden

Varmista, että vältät pika- ja roskaruokaa, sillä ne sisältävät epäterveellisiä rasvoja, sokereita ja jalostettuja jauhoja, jotka keho vain varastoi.

Terveyshyödyt

Haylie Pomroy kertoo, että tämä terveellinen ruokavalio pyrkii auttamaan adrenaliinirauhasia, vähentämään maksan kokemaa stressiä ja ravitsemaan kilpirauhasta. Se tuottaa trijiodityroniini- (T3) ja tyroksiinihormonia (T4), jotka ovat vastuussa nopeasta aineenvaihdunnasta.

Hän lisää, että nopean aineenvaihdunnan dieetti auttaa myös vähentämään stressiä ja sen seurauksena kortisolihormonin määrää, joka on vastuussa vatsaan kerääntyvästä rasvasta.

Hän selittää myös, että tätä menetelmää käyttäen voit vähentää riskiä kärsiä useista sairauksista kuten:

 • Sydän- ja verisuonisairauksista
 • Hormoniongelmista
 • Korkeasta kolesterolista
 • Diabeteksesta
 • Niveltulehduksesta
 • Keliakiasta
 • Hedelmättömyydestä
 • Kilpirauhasongelmista

Kuten huomaat, kyseessä on mielenkiintoinen menetelmä, jonka voit sisällyttää päivittäisiin rutiineihisi.

Suosittelemme sinua keskustelemaan lääkärin kanssa ennen sen aloittamista. Sinun tulisi myös muistaa, että tarvitset hyvän liikuntarutiinin tehdäksesi menetelmästä tehokkaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • McGuinness, O.P., and Shiota, M. (2017). Carbohydrate metabolism. In The Clinical Chemistry of Laboratory Animals, Third Edition, (CRC Press), pp. 745–776.
 • Horowitz, J.F., and Klein, S. (2000). Lipid metabolism during endurance exercise. In American Journal of Clinical Nutrition, p.
 • Mullur, R., Liu, Y.-Y., and Brent, G.A. (2014). Thyroid Hormone Regulation of Metabolism. Physiological Reviews 94, 355–382.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.