7 seurausta aamiaisen sivuuttamisesta

joulukuu 4, 2018
Aamiaisesta saamasi ravinteet ovat avainasia, jotta voisit ladata kehosi energiavarastot täyteen päivää varten. Nyt kerromme mitä haittaa on siitä, että tämä ateria jää väliin.

Moni meistä on tietämätön siitä, miten vahingollista aamiaisen sivuuttaminen on. Vaikka aamiainen onkin ollut esillä hyvin monessa terveyskeskustelussa etenkin viime vuosina, jotkut edelleen sivuuttavat sen, että tällä aterialla on hyvin merkittävä vaikutus terveyteen.

Lisäksi joidenkin mielestä aamiaisen väliin jättämällä voidaan kätevästi vähentää kaloreita ja siten pudottaa painoa helpommin. Totuus on kuitenkin aivan toinen, sillä aamiaisen sivuuttaminen voi itse asiassa aiheuttaa painonnousua sekä muita ongelmia, jotka tekevät ihmisen elämänlaadusta heikomman.

Siten onkin aivan välttämätöntä syödä aina aamiainen sekä varmistaa, että se on myös terveellinen.

Tiedätkö, mitä kaikkea kehossa tapahtuu, kun ihminen ei syö aamiaista? Nyt kerromme tärkeimmät seuraukset tästä huonosta tavasta – jatka lukemista!

7 seurausta aamiaisen väliin jättämisestä

1. Energia on vähissä

ei energiaa

Optimaalisen fyysisen ja henkisen suorituskyvyn kannalta tulevaa päivää ajatellen on tärkeää ladata kehon akut hyvällä aamiaisella. Siten aamiaisen skippaamisen yksi seuraus on väsymys ja uneliaisuus, jotka eivät välttämättä katoa koko päivänkään aikana.

Jos tavoitteenasi on antaa kehollesi ”polttoainetta”, aamiaisen tulisi koostua sopivasta yhdistelmästä sellaisia ruokia, joissa on runsaasti tärkeimpiä ravinteita.

Lue aiheesta lisää: Huonon aamiaisen syövät nuoret kärsivät ravinnepuutoksista

2. Verensokeritasosi nousee

Ravinteet, jotka saat aamiaisestasi, ovat hyvin tärkeitä sen mahdollistamiseksi, että voit hallita verensokeriasi koko päivän ajan.

Siksi käy niin, että jos aamiaista ei syödä ajoissa tai se korvataan epäterveellisillä tuotteilla, insuliiniin määrä vähenee ja keho alkaa kerätä sokeria.

Tämä ongelma on melko vaarallinen etenkin niillä, joilla on suuri diabeteksen riski. Jos tilannetta ei ratkaista hyvin pian, lisääntynyt glukoosin määrä voi aiheuttaa muitakin oireita ja ongelmia.

3. Olet nälkäisempi silloin, kun et syö aamiaista

aamiaisen sivuuttaminen aiheuttaa enemmän nälkää

Yksi seuraus siitä, että et syö kunnollista ateriaa aamulla, on ahdistus, joka voi aiheuttaa painonnousua.

Vaikka aluksi voikin tuntua siltä, että aamiaisen sivuuttamalla vähennät kalorien saantiasi, itse asiassa tämä tapa saa sinut syömään enemmän, sillä se saa aikaan suuren nälän.

4. Se saa sinut kärsimään tunne-elämän epätasapainosta

Ravinteiden puutteellinen saanti voi aiheuttaa haittaa myös tunne-elämässäsi.

Laadukas ruoka sisältää aineita, jotka ovat hyvin tärkeitä ihmisen hyvinvoinnin kannalta, ja huono aamiainen saa aikaan stressiä ja ärtyneisyyttä.

Jos huomaat että nämä tunteet vaikuttavat työhösi tai ihmissuhteisiisi liikaa, kannattaisi tarkastella ruokavaliotasi. Lisäksi olisi hyvä idea sisällyttää siihen tuotteita jotka stimuloivat kehossa serotoniinin tuotantoa, kuten tumma suklaa, banaani ja avokado.

5. Vastustuskykysi heikkenee

huono vastustuskyky

Ravinteet, jotka saat aamiaisestasi, auttavat vahvistamaan vastustuskykyäsi.

Siksi onkin muistettava, että aamiaisen sivuuttaminen voi heikentää ihmisen vastustuskykyä, ja se voi saada kehon alttiimmaksi tartunnoille.

6. Koet ruoansulatusongelmia

Hidas ruoansulatus ja ummetus ovat myös seurauksia aamiaisen väliin jättämisestä. Vaikka onkin monia muitakin tekijöitä jotka vaikuttavat näiden tilojen kehittymiseen, aamiaisen skippaaminen voi olla yksi syy.

On tärkeää sisällyttää aamiaiseen kuitua, rasvahappoja ja vettä. Tämä yhdistelmä auttaa säätelemään suoliston toimintaa sekä saa kehon hankkiutumaan paremmin eroon jätteistä. Se myös säätelee bakteerikasvuston pH-tasoa sekä vähentää mahakatarrin ja huonon ruoansulatuksen riskiä.

Lue aiheesta lisää: Huolehdi ruoansulatuksesta 6 parantavan kasvin avulla

7. Sydänsairausten riski kohoaa

sydänongelmat

Harvardin T.H. Chan School of Public Health:ssa suoritettu tutkimus viittaa siihen, että miehet jotka eivät syö aamiaista, saavat 27 % todennäköisemmin sydänkohtauksen tai vakavan sydänsairauden.

Miten ilmeisimmin aamiaisen väliin jättäminen voi saada aikaan diabeteksen kehittymistä, liikalihavuutta sekä korkeaa kolesterolia ja verenpainetta. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat suoraan siihen, mikä on henkilön riski saada sydänsairauksia, ja ne vaikuttavat myös aivojen terveyteen.

Tutkijat sanovat, että aamiaisen nauttiminen joka päivä onkin tehokas näitä ongelmia ennaltaehkäisevä tapa.

Muista siis aina syödä aamiainen!

Nautitko itse joka päivä aamiaisen, ja onko se tasapainoinen ja monipuolinen?

Nyt kun tiedät kaikki haitalliset seuraukset aamiaisen sivuuttamisesta, yritä nauttia tällä aterialla sellaisia ruokia, joilla on suuri ravinnepitoisuus. Muista myös, että aamiaisen kalorimäärän tulisi olla 25 % kehosi päivittäisestä tarpeesta.

  • Cahill, L. E., Chiuve, S. E., Mekary, R. A., Jensen, M. K., Flint, A. J., Hu, F. B., & Rimm, E. B. (2013). Prospective study of breakfast eating and incident coronary heart disease in a cohort of male US health professionals. Circulation128(4), 337-343.
  • Durá Travé, T. (2013). Análisis nutricional del desayuno y almuerzo en una población universitaria. Nutrición Hospitalaria28(4), 1291-1299.
  • Herrero Lozano, R., & Fillat Ballesteros, J. C. (2006). Estudio sobre el desayuno y el rendimiento escolar en un grupo de adolescentes. Nutrición Hospitalaria21(3), 346-352.
  • Rodríguez, M. P. G., & de la Rosa Morales, V. (2007). Los adolescentes que consumen comida rápida y no desayunan tienen más riesgo de ser obesos en la vida adulta. Evidencias en pediatría3(2), 46.