Logo image
Logo image

Huonon aamiaisen syövät nuoret kärsivät ravinnepuutoksista

3 minuuttia
Tasapainoinen aamiainen on hyvin tärkeä asia, sillä se on päivän ensimmäinen ateria ja sen tulee antaa tarpeeksi energiaa tulevaan päivään.
Huonon aamiaisen syövät nuoret kärsivät ravinnepuutoksista
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Suoraan sängystä kadulle – tämä on se tyypillinen maanantaiaamun tilanne nuoren aikuisen elämässä. Ongelmana tässä tottumuksessa on se, että usein seurauksena on tärkeiden ravinteiden jääminen pois, ja näitä tulisi aina saada aamiaisella.

Kuten olet varmasti jo kuullutkin, aamiainen on todellakin päivän tärkein ateria.

Sen avulla voit aloittaa päivän “oikealla jalalla”, ja se antaa kehollesi muun muuassa kaiken sen, minkä tarvitset hyvän terveyden ja päivittäisen työn kannalta.

Hyvä aamiainen on tietysti parempi valinta kuin vain mikä tahansa aamiainen. Ravinnepuutokset voivat aiheuttaa monia pitkän ja lyhyen aikavälin ongelmia. Itse asiassa huono aamiainen onkin saanut aikaan yllättäviä haittoja nykyajan nuorilla aikuisilla.

Päivän aloittaminen hyvällä polttoaineella on elintärkeää

Some figure

Aamu on erittäin tärkeä vaihe vuorokaudessa. Tällöin sinun tarvitsee saada sellaista energiaa tarjoavaa ruokaa, jota kehosi vaatii pystyäkseen tekemään päivän asiansa.

Yksi fakta on se, että aamiainen on ensimmäinen ateria, jonka saat 8-10 tunnin epäaktiivisuuden ja paastoamisen jälkeen. Annat tällöin kehollesi glukoosia, jonka se tarvitsee toteuttaakseen kaiken sen, mikä sinulla on edessäsi.

Ja kun olet nuori, aamiaistottumuksillasi on suuri vaikutus kehosi tyyppiin ja koostumukseen, syöntitottumuksiisi sekä terveyteesi lähitulevaisuudessa.

Lue aiheesta lisää: Lisää lihasmassaa herkullisilla aamiaisilla

Ravinnepuutokset vaikuttavat kehosi kykyyn imeyttää rautaa

Hyvä aamiainen tarkoittaa sitä, että saat enemmän vitamiineja ja mineraaleja, joita kehosi käyttää tehdäkseen kaiken tarvittavan päivän aikana.

Raudan puute on yksi suurimmista ongelmista niillä, jotka jättävät väliin päivän ensimmäisen aterian.

  • Itse asiassa tiedetään, että aamiaisen sivuuttavilla on vaikeuksia saada tarpeeksi rautaa ja imeyttää sitä kunnolla.
  • Rauta on elintärkeä tekijä solujen hapettumisen kannalta, kuten myös vastustuskyvyn toiminnan kannalta.
  • Lisäksi rauta on tärkeää anemian estämiseksi sekä teini-ikäisillä että aikuisilla.

Lue aiheesta lisää: 5 tapaa lisätä rautaa veressä

3 asiaa, jotka menetät jättäessäsi aamiaisen väliin

Some figure
  • Ravinteiden puute, jonka paasto aiheuttaa, haittaa ihmisen fyysistä aktiivisuutta. Kuntosalille meneminen ilman aamiaisen syöntiä saa ihmisen menettämään lihasmassaa. On siis loogista syödä ennen ja jälkeen liikunnan. Ja kukapa voisi liikkua ilman energiaa?
  • Älyllinen “treeni” koulussa tai töissä estyy myöskin sen vuoksi, että aamiainen jätetään väliin. Raudan ja muiden ravinteiden puute estää aivoja hapettumasta kunnolla, ja siten keskittyminen ja oppiminen tuntuvat vaikeammilta.
  • Jos tämä ei vielä vakuuta sinua, aamiaisen väliin jättäminen aiheuttaa huonoa mielialaa. Näin käy alhaisen glukoositason, vähentyneen aivotoiminnan ja niiden merkkien vuoksi, joita kehosi lähettää, kun ravinnevarastot ovat vähäiset.

Aamiaisen sivuuttaminen ei auta pudottamaan painoa

Jotkut nuoret jättävät kyseisen aterian syömättä siksi, että he luulevat tämän hoikistavan.

Itse asiassa tapahtuu aivan päinvastaista. Tällainen paastoaminen aiheuttaa epätasapainoa aineenvaihdunnassa, ja ihmisestä tulee todennäköisemmin liikalihava. Ravinnepuutokset ovat yksi pääsyy tähän.

Näin käy, sillä kehosi joutuu säännöstelemään ja varastoimaan sen vähäisen ravinnon, jota sillä aikaisemmista aterioistasi on jäljellä.

Siten aineenvaihdunta toimii “puoliteholla”, ja turhaa rasvaa alkaa kertyä.

Siksi nykyään suositellaankin runsasta ja tasapainoista aamiaista, jotta voidaan torjua liikalihavuutta. Itse asiassa haiman erittämä hormoni, joka vastaa sokerien käsittelystä, toimii paremmin päivän ensimmäisinä tunteina.

Ei siis ole kummallista, että kuntovalmentajat ja ravitsemusasiantuntijat ehdottavat runsaampaa aamiaista ja lounasta. He suosittelevat ruoan määrän vähentämistä vähitellen iltaan ja yöhön tultaessa.

Tasapainoinen ruokavalio

Some figure

Ravinnepuutokset eivät ollenkaan auta kilojen karistamisessa tai kehon muokkaamisessa kiinteäksi ja muodokkaaksi. Lisäksi yksi etu aamulla syömisestä on se, että voit tällöin nauttia lähes minkä tyyppistä ruokaa tahansa.

Siksi rasvoja suositellaan nautittavan kello 7 ja 16 välillä, mutta on tietysti parasta pitää huolta myös proteiinien, hiilihydraattien ja mineraalien tasapainoisista määristä.

Loppuneuvona voimme sanoa, että parasta olisi syödä runsas aamiainen, tukeva lounas, riittävät välipalat ja kevyt illallinen.

Muista, että päivän aloittaminen puutteellisella ravinnolla voi olla haitaksi terveydelle pidemmälläkin aikavälillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Leidy, H., Ortinau, L., Douglas, S., & Hoertel, H. (2013). Beneficial effects of a higher-protein breakfast on the appetitive, hormonal, and neural signals controlling energy intake regulation in overweight/obese, “breakfast-skipping,” late-adolescent girls. The American Journal of Clinical Nutrition, 97(4), 677-88.
  • López-Sobaler, A., Cuadrado-Soto, E., Peral-Suárez, &., Aparicio, A., & Ortega, R. (2018). Importance of breakfast in the nutritional and health improvement of the population. Nutricion Hospitalaria, 35(Spec No6), 3-6.
  • The importance of breakfast and other stories . . . (2013). BMJ : British Medical Journal, 347(Sep23 1), F5720-f5720.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.