Logo image
Logo image

5 tapaa lisätä rautaa veressä

3 minuuttia
Jotta voisit lisätä raudan määrää veressäsi, kannattaa välttää eräitä ruokayhdistelmiä, jotka tekevät raudan imeyttämisestä kehollesi vaikeamman tehtävän. Sitä vastoin kannattaa syödä enemmän sellaisia ruokayhdistelmiä, jotka helpottavat tätä prosessia.
5 tapaa lisätä rautaa veressä
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Rauta on hivenaine, joka on elintärkeä tekijä hemoglobiinin muodostumisen kannalta, kuten myös veren punasolujen kannalta. Siksi oikea raudan taso veressä on välttämätön asia kehon terveen toiminnan kannalta. Kun rautamäärä on alhainen, kudokset eivät saa tarpeeksi happea, mikä aiheuttaa heikkoutta, uupumusta ja anemiaa. Jos lääkärisi on sanonut sinulle, että kehossasi on raudanpuutetta, ota avuksi seuraavat neuvot, joiden avulla voit lisätä rautaa veressä.

5 tapaa lisätä rautaa veressä

1. Syö ruokia, joissa on runsaasti rautaa

Some figure

Jotta voisit pitää veren rautatasot hyvinä, on tärkeää syödä tasapainoisesti ja terveellisesti. Pääasiallinen syy raudan vähäiseen määrään on huono ravinto. Koska rauta on mineraali, sitä saadaan luonnollisella tavalla ruoista, sekä kasvi- että eläinperäisistä.

 • Eläinperäisissä ruoissa oleva rauta on sen tyyppistä, jota keho imeyttää helpommin. Tärkein lähde on liha, ja etenkin punainen liha.
 • Kasviksissa oleva rauta imeytyy sen sijaan hitaammin, mutta se on yhtä hyväksi ihmisen terveydelle. Parhaat tällaiset tuotteet ovat palkokasvit, lehtevät viherkasvikset ja pähkinät.

2. Lisää C-vitamiinin saantiasi

Jotta rauta voisi imeytyä hyvin kehossasi, sen täytyy muuntua ferritiiniksi. Tämä prosessi tapahtuu mahan nesteiden avulla. Niiden tulisi sisältää kloorivetyhappoa ja C-vitamiinia. Siksi tuleekin lisätä hapokkaita ja C-vitamiinia runsaasti sisältäviä tuotteita ruokavalioon – voit esimerkiksi alkaa nauttia sitruunoita, appelsiineja, parsakaalia ja paprikaa, jotka ovat kaikki tässä tarkoituksessa loistava valintoja.

Huomaa kuitenkin, että vaikka C-vitamiini on tärkeä tekijä ihmisen vastustuskyvyn kannalta, liian suuri määrä sitä voi aiheuttaa foolihapon puutetta. On siis parasta ottaa maksimissa kaksi sitrushedelmää päivässä.

3. Rautaa estävät ruoat

Some figure

Aivan kuten on sellaisia ruokia, jotka aiheuttavat raudan tason nousua, on sellaisiakin joita tulisi välttää.

Näihin kuuluvat seuraavat tuotteet:

 • Kananmuna: Tämän tuotteen sisältämä proteiini estää kehoa imeyttämästä kasviperäistä rautaa.
 • Maito: Kalsium, jota maitotuotteet sisältävät, estää eläin- ja kasviperäisen raudan imeytymisen, jos sitä saadaan enemmän kuin 300 mg päivässä.
 • Tee: Teen sisältämä oksalaatti vaikuttaa kasviperäisen raudan imeytymiseen. Siksi ei suositella, että teetä nautitaan sellaisten ruokien kanssa, joissa on runsaasti rautaa.
 • Suklaa ja kahvi: Fenoliyhdisteet estävät kasviperäisen raudan imeytymistä.
 • Pähkinät: Fytaatit, joita nämä ja muut siemenet sisältävät, toimivat voimakkaina raudanestäjinä, ja ne voivat vähentää sen imeytymistä 50-65 %:lla.

Jos lääkäri on diagnosoinut sinulla anemian tai raudanpuutteen, vältä siis näitä ruokia niin paljon kuin mahdollista.

4. Rautalisät

Jos olet raskaana, on suositeltavaa ottaa rautaa ravinnelisänä, jotta voisit kattaa sen energiatarpeen, jonka kasvava sikiö ja sinä itse tarvitsette. Rauta on tärkeä tekijä lapsen kehityksessä.

 • Riippuen siitä mikä raudan tasosi nyt on, ota yhteyttä lääkäriin ennen kuin alat käyttää jotakin ravinnelisää raudan määrän lisäämiseksi.
 • Lisät eivät kuitenkaan kaikissa tapauksissa ole tarpeen, ja kaikki lisät eivät ole sopivia aivan kaikille.

Jos olet saanut diagnoosin raudanpuutteesta, ja jos muutaman kuukauden jälkeen saat tietää, että olet raskaana, kerro lääkärillesi, jotta hän voi tehdä verikokeen. Näin pystyt selvittämään, onko tarpeen tehdä joitakin muutoksia ruokavalioosi.

5. Vältä suuria määriä kuitua

Some figure

Yksi tapa lisätä rautaa veressä on välttää liiallista kuidunsaantia. Ravinnekuitu toimii usealla tärkeällä tavalla kehossasi, ja se esimerkiksi säätelee ruoansulatusta, auttaa vähentämään kolesterolia veressä sekä antaa suojaa joiltakin kroonisilta sairauksilta, kuten paksusuolen kasvaimilta.

Vaikka kuidun saanti onkin tärkeää, liian suuri määrä voi olla huono asia silloin kun raudan tasot veressä ovat alhaiset.

 • Koska kuitu on laksatiivi, rauta kulkee ruoansulatusjärjestelmän lävitse nopeammin.
 • Tämä tarkoittaa sitä, että vähemmän rautaa tulee imeytetyksi.

Salaatit, joilla voit lisätä rautaa veressäsi

Vaikka vinkkimme ovatkin melkoisen yksinkertaisia, ne ovat hyvä apu, jos et tiedä mistä aloittaa veren rautatasojen nostamiseksi. Kokeile myös seuraavaa salaattia, ja muuntele reseptiä mielesi mukaan!

Tarvittavat ainekset

 • Pihvi- tai muuta punaista lihaa (150 g)
 • 1 kupillinen raakaa rucolaa huuhdeltuna (100 g)
 • 1 kupillinen raakaa pinaattia huuhdeltuna (100 g)
 • Paloiteltu greippi ilman kuorta ja siemeniä.
 • Suolaa sekä vastajauhettua pippuria maun mukaan

Näin tämä ateria valmistetaan

 • Mausta pihvi tai muu punainen liha ja grillaa se.
 • Leikkaa grillattu liha pieniksi paloiksi.
 • Yhdistä kulhossa liha, kasvikset ja greippi.
 • Mausta pienellä määrällä suolaa sekä vastajauhettua pippuria, ja nauti annoksesi heti.

Tiedätkö jonkun muun reseptin, joka on loistava apu raudan määrän lisäämiseksi? Mitä mieltä olet omasta raudansaannistasi – olisiko tarpeen lisätä sen määrää, vai onko tasosi jo riittävä?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.