Logo image
Logo image

8 C-vitamiinin puutosoiretta

3 minuuttia
Sen lisäksi että se vahvistaa vastustuskykyäsi, C-vitamiinia tarvitaan solujen uudistumiseen ja vammojen parantumiseen. Ilman tätä vitamiinia haavoilla kestää kauemmin parantua.
8 C-vitamiinin puutosoiretta
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ei ole salaisuus, että vitamiineilla on tärkeä rooli. Ne ovat välttämättömiä terveydellesi ja varmistaaksesi että kehosi toimii oikein. Erityisesti C-vitamiinin saanti on tärkeää.

C-vitamiini on yksi parhaiten tunnetuista ja tärkeimmistä vitamiineista. Tämä ei johdu vain siitä, että se on tarpeellinen vastustuskykysi vahvistamiseksi. Se johtuu myös siitä, että sillä on rooli useissa kehosi prosesseissa. 

Sen riittävä nauttiminen tekee useita asioita. Näiden joukossa näemme vilkastuneen verenkierron, lisääntyvän solujen kasvun, ja hapettumisen aiheuttamien haittojen minimoinnin. Se on myös tarpeen raudan oikeanlaiseen imeytymiseen ja kalsiumin käyttöön. Kalsium vuorostaan tarjoaa useita kiinnostavia hyötyjä.

Kaikista näistä syistä C-vitamiinin puute voi aiheuttaa sarjan negatiivisia reaktioita kehossasi. Nämä vaikuttavat suoraan sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteesi.

Aluksi sitä on vaikea huomata. Mutta kun aika kuluu, jotkut oireet alkavat ilmaantua ja tekevät siitä itsestään selvää.

Katsotaan niitä!

1. Ohentuvat hiukset ja hiustenlähtö

Some figure

Ohentuvat hiukset ja hiustenlähtö liitetään yleensä useisiin tekijöihin. Nämä tekijät voivat aiheuttaa päänahkasi ja hiustesi haurastumisen.

Näiden tekijöiden joukossa C-vitamiinin puute on yleinen syy. Tämä johtuu siitä, että se on välttämätön ravintoaine kollageenin ja proteiinin ylläpitoon, jotka antavat hiuksille voimaa.

Ruokavalio joka ei sisällä tätä vitamiinia sisältäviä ruokia voi aiheuttaa kuivuutta, hiustenlähtöä ja alttiutta kaljuudelle.

2. Toistuvat tulehdukset

Ihmisillä, joilla on C-vitamiinipuutos, on tapana kehittää enemmän tulehduksia kuin ihmisillä jotka syövät terveenä pysymiseen tarvittavan määrän.

Tämä vitamiini on tarpeellinen kehosi puolustusmekanismeille. Sen alhaiset määrät vähentävät kykyäsi tuhota patogeeneja jotka aiheuttavat kaikenlaisia sairauksia. 

Jatkuvat virtsatietulehdukset, suuongelmat ja ihoallergiat ovat merkkejä siitä, että sinun täytyy saada enemmän C-vitamiinia.

3. Mielialan muutokset

Some figure

Vaikka useimmat ihmiset jättävät sen huomiotta, tämä vitamiini on löyhästi liitoksissa psyykkiseen terveyteesi.

Tarpeellisten määrien saaminen antaa sinulle henkistä tasapainoa, rauhallisuutta ja kontrollia hormoneista jotka aiheuttavat huonoja mielialoja. 

Alhaiset pitoisuudet kehossasi voivat aiheuttaa ärtynyttä mielialaa, stressiä ja negatiivisia tunteita.

4. Uupumus voi johtua C-vitamiinin puutoksesta

Uupumus tai jatkuva väsymyksen tunne on oire, joka tulee useista syistä ja terveysongelmista.

C-vitamiinin puute ei ole poikkeus. Tämä ravintoaine on tarpeellinen parhaaseen henkiseen ja fyysiseen toimintakykyyn. 

Oikeiden määrien saamattomuus voi tulla hyvän levon tielle. Se myös lisää uupumuksen tunnetta. 

5. Haavat paranevat hitaammin

Some figure

Tämä ravintoaine on tarpeellinen saadaksesi oikean hapettumisen ja solujen korjautumisen. Tästä tuloksena, sen väheneminen kehossasi tulee haavojen nopean paranemisen tielle.

Mikäli et saa tarpeeksi C-vitamiinia, on normaalia että pinnallisilla haavoilla kestää kauemmin parantua. Sen lisäksi mustelmat voivat ilmaantua yhdessä yössä. 

6. Kehon kipu

Jatkuva kehon kipu tulee tarkastuttaa lääkärillä. Tämä johtuu siitä, että on olemassa useita asioita jotka voivat aiheuttaa tätä kipua.

Yksi näistä asioita on erittäin tavallisten ravintoaineiden puutos, sillä nämä ravintoaineet vaikuttavat suoraan lihasten ja nivelten terveyteen. 

Esimerkiksi C-vitamiinin puute vähentää kykyäsi imeyttää joitakin mineraaleja kunnolla. Tämä aiheuttaa lihasten heikkenemistä. Se myös tulee kunnollisen kollageenintuotannon tielle. Tämä aiheuttaa niveliäsi suojaavan ruston heikkenemistä. 

7. Ihon kuivuus

Some figure

Riittävä C-vitamiinin saanti päivittäin on yksi parhaista tavoista. Se auttaa sinua saamaan pehmeän ja kauniin ihon. 

Tämä ravintoaine hidastaa kollageenin ja elastaanin ennenaikaista katoa. Nämä ovat kaksi ainetta, jotka ovat vastuussa ihosi kiinteyden ja kimmoisuuden ylläpitämisestä.

Riittävä C-vitamiinin saanti säännöllisesti minimoi vapaiden radikaalien negatiivisia vaikutuksia, edistää myrkkyjen poistoa ja vähentää ennenaikaisen vanhenemisen riskiä.

Mikäli siinä ei olisi tarpeeksi, se on tarpeellista kunnolliselle ihon kosteutukselle. Tämä johtuu siitä, että se auttaa ravinteiden ja nesteiden imeytymisessä.

8. Sydänsairaudet

Sydänsairauksien aikaisella kehittymisellä voi olla paljon tekemistä ruokavaliosi C-vitamiinin puutoksen kanssa. Nämä ovat tiloja, jotka johtuvat monista tekijöistä. Alhaiset C-vitamiinipitoisuudet vaikuttavat niiden kehittymiseen.

Niiden antioksidanttiset vaikutukset vähentävät kolesterolin kertymistä. Se myös rohkaisee veresi puhdistumista ja myrkkyjen poistoa. 

C-vitamiini on välttämätön tehdäkseen sisäelintesi yhteen liittävät kudokset paremmiksi. Tuloksena se tukee solujesi, suoniesi ja valtimoidesi toimivuutta.

Luuletko, että sinulla on ravintoainepuutos? Tutustu ruokiin, joista saat niitä luonnollisesti, ja paranna ruokailutottumuksiasi jotta saat tarvittavan määrän vitamiineja joka päivä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Manela-Azulay, M., Mandarim-de-Lacerda, C. A., Perez, M. de A., Filgueira, A. L., & Cuzzi, T. (2003). Vitamina C. Anais Brasileiros de Dermatologia. https://doi.org/10.1590/S0365-05962003000300002
Oro, J. R. D. X., & Donnamaría, M. C. (2006). Acción farmacológica, biofisicoquímica y estructura dinámica de la vitamina C. Acta Farmaceutica Bonaerense.
Tuero, B. (2000). Funciones de la vitamina C en el metabolismo del colágeno. Rev Cubana Aliment Nutr.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.