8 ruokaa täydentämään kollageenin tarvetta

helmikuu 25, 2017
Vaikka voitkin saada kollageenia rasvoista ja voiteista, täydentääksesi sen saantia sinun tulisi lisätä ruokavalioosi ruokia jotka sisältävät paljon tätä ravintoainetta.

Jos olet yli 35-vuotias ja huomaat että ihosi on menettänyt elastisuutensa ja kiinteytensä sekä ensimmäiset rypyt alkavat ilmaantua, kerromme sinulle syyllisen: kollageeni.

Kollageeni on proteiini, joka on tehty sidekudossoluista jotka tunnetaan fibroblasteina. Se tekee noin 30 % kehosi kokonaisproteiinimäärästä ja 80 % sidekudoksesta.

Helpommin ymmärrettävin termein, tämä proteiini on liima joka sitoo koko kehosi yhteen. Ilman sitä kehosi ei voisi yhdistää kaikkia osasiaan. 

Kollageeni ja iho

posket

Ihosi terveys on suoraan linkitetty kollageeniin, joka on vastuussa sen rakenteen suojelemisesta ja myrkkyjen sekä muiden vahingollisten vaikuttaja-aineiden estämisestä.

Se on hiusten ja kynsien, sekä nivelsiteiden ja sidekudosten päärakenneaine. Tarkemmin sanottuna, se on vastuussa ihosi kimmoisuudesta ja muodostaa pääosan verinahasta.

Tästä syystä, kun menetät kollageenia, menetät myös kiinteyttä ja kimmoisuutta. 

Katso myös: 8 tapaa häivyttää ryppyjä

Koska alat menettää kollageenia ja miksi?

Ihmiset alkavat menettää kollageenia noin 25-vuotiaina, ja se on selkeämpää 35 vuoden jälkeen.

Kun kollageeni vähenee, epiteelirakenteet heikkenevät, iho tulee ohuemmaksi, hiuksesi eivät ole yhtä vahvat, ja ryppyjä ja roikkumista alkaa ilmaantua. 

Myös jänteesi ja nivelsiteesi tulevat vähemmän joustaviksi ja menettävät notkeuttaan.

Tekijät, jotka vähentävät kollageenin muodostumista

  • Altistuminen auringolle, tupakointi, saasteet, myrkyt, stressi ja liiallinen fyysinen treenaaminen lisäävät vapaiden radikaalien tuotantoa, jotka voivat tuhota olemassaolevat kollageenivarastosi.
  • Alhainen hormonien tuotanto vaihdevuosien aikana ja ikääntyminen myös vähentävät kollageenin tuotantoa.
  • Terveysongelmat sellaisten hoitojen kanssa, jotka estävät kehon vitamiinien ja mineraalien imeyttämistä pahentavat vaikutuksia.

Mitä voit syödä saadaksesi lisää kollageenia?

3-aging
Vaikka kollageenin tuotanto on alkanut vähentyä, kaikki ei ole menetetty! Tietyt ruoat ovat hyvin kollageenipitoisia, ja toiset ruoat auttavat tuottamaan sitä.

Niiden nauttiminen voi auttaa sinua palauttamaan ihosi kiinteyden, raikkauden ja kimmoisuuden. Nämä sisältävät:

1. Liha

Liha on tärkeä osa ruokavaliota.

Kollageenipitoisuuden kannalta parhaat lihat ovat:

  • Nauta
  • Kana
  • Vuohi
  • Härkä
  • Hirvi
  • Sika (etenkin jalat)

Iho, luut, ja teurasjätteet ovat hyviä proteiinin ja kollageenin lähteitä, kuten siannahka, luuliemi, jne.

2. Kala

Vaikka kalalla on vähemmän tätä ravintoainetta kuin muilla proteiinilähteillä, etenkin kalojen suomut ovat erityisen kollageenipitoisia.

Myös lohesta ja tonnikalasta löytyvät Omega-3 -rasvahapot voivat auttaa suojaamaan ihosolujen kalvoja. Tuloksena tämä vähentää tulehdusta ja tuottaa kimmoisuutta ja kiinteyttä.

3. Liivate

kollageeni
Liivate eli gelatiini on 90-prosenttisesti kollageeniproteiinin johdannaisia. Sillä on myös hyvin alhainen kalorimäärä.

4. Punaiset hedelmät ja kasvikset

Punaiset hedelmätja vihannekset kuten omenat, mansikat, kirsikat, punajuuret, punaiset paprikat ja muut, sisältävät lykopeenia, ainesta joka sen lisäksi että se on erinomainen antioksidantti, se auttaa edistämään kollageenin tuotantoa.

5. C-vitamiinipitoiset hedelmät

C-vitamiini on tarpeellista kollageenin tuotannolle. Löydät sitä appelsiineista, sitruunoista, kiiveistä, greipistä, mangosta, ananaksesta ja muista. 

Ne myös sisältävät antioksidantteja jotka vähentävät ryppyjen syntyä.

6. Kasvikset

Kasvikset kuten kaali, munakoiso, endiivi ja pinaatti ovat loistavia kollageenin tuotannolle.

7. Rikkipitoiset ruoat

oliivit

Ruoat kuten selleri, vihreät ja mustat oliivit, valkosipulit, kurkut, banaanit, sipulit ja tofu ovat rikkipitoisia, mikä stimuloi kollageenin tuotantoa.

Katso myös: Näin gelatiini auttaa hiuksia

8. Muut ruoat

Muut ruoat, joita sinun tulisi sisällyttää ruokavalioosi ovat soijamaito, juusto, tee, pähkinät, ja ruoat jotka ovat lysiinipitoisia kuten perunat, merilevät, ja oluthiiva.

Kaikki nämä tuotteet on helppo löytää. Yhdistä ne ruokavalioosi kuten haluat. Varmista, että ruokavaliosi on terveellinen ja tasapainoinen, ja alat huomata tulokset ihossasi kun kehosi kasvattaa kollageenin tuotantoa.

UUTISIA VERKOSSA