8 ruokaa täydentämään kollageenin tarvetta

29 lokakuun, 2018
Vaikka voitkin saada kollageenia rasvoista ja voiteista, täydentääksesi sen saantia sinun tulisi lisätä ruokavalioosi ruokia, jotka sisältävät paljon tätä ravintoainetta.

Jos olet yli 35-vuotias ja huomaat, että ihosi on menettänyt elastisuuttaan ja kiinteyttään sekä ensimmäisiä ryppyjä on alkanut ilmaantua, sinun on hyvä tietää mikä siihen on syynä: kollageeni.

Kollageeni on proteiini, joka koostuu fibroblasteina tunnetuista sidekudossoluista. Se muodostaa noin 30 % kehosi kokonaisproteiinimäärästä ja 80 % sidekudoksesta.

Helpommin ymmärrettävin termein, tämä proteiini on liima, joka sitoo koko kehosi yhteen. Ilman sitä kehosi ei voisi yhdistää kaikkia osasiaan. 

Kollageeni ja iho

kollageeni vaikuttaa ihon terveyteen

Ihosi terveys on suorassa yhteydessä kollageeniin, joka on vastuussa sen rakenteen suojelemisesta ja myrkkyjen sekä muiden haitallisten ulkoisten tekijöiden estämisestä.

Se on hiusten ja kynsien sekä nivelsiteiden ja sidekudosten päärakennusaine. Tarkemmin sanottuna se on vastuussa ihon kimmoisuudesta ja muodostaa osan verinahasta.

Tästä syystä, kun menetät kollageenia, menetät myös kiinteyttä ja kimmoisuutta. 

Katso myös: 8 tapaa häivyttää ryppyjä

Koska alat menettää kollageenia ja miksi?

Ihmiset alkavat menettää kollageenia noin 25-vuotiaina, ja se on selkeämpää 35 vuoden jälkeen.

Kun kollageeni vähenee, epiteelirakenteet heikkenevät, iho ohenee, hiusten vahvuus vähenee ja ryppyjä ja roikkumista alkaa ilmaantua. Myös jänteesi ja nivelsiteesi muuttuvat vähemmän joustaviksi ja kimmoisiksi.

Kollageenin muodostumista vähentävät tekijät

  • Altistuminen auringolle, tupakointi, saasteet, myrkyt, stressi ja liiallinen liikunta lisäävät vapaiden radikaalien tuotantoa, jotka voivat tuhota olemassaolevat kollageenivarastosi.
  • Myös alhainen hormonien tuotanto vaihdevuosien aikana ja ikääntyminen vähentävät kollageenin tuotantoa.
  • Terveysongelmat, joihin liittyy sellaisia hoitoja, jotka estävät vitamiinien ja mineraalien imeytymistä elimistöön, pahentavat vaikutuksia.

Mitä voit syödä saadaksesi lisää kollageenia?

ikääntyessä kollageenin muodostuminen alkaa vähentyä

Vaikka kollageenin tuotanto on alkanut vähentyä, kaikki ei ole menetetty! Tietyt ruoat ovat hyvin kollageenipitoisia, ja toiset ruoat auttavat tuottamaan sitä.

Niiden nauttiminen voi auttaa sinua palauttamaan ihosi kiinteyden, raikkauden ja kimmoisuuden. Näitä ruokia ovat:

1. Liha

Liha on tärkeä osa ruokavaliota. Kollageenipitoisuuden kannalta parhaat lihat ovat:

  • Nauta
  • Kana
  • Vuohi
  • Härkä
  • Hirvi
  • Sika (etenkin jalat)

Iho, luut, ja teurasjätteet, kuten siannahka, luuliemi jne. ovat hyviä proteiinin ja kollageenin lähteitä.

2. Kala

Vaikka kalassa on vähemmän kollageenia kuin muissa proteiinilähteissä, etenkin kalojen suomut ovat erityisen kollageenipitoisia.

Myös lohesta ja tonnikalasta löytyvät Omega-3 -rasvahapot voivat auttaa suojaamaan ihosolujen kalvoja. Tämän seurauksena tulehdus vähenee ja kimmoisuus ja kiinteys lisääntyvät.

3. Liivate

gelatiinista saa kollageenia
Liivate eli gelatiini on 90-prosenttisesti kollageeniproteiinin johdannaisia. Sillä on myös hyvin alhainen kalorimäärä.

4. Punaiset hedelmät ja kasvikset

Punaiset hedelmät ja vihannekset, kuten omenat, mansikat, kirsikat, punajuuret, punaiset paprikat ja muut, sisältävät lykopeenia – ainesta joka on paitsi erinomainen antioksidantti, myös auttaa edistämään kollageenin tuotantoa.

5. C-vitamiinipitoiset hedelmät

C-vitamiini on tarpeellista kollageenin tuotannolle. Sitä löytyy appelsiineista, sitruunoista, kiiveistä, greipistä, mangosta, ananaksesta ja muista. 

Ne myös sisältävät antioksidantteja, jotka vähentävät ryppyjen syntyä.

6. Kasvikset

Kasvikset kuten kaali, munakoiso, endiivi ja pinaatti ovat loistavia kollageenin tuotannon kannalta.

7. Rikkipitoiset ruoat

oliivit stimuloivat kollageenin tuotantoa

Ruoat kuten selleri, vihreät ja mustat oliivit, valkosipulit, kurkut, banaanit, sipulit ja tofu ovat rikkipitoisia, mikä stimuloi kollageenin tuotantoa.

Katso myös: Näin gelatiini auttaa hiuksia

8. Muut ruoat

Muut ruoat, joita sinun tulisi sisällyttää ruokavalioosi, ovat soijamaito, juusto, tee ja pähkinät sekä lysiinipitoiset ruoat kuten perunat, merilevät, ja oluthiiva.

Kaikki nämä tuotteet on helppo löytää. Yhdistä ne ruokavalioosi kuten haluat. Varmista, että ruokavaliosi on terveellinen ja tasapainoinen, niin alat huomata tuloksia ihossasi kun kehosi lisää kollageenin tuotantoa.