Logo image
Logo image

Gelatiinihoito nivelkipuun

3 minuuttia
Nämä gelatiinihoidot nivelkivun lievittämiseksi ovat hyvä ratkaisu sekä paikallisesti että suun kautta toteutettuina. On kuitenkin hyvä idea kysyä ensin lääkärin mielipidettä siitä, soveltuvatko ne juuri omaan tilanteeseesi.
Gelatiinihoito nivelkipuun
Viimeisin päivitys: 12 maaliskuuta, 2019

Gelatiinihoito on monelle tuntematon tapa hoitaa kipua. Nivelkipua syntyy vamman, rasituksen tai tiettyjen kroonisten häiriöiden kehittymisen myötä. Oireet voivat vaikuttaa ihmisen elämänlaatuun siten, että ne rajoittavat liikkumistasi tai jopa johtavat vammautumiseen.

Vanhemmat ihmiset ovat se ryhmä, joka kaikkein eniten kärsii nivelkivusta. Heillä on eniten ruston, jänteiden ja nivelsiteiden vahingoittumisesta aiheutuvia ongelmia.

On myös tavallista, että nuorillakin ihmisillä on nivelreumaa, nivelrikkoa tai muita tulehtumiseen liittyviä ongelmia, jotka vaikuttavat niveliin ja luustoon. Gelatiinihoito voi auttaa myös heitä.

Nivelkipujen hillitsemiseksi tehtävä hoito sisältää yleensä erilaisia kipulääkkeitä ja fysioterapiaa, mutta on olemassa myös luonnollisia lisäravinteita, joiden ominaisuudet voivat tehokkaasti vähentää tulehtuneisuutta ja sen tuottamia oireita. Luonnolliset gelatiini- eli liivatevalmisteet ovat eräitä näistä vaihtoehdoista, sillä niissä on runsaasti ravinteita.

Tällä kertaa kerromme gelatiinin hyödyistä nivelkivun hoidossa, ja annamme kolme tähän tuotteeseen perustuvaa reseptiä, joita voit kokeilla kotona. Ota siis avuksesi gelatiini, jos haluat hoitaa nivelkipuasi luonnollisesti ja tehokaasti!

Mitkä hyötyä luonnollisesta gelatiinista on nivelkivun hoidossa?

Some figure

Gelatiini eli liivate on aines, jota saadaan lehmän ja sian luiden sekä ihon käsittelystä. Sitä pidetään yhtenä kaikkein tehokkaimmista luonnollisista kollageenin lähteistä, sillä se auttaa korjaamaan vahingoittunutta kudosta.

Koska gelatiini on johdannaistuote eläinkollageenista, sillä on hyvin korkea proteiinipitoisuus (noin 90 %).

Gelatiinissa on myös vettä, mineraaleja, vitamiineja ja muita tärkeitä ravinteita, jotka edistävät luiden, nivelten, hiuksien ja kynsien terveyttä.

Vaikka voit saada nämä hyödyt liivatteen nauttimisesta suun kautta, on eräitä paikallisesti toteutettavia hoitoja, joista saa myös tehokasta apua. Gelatiinihoito toimii myös paikallisesti.

1. Gelatiinihoidot: kääreet

Some figure

Gelatiinia sisältävät kääreet ovat tehokkaita, jos haluat vähentää tulehtuneisuutta sekä hallita nivelissä tuntuvaa kipua.

Niillä on rentouttava vaikutus, joka vähentää uupumuksen tunnetta rankan fyysisen aktiivisuuden jälkeen tai silloin kun kehosi on jollakin tapaa rasittunut.

Tarvittavat ainekset

 • 1 ruokalusikallinen maustamatonta gelatiinia (10 g)
 • 1 litra vettä
 • 1 leveä kääre
 • 1 muovinen liuska

Miten tämä hoito tehdään?

 • Upota kääre kuumaan veteen ja taita se sitten useamman kerran.
 • Laita maustamaton gelatiini kääreeseen, ja aseta se sitten niille alueille, joissa tuntuu nivelkipua.
 • Peitä alueet muoviliuskalla ja anna kääreen vaikuttaa tunnin ajan.
 • Toista tätä hoitoa joka päivä, kunnes kipusi lievittyy.

2. Gelatiini ja kylmä vesi

Tämä hoito antaa kehollesi paljon proliinia ja hydroksiproliinia, jotka ovat elintärkeitä aminohappoja. Ne korjaavat vaurioita sekä lievittävät nivelten, lihasten ja luiden kipua.

Tarvittavat ainekset

 • 1/2 ruokalusikallista maustamatonta gelatiinia (5 g)
 • 100 ml jäävettä
 • 100 ml lämmintä vettä

Miten tämä hoito tehdään?

 • Laita gelatiinia jäiseen veteen, ja anna olla yön yli.
 • Aamulla kaada sekaan lämmin vesi, ja kuumenna neste vesihauteessa.
 • Kun näet, että liivate on liuennut veteen täysin, poista se liedeltä ja odota muutama minuutti ennen kuin nautit sen.
 • Nauti gelatiini tyhjään vatsaan vähintään puoli tuntia ennen kuin nautit tavallisen aamiaisesi.
 • Jos haluat antaa gelatiinille hiukan miellyttävämmän maun, voit sekoittaa sen appelsiinimehuun tai johonkin muuhun mehuun.

3. Luonnollinen gelatiinimaito

Some figure

Gelatiinimaito on mahtava vaihtoehto aamiaisella, sillä se auttaa “lataamaan” kehosi energiavarannot. Tämä gelatiinihoito on hyvä sinulle joka haluaa vahvistaa niveliä.

Gelatiinin sisältämät 18 elintärkeää aminohappoa ja runsas kollageenin määrä auttavat tehokkaasti vahvistamaan niveliä ja luita.

Tarvittavat ainekset

 • 2 ruokalusikallista maustamatonta gelatiinia (20 g)
 • 200 ml kylmää maitoa

Kuinka tämä gelatiinihoito tehdään?

 • Lisää gelatiini kylmään maitoon, ja anna nesteen olla ainakin tunnin ajan.
 • Kuumenna seosta vesihauteessa, ja poista kattila liedeltä juuri ennen kuin neste alkaa kiehua.
 • Voit lisätä sekaan hiukan hunajaa, jos haluat makeuttaa juomaasi.
 • Juo gelatiinimaito heti kun olet antanut sen viilentyä 10-15 minuutin verran.
 • Tätä hoitoa kannattaa noudattaa kolme viikkoa peräkkäin, mikäli haluat vähentää nivelkipujasi tehokkaasti.

Kaikki nämä gelatiinihoidot ovat vain apu nivelongelmien hoidossa, ja jos kipusi jatkuu tai pahenee kahden viikon hoidon aikana tai jälkeen, käy lääkärissä, jotta voisit saada diagnoosin tilanteestasi.

Vaikka liivate onkin turvallinen tuote, eikä se normaalisti aiheuta mitään sivuvaikutuksia, asiantuntijoiden mukaan sitä tulisi välttää, jos kärsit maksan ongelmista tai jos sinulla on kroonisia ruoansulatuksen ongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Stevens, P. (2009). Gelatine. In Food Stabilisers, Thickeners and Gelling Agents. https://doi.org/10.1002/9781444314724.ch7

Lind, G., Linsmeier, C. E., Thelin, J., & Schouenborg, J. (2010). Gelatine-embedded electrodes – A novel biocompatible vehicle allowing implantation of highly flexible microelectrodes. Journal of Neural Engineering. https://doi.org/10.1088/1741-2560/7/4/046005


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.