Logo image
Logo image

Suolistobakteerit ja nivelkipu - onko niillä yhteys

2 minuuttia
Voivatko suolistossa pesivät bakteerit aiheuttaa kipua nivelissä? Useiden tutkimusten mukaan suoliston mikrobit vaikuttavat puolustusjärjestelmän toimintaan ja voivat aiheuttaa ongelmia muissa kehonosissa.
Suolistobakteerit ja nivelkipu - onko niillä yhteys
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nivelreuma aiheutuu nivelten ruston kulumisesta, mikä johtaa tulehdukseen, turvotukseen ja kipuun nivelissä. Lääketieteen asiantuntijat ovat pystyneet selvittämään muutamia nivelreumaa aiheuttavia tekijöitä, mutta nivelreuman synty ei vieläkään ole täysin selitettävissä. Nivelreumaa tutkivat alan asiantuntijat ovat hiljattain alkaneet miettiä, miten suolistobakteerit vaikuttavat niveliin ja niiden mahdollista vaikutusta nivelreuman kehittymiseen.

Hiljattaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että suolistobakteerit voivat aiheuttaa nivelkipua, ja tähän kuuluu myös nivelreuman aiheuttama kipu. Lisäksi suolistobakteerit ja niiden toiminta on yhdistetty kehon immuniteetin heikentymiseen, mikä voi johtaa muihin terveysongelmiin.

Suolistobakteerit – yksi syy nivelreumaan?

Vuonna 2013 New Yorkin yliopistolla toimiva reumatologian erikoislääkäri Jose Scher huomasi potilaita tutkiessaan, että nivelreumasta kärsivillä ihmisillä esiintyi muita enemmän Prevotella copri -nimistä bakteeria suolistossa.

Some figure
niveltulehduksesta

Edellämainitut tukimukset ovat murto-osa kaikesta siitä tutkimustyöstä, jota maailmalla toteutetaan suolistobakteerien suhteen. Tutkijoita kiinnostaa suolistossa ilmenevien normaalibakteerien ja bakteeritulehdusten vaikutus koko kehon terveyteen.

Suoliston bakteerikanta kattaa jopa 1000 erilaista bakteerilajia, jotka painavat yhteensä 1 kg tai jopa 3 kg. Viime vuosina tutkijat ovat yrittäneet todistaa, että näillä eliöillä on paljon tekemistä sen kanssa, miten terve ihminen on ja mitä sairauksia hänellä on. Osa bakteereista laukaisee sairauksia ja osa taas suojaa kehoa.

Suolistobakteerit vaikuttavat elimistön puolustuskykyyn

Ihmisen puolustuskykyä tutkiva lääkäri Veena Taneja, joka työskentelee klinikalla Yhdysvaltojen Minnesotassa vahvistaa että: “Jokaisen tutkimuksen myötä käy tutkijoille yhä selkeämmäksi se, että nämä mikrobit voivat vaikuttaa puolustuskykyyn ja vaikuttaa sairauksien syntymiseen suoliston ulkopuolella. Nivelkivut ovat yhteydessä suoliston bakteereihin.”

Some figure

Viime vuosikymmenien aikana autoimmuunisairaudet ovat lisääntyneet ja monet mikrobeja tutkivat asiantuntijat epäilevät, että nykyihmisen elämäntyyli ja muutokset esimerkiksi ruokavaliossa ovat muuntaneet suoliston mikrobien ekosysteemiä ja johtaneet nykyisiin terveysongelmiin.

Prevotella copri -bakteeri voi olla vastuussa nivelkivuista

Näiden mikrobien vaikutus suoliston terveyteen on selkeä, sillä suolistossa sijaitsee jopa kaksi kolmasosaa kaikista kehon immuniteettia ylläpitävistä soluista. Ruuansulatuksen aikana suolistoon virtaa valtavasti ulkopuolisia mikrobeja, joita saamme ruuasta ja juomasta.

Suolisto on kehittänyt monitasoisen puolustusjärjestelmän suojatakseen kehoa, ja suoliston vaikutus tuntuu kaikkialla kehossa. Suolessa elävät kehoa puolustavat solut pystyvät aktivoimaan solujen tulehduksen kaikkialla kehossa, myös nivelissä.

Jose Scherin mukaan Prevotella copri -bakteeri voi aiheuttaa reaktion puolustusjärjestelmässä, joka myöhemmin leviää muihin kudoksiin ja aiheuttaa kipua nivelissä. Toisen teorian mukaan hyödylliset mikrobit kulkeutuvat suolistosta muihin kehonosiin ja heikentävät puolustuskykyä.

Viimeinen teoria perustuu suoliston bakteerikantoja tutkivaan kokeeseen, jossa paljastui, että ne potilaat joiden suolistossa on paljon Prevotella copri -bakteeria, kärsivät hyvälaatuisen bakteerin, Bacteroides fragilis, puutoksesta. Jälkimmäiset tukevat puolustusjärjestelmän normaalia toimintaa, joten jos niitä ei ole tarpeeksi, voi ihminen sairastua herkemmin.

Some figure

Ravitsemusalan asiantuntijat suosittelevat usein probioottien nauttimista suoliston hyvän bakteerikannan tukemiseen. Probiootteja kannattaa nauttia etenkin antibioottikuurin aikana, sillä antibiootit tappavat runsaasti hyviä mikrobeja suolessa. Probioottien uskotaan auttavan myös akneen, unettomuuteen ja muihin vaivoihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • M. Romero. Artritis reumatoide. Guias Clínicas. 1998.
  • A. Caudill. Articulaciones, ay que DOLOR!. The American Quarter Horse Racing Journal Andrea Caudill. 2007
  • R. Martin. Pruebas bioquímicas para la identificación de bacterias de importancia clínica. Pruebas bioquímicas para la identificación de bacterias de importancia clínica. 2015

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.