Heikentyneen immuunijärjestelmän oireet

Immuunijärjestelmä suojaa kehoa viruksia, bakteereita ja sairauksia vastaan. Suurin osa meistä syntyy jonkinlaisen immuniteetin kera ja myöhemmin elämässä kehittyy opittu immunteetti, joka kehittyy sen mukaan, mille taudinaiheuttajille altistumme elämän mittaan.

Joskus immuunijärjestelmä voi olla heikoilla, se ei toimi kunnolla, ja huomaat sairastuvasi jatkuvasti flunssaan ja muihin tavallisiin tartuntatauteihin. Immuunijärjestelmän toimimattomuus voi johtua ruokavaliosta, stressistä tai jostakin taudista.

Mistä tiedät, että puolustusjärjestelmäsi on heikentynyt?

Immuunipuolustus on kehon oma suojamekanismi ulkoa tulevia viruksia ja bakteereja vastaan. Järjestelmään kuuluvat imusuonisto, imusolmukkeet, kateenkorva, flunssa

Kuinka monta flunssaa sinulla on vuodessa? Kevätflunssa iskee useihin ihmisiin joka vuosi, eikä siitä ole syytä huolestua. Mutta jos kärsit flunssasta kerran kuussa tai jos kurkkusi on jatkuvasti kipeänä, saattaa kyse olla jostain vakavammasta. Käy lääkärillä ja pyydä valkosolujen määrän mittaamista, sillä puolustusjärjestelmäsi toiminnassa saattaa olla häiriö.

4. Allergiat

Jotkut meistä kärsivät allergisista reaktioista ympäri vuoden, ja ihmiset voivat olla allergisia ruoka-aineille, hedelmät

1. Pidä huolta ruokavaliostasi

Syömällä terveellisesti ja monipuolisesti voi välttää monet taudit ja vaivat. Hyvä ruokavalio kulkee usein käsi kädessä hyvän terveyden kanssa. Syömällä oikein jaksat paremmin ja annat kehollesi tarvittavat ravintoaineet.

Usein ravintoon panostaa vasta silloin, kun kärsii jostakin vaivasta, mutta ruokavalioon pitäisi keskittyä jatkuvasti ja pyrkiä syömään mahdollisimman paljon hedelmiä, kasviksia, hyvälaatuista proteiinia ja rajoittaa sokerin, rasvan ja alkoholin nauttimista. Etenkin sitrushedelmät ovat hyväksi koko elimistön toiminnalle, sillä niistä saa paljon immuunipuolustusta vahvistavaa C-vitamiinia. Appelsiinit ja mandariinit, sekä papaija, viinirypäleet ja tomaatit ovat myös hyväksi.

2. Nuku tarpeeksi

Keho tarvitsee syvää ja säännöllistä unta joka päivä, eikä unimäärästä tule tinkiä edes kiireen keskellä. Jo muutama huonosti nukuttu yö vaikuttaa keskittymiskykyyn, vireyteen ja suorituskykyyn. Jos unet jäävät jatkuvasti liian lyhyeksi, ei keho pääse korjautumaan yön aikana ja se tulee alttiimmaksi taudeille.

Unettomuus johtuu usein psyykkisistä asioista, kuten stressistä tai ahdistuksesta, ja jos kärsit siitä jatkuvasti, tulisi sinun hakea apua ammattilaiselta.

3. Hygienia ja puhtaus

Hygienia on tärkeää, ja käsienpesun hyödyllisyyttä ei voi liioitella. Monet pesevät kädet kuin huomaamattaan, mutta osalla meistä on tässä vielä parannettavaa. Kädet tulisi pestä aina ennen syömistä, ennen ruuan käsittelyä, eläinten koskettelun jälkeen ja aina kotiin tullessa esimerkiksi töistä, kyläilemästä tai kaupungilta.

Ruuan puhtaudesta tulee myös pitää huolta. Kasvikset ja hedelmät tulee aina pestä ennen nauttimista tai valmistusta. Etenkin raakana nautittavat kasvikset, kuten porkkana tai salaatti, pitää pestä huolellisesti. Näin vältät imuunnijärjestelmän liiallisen kuormittumisen.

4. Stressaavien tilanteiden hallitseminen

Stressi ei ole pelkästään ohitsemenevä tunnetila, vaan joillekin se muodostuu krooniseksi ja vakavaksi ongelmaksi. Kun elimistö on jatkuvassa stressitilassa, se erittää stressihormoneja, jotka pitkällä aikavälillä vaikuttavat negatiivisesti elimistön toimintaan. Stressitila heikentää immuunipuolustuksen toimintaa ja tekee alttiiksi viruksille ja bakteereille. Järjestä aikaa itsellesi, pyri kohti stressitöntä elämää ja tee asioita, joista nautit.