Logo image
Logo image

8 tapaa häivyttää ryppyjä

3 minuuttia
Riittävä määrä unta on tärkeä osa ihon kauneutta ja nuorekkuutta. 7-9 tuntia kunnollista unta päivässä ilman häiriötekijöitä pitää ihon hehkuvana ja kauniina.
8 tapaa häivyttää ryppyjä
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vuodet vierivät väistämättä, halusimmepa sitä tai emme. Vanheneminen on osa elämää, ja jossain vaiheessa jokaisen tulee hyväksyä se, että peilistä katsovat vanhentuneet kasvot. Rypyt ovat osa kehon luonnollista vanhenemisprosessia, eikä niitä ole syytä pelästyä.

Ihon voi pitää yhä hehkuvan kauniina, vaikka ryppyjä ilmenisikin. Ryppyjä voi kuitenkin syntyä jo hyvin aikaisessa vaiheessa, sillä monet elämäntapatekijät vaikuttavat ihon kuntoon ja ryppyjen muodostumiseen. Noudattamalla terveellisiä elämäntapoja voit ehkäistä ennenaikaiset vanhenemisen merkit sekä häivyttää ryppyjä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että iho vanhenee pitkälti auringolle altistumisen, saasteiden, huonon ruokavalion ja muiden elämäntapavalintojen, kuten tupakoinnin ansiosta. Onneksi on olemassa monia keinoja ryppyjen häivyttämiseen ja ehkäisyyn, sekä ihon yleisen kunnon parantamiseen.

Jos olet huolissasi ryppyjen ilmestymisestä, jatka lukemista, ja voit kokeilla suosittelemiamme keinoja ihon kauniina pitämiseen.

Vältä auringolle altistumista minimoidaksesi rypyt

Liiallinen auringonvalolle altistuminen vahingoittaa ja vanhentaa ihoa. Ryppyjä voi syntyä aikaisessa vaiheessa, mikäli iho altistuu jatkuvasti UV-säteille. Muista käyttää aina aurinkosuojaa kasvojen, kaulan ja rintakehän alueella, sillä ne altistuvat usein auringonvalolle. Voit suojata kasvot myös hattuja ja aurinkolaseja käyttämällä.

Lopeta tupakointi

 

Some figure

Tupakka ei vaikuta pelkästään sisäiseen terveyteen, vaan se tekee hallaa myös iholle. Tupakointi nopeuttaa ihon vanhenemista, ja iho muuttuu usein kuivaksi, ohueksi ja harmahtavan kalpeaksi. Myös passiivinen tupakointi aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia ihon kunnossa.

Tupakointi hidastaa verenkiertoa ja hidastaa kollageenin tuotantoa. Kollageeni pitää ihon kimmoisana ja sileänä, ja kun sen määrä vähenee, iho ryppyyntyy ja kuivuu.

Kuori iho

Ihon kuorinta on tärkeä osa ihonhoitoa, sillä kuorinta poistaa kuolleita ihosoluja, likaa ja talia, joka kertyy ihon pinnalle. Lika joka kertyy ryppyihin ja uurteisiin tekee ne entistä näkyvämmäksi.

Luonnolliset kuorintavoiteet auttavat kosteuttamaan ja hoitamaan ihoa, uudistavat ihosolukkoa ja saavat ihon näyttämään sileältä, hehkuvalta ja hyvinvoivalta.

Nuku hyvin

 

Some figure

Riittävä lepo on avain nuorekkaaseen ja terveeseen ulkomuotoon. Unenpuute tuntuu ja näkyy kehossa nopeasti: iho menettää hehkunsa ja silmäpussit saavat ulkomuodon näyttämään rättiväsyneeltä. Jos et saa riittävästi unta yön aikana, alkaa keho tuottaa stressihormoni kortisolia, joka aiheuttaa solujen rappeutumista ja mielialan heittelyä. 7-9 tuntia kunnollista unta yössä riittää energiavarastojen uusimiseen ja elimistön puhdistumiseen. Samalla pidät ihon terveenä ja joustavana.

Syö enemmän kalaa

Lohen ja muiden rasvaisten kalalajien syöminen häivyttää ryppyjä ja auttaa ehkäisemään niiden syntymistä. Oikeanlaisella ravinnolla pidät ihon hehkuvana ja sileänä. Kala sisältää runsaasti iholle hyödyllistä Omega-3 -rasvaa, sekä muita terveellisiä rasvoja. Muista hoitaa ihoa myös sisältäpäin.

Älä pese kasvoja liian usein

Kasvojen puhdistaminen on tärkeä osa kauneudenhoitoa, sillä kasvot pesemällä poistat lian ja meikin sekä ehkäiset epäpuhtauksien syntymistä. Muista kuitenkin, että kasvojen iho on herkkää (etenkin silmänympärykset) ja iho tulee puhdistaa hellävaroen.

Käytä omalle ihotyypillesi sopivia puhdistustuotteita ja varmista, ettet käytä raskaita tai kuivattavia kemikaaleja, jotka voivat tuhota ihon luonnollisen talin tuotannon. Jos ihosi on kuiva ja herkkä, kelpaa esimerkiksi oliiviöljy meikinpoistoon.

Muista nesteytys

 

Some figure

Ryppyjen ilmestymistä voi hidastaa ja niiden näkyvyyttä häivyttää varmistamalla, että sisäinen nesteytys on kunnossa. Muista siis juoda riittävästi vettä joka päivä (noin 2 litraa riittää) ja käytä kosteuttavaa voidetta.

Tehokkaat, luonnolliset hoidot voivat häivyttää ryppyjä

 

Some figure

Tietyt luonnolliset ainekset ovat todistetusti tehokkaita ihonhoidossa ja etenkin ryppyjen ehkäisemisessä. Esimerkiksi kookosöljy, aloe vera ja oliiviöljy soveltuvat ihanteellisesti ihon kosteuttamiseen ja siloittamiseen. Kokeile näitä keinoja ennenaikaisen vanhenemisen ehkäisemiseen, jotka voivat myös häivyttää ryppyjä:

  • Hiero kookosöljyä iholle joka ilta.
  • Leikkaa ananas kahtia ja hiero hedelmän keskiosaa suoraan kasvoille, anna mehun imeytyä 10 minuuttia ja huuhtele. Toista hoito joka päivä.
  • Valmista tahna sokerista ja kurkumasta, levitä tasaisesti kasvoille ja anna imeytyä muutaman minuutin ajan ennen huuhtomista.
  • Sekoita sama määrä oliiviöljyä ja manteliöljyä keskenään ja levitä iholle hellästi hieroen.
  • Käytä E-vitamiiniöljyä tai valmista naamio, joka sisältää E-vitamiinia. E-vitamiini on tunnetusti yksi ihon parhaista kumppaneista ja se uudistaa ja suojaa ihoa tehokkaasti.
  • Sekoita hunajaa ja sitruunamehua kulhossa, levitä kasvoille ja anna imeytyä 20 minuuttia.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  1. Mukherjee PK, Maity N, Nema NK, Sarkar BK. Bioactive compounds from natural resources against skin aging. Phytomedicine. 2011.
  2. Farage MA, Miller KW, Elsner P, Maibach HI. Structural characteristics of the aging skin: A review. Cutan Ocul Toxicol. 2007;
  3. Yim-Yeh S, Rahangdale S, Nguyen ATD, Jordan AS, Novack V, Veves A, et al. Obstructive sleep apnea and aging effects on macrovascular and microcirculatory function. Sleep. 2010;
  4. Morita A. Tobacco smoke causes premature skin aging. Journal of Dermatological Science. 2007.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.