Logo image
Logo image

Lopeta tupakointi näiden kasvien ja hedelmien avulla

3 minuuttia
Lopeta tupakointi näiden kasvien ja hedelmien avulla
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Tupakoinnin lopettaminen ei ole helppoa. Harva pystyy siihen silmänräpäyksessä ja ilman apukeinoja. Mikään hoitokeino ei täysin poista tupakanhimoa, sillä tupakointiin liittyy nikotiiniriippuvaisuuden lisäksi monia muita koukuttavia tekijöitä, kuten sosiaalinen tupakointi ja tupakoinnista muodostunut miellyttävä tapa, joka antaa luvan rauhoittua muutamaksi minuutiksi.

Tupakka tappaa, se on kaikkien tupakoitsijoiden tiedossa. Tupakansavu on haitallista keuhkojen ja koko elimistön terveydelle, sekä läheisille, jotka joutuvat hengittämään toissijaista tupakansavua.

Lopeta tupakointi näiden kasvien avulla

Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa tupakoivat yhä, vaikka tietävät sen, miten vaarallista se terveydelle on. Usein tupakointi loppuu vasta, kun sairastuu vakavasti.

Tässä artikkelissa haluamme kertoa sinulle kasveista ja hedelmistä, joita voi hyödyntää tupakoinnin lopettamisen tukena. Muista kuitenkin, että paras liittolainen tupakoinnin lopettamisessa on oma tahdonvoima. Lopeta tupakointi onnistuneesti näiden vinkkien avulla!

1. Passionhedelmän kukka auttaa vieroitusoireita vastaan

Some figure

Passionhedelmän kaunis kukka sopii moneen eri tarkoitukseen ja sitä on saatavilla kuivattuna luontaistuotekaupoista. Passionhedelmän kukka sopii esimerkiksi hermostuksen ja ahdistuksen luonnolliseen hoitoon. Lopeta tupakointi ottamalla passionhedelmän kukka avuksi vieroitusoireiden helpottamista.

Passionhedelmän kukinto sopeutuu ihanteellisesti vieroitusoireiden hillitsemiseen, sillä usein tupakoinnin lopettamiseen liittyy psyykkisiä oireita, kuten hermostuneisuutta, ahdistusta, mielialan vaihteluita, unettomuutta ja epätoivoa.

Passionhedelmän kukka toimii rauhoittavana ja tasoittavana hoitona tässä hankalassa vaiheessa.

Miten passionhedelmän kukintoa käytetään?

 • Passionhedelmän kukkia on tarjolla kuivatussa muodossa ja kapseleina, nesteenä ja pillereinä useissa luontaistuotekaupoissa. Tämä tekee siitä helpon käyttää esimerkiksi teeuutteena.
 • Yhdysvaltalaisen Marylandin yliopiston lääketieteellisen keskuksen mukaan passionhedelmän kukintoa voi nauttia eteerisenä öljynä 15-30 tippaa kolme kertaa päivässä vieroitusoireiden hoitoon.
 • Jos haluat valmistaa kukinnosta teeuutteen, tarvitset 20 grammaa kuivattua kukkaa. Aseta kupin pohjalle ja kaada päälle 200 ml kuumaa vettä. Nauti välittömästi.

2. Lakritsi, luonnollinen apu tupakoinnin lopettamiseen

Some figure

Lakritsin vahva maku tulee lakritsihaposta, joka on kelpo apuri tupakoinnin lopettamisessa. Lakritsihapolla voi parantaa kurkun tulehduksen ja se suojaa myös maksaa myrkyiltä. Lakritsilla on luonnollinen stimuloiva ja suojaava vaikutus, joka lievittää ahdistusta ja ehkäisee tarvetta tarttua tupakkaan.

Lakritsi on psykologinen apuri, joka tukee tupakoinnin lopettamista. Lisäksi lakritsi sopii luonnolliseen makeutukseen, sillä on tulehdusta tappava vaikutus ja sitä voi käyttää kivunlievittäjänä ja vatsan limakalvojen suojaajana. Jos kärsit diabeteksesta, lakritsin nauttiminen ei kuitenkaan ole suositeltavaa.

Miten lakritsia käytetään?

Paras tapa hyödyntää tuore lakritsinjuuri on nauttia se uutteen muodossa. Näin valmistat sen:

Ainekset

 • 5 grammaa kuivattua lakritsinjuurta
 • 600 ml vettä

Valmistus

Uutteen valmistus on helppoa. Keitä vesi kattilassa ja lisää lakritsinjuuri. Käytä kuparikattilaa mikäli mahdollista, sillä kupari auttaa säilyttämään lakritsinjuuren hoitavat ominaisuudet, eivätkä ne haihdu ilmaan. Anna lakritsin seistä vedessä 10 minuuttia ja kaada lasipurkkiin.

Nauti 600 ml joka päivä, noin 200 ml annoksina ruokailun jälkeen. Voit nauttia teen kuumana tai kylmänä tilanteesta riippuen.

3. Inkivääri ja sitruuna riippuvuuden poistamiseen

Some figure

Inkivääri on mahtava lääkinnällinen juurikasvi, joka soveltuu tupakanhimon taltuttamiseen. Inkivääri toimii luonnollisena relaksanttina, hillitsee tulehdusta, toimii antibioottina ja lisäksi se pitää sisällään samoja ominaisuuksia kuin lakritsi, jotka hillitsevät nikotiiniriippuvuutta.

Inkiväärin raikas ja kirpeä makuu sopii hyvin yhteen sitruunan kanssa. Sitruuna yhdessä inkiväärin kanssa on vahva hoitava yhdistelmä, ja seoksen antioksidantit torjuvat tupakoinnin aiheuttamia vahinkoja. Näin valmistat uutteen:

Ainekset

 • 60 grammaa raastettua inkivääriä
 • Puolikkaan sitruunan mehu
 • 600 ml vettä

Valmistus

Keitä vesi ja lisää inkivääri. Anna inkiväärin kiehua vähintään 20 minuuttia, poista liedeltä ja anna uuttua toiset 20 minuuttia. Lisää sitruunan mehu ja sekoita hyvin.

Juo päivän ensimmäinen kupillinen tyhjään mahaan aamulla ennen aamupalaa ja toiset kaksi kupillista lounaan ja illallisen jälkeen. Yhteensä juot 3 kupillista (noin 200 ml annoksina). Juoma pitää tupakointihimon loitolla.

4. Nonimehu riippuvuuden nujertamiseen

Some figure

Tämä eksoottisen näköinen hedelmä kulkee nimellä noni. Noni on matarakasvi, joka on alunperin kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Sitä kasvaa myös Polynesiassa, Länsi-Intiassa ja Etelä-Amerikassa ja se muistuttaa muodoltaan ja kooltaan perunaa.

Nonimehua myydään luontaistuotekaupoissa ja kansanlääketieteessä sitä käytetän yleisesti Havajilla, Intiassa ja Kiinassa. Noni sopii tulehduksen, yskän ja reumasairauksien kivun hoitoon. Lisäksi noni voi auttaa tupakoinnin lopettamisessa.

Ainekset

 • Puolikas noni
 • 200 ml vettä
 • 20 grammaa hunajaa

Valmistus

Mikäli et saa käsiisi tuoretta noni-hedelmää, voit ostaa valmista mehua ja käyttää sitä noin desin. Mehu tulisi juoda aamuisin heti herättyäsi, näin torjut heti aamulla iskevää tarvetta tupakointiin. Tuore noni sekoitetaan veden ja hunajan kera tehosekoittimessa tasaiseksi ja nautitaan samantien.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Borrelli, B. (2013). Motivational interviewing for smoking cessation. In Advances in Smoking Cessation. https://doi.org/10.2217/EBO.12.416
 • Glover, M., & McRobbie, H. (2016). Smoking Cessation. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00412-4

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.