Kasvit osana kodin sisustusta

Usko tai älä, kasvien lisäämisellä kodin sisustukseen voi olla ilman puhdistamisen lisäksi terveyshyötyjä myös psykologisessa mielessä.
Kasvit osana kodin sisustusta

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Monilla ihmisillä on ristiriitaisia mielipiteitä kasvien sisällyttämisestä osana kodin sisustusta. Harhaanjohtava uskomus siitä, että erityisesti makuuhuonessa pidettävät kasvit saattaisivat olla haitallisia terveydelle, ovat kaikkea muuta kuin totta. Sisäkasveilla voi nimittäin olla useita terveyshyötyjä.

Ennen kaikkea on tärkeää varmistaa, että kasvien määrä kodissa on kontrolloitua, toisin sanoen kotia ei tarvitse totaalisesti täyttää erilaisilla kasveilla. Ja vaikka makuuhuoneeseen yleensä suositellaan yhtä ainoaa kasvia, ei tämä tarkoita, että kasvien pitäminen kodin sisällä olisi terveydelle haitallista.

Miksi sitten jotkut ihmiset uskovat, että kasvien säilyttäminen kotona on vaarallista? Tämä uskomus perustuu kasvien kykyyn hengittää erityisesti yön aikana, jolloin ne tuottavat samalla ilmaan hiilidioksidia. Hallittu määrä kasveja kotona tarjoaa kuitenkin huomattavan määrän terveyshyötyjä sen haittavaikutuksiin verrattuna.

Kasvit antavat uutta elinvoimaa kodin ilmapiirille

Kasvit osana kodin sisustusta auttavat sekä puhdistamaan ilmaa että luomaan aivan uutta elinvoimaa kodin kokonaisilmeelle. Kasvit imevät päivän aikana syntyneitä epäpuhtauksia ja saasteita ilmasta, jota taas me hengitämme. Ilman puhdistamisen lisäksi kasvit auttavat nostamaan ilman kosteuspitoisuutta.

Edellä mainittujen hyötyjen lisäksi kasvit voivat auttaa viilentämään kodin ilmaa kuumina kesäpäivinä ja  lämmittämään kotia kylminä talvipäivinä. Ja tässä vain muutamia mielenkiintoisia perusteluita sille, miksi kasvien määrää kodin sisustuksessa kannattaisi lisätä!

Kasvit auttavat parantamaan keskittymiskykyä

Kasvit voivat auttaa meitä sekä opiskelemaan että työskentelemään paremmin. Perusteena tälle väitteelle toimii se, että kasvit kykenevät vähentämään melua sekä sisä- että ulkotiloissa. Nämä muutokset voi huomata erityisesti pienissä ja suljetuissa tiloissa.

Hallittu kasvien määrä kotona voi siis auttaa eristämään ylimääräistä melua, jolloin keskittymiskykymme parantuu huomattavasti eritoten silloin, kun työskentelemme tai opiskelemme kotoa käsin.

Kasvin istuttaminen on jännittävää puuhaa

Toisin sanoen kasvien pitäminen kotona voi myötävaikuttaa positiiviseen kierteeseen, jossa keskittymiskyvyn parantuminen johtaa rauhallisempaan ja rentoutuneempaan tilaan, jolloin pystymme myös työskentelemään mahdollisimman tehokkaasti, sekä samalla välttämään ylimääräisen ja tarpeettoman stressin kasaantumista.

Sinua voi myös kiinnostaa: Ymmärrä stressin negatiiviset vaikutukset

Kasvit vähentävät pölyn määrää

Jokainen meistä on aivan varmasti hämmästellyt jossain vaiheessa elämää, miten nopeasti pöly voi kasaantua ympäri kotiamme. Syystä tai toisesta pölyä kertyy koteihimme aivan liian nopeasti, jolloin myös monen inhoaman aktiviteetin eli siivoamisen määrää täytyy valitettavasti lisätä.

Kaikkein turhauttavinta alituisessa siivoamisessa on se, että jo seuraavana päivänä pöly tuntuu vallanneen koko talon uudelleen. Harva kuitenkin tietää, että kasvit voivat auttaa näiden ei niin rakastettujen siivouskertojen vähentämisessä. Ja miten tämä sitten toimii käytännössä?

Kasvit auttavat vähentämään pölyn määrää kodissa

Kuten jo aikaisemmin mainittiin, kasvit auttavat vähentämään epäpuhtauksien määrää ilmassa, jolloin myös pölyyntyminen voi pienentyä jopa 20 prosenttia normaaliin verrattuna. Jos siis olet pölylle allerginen, kokeile lisätä kasvien määrää kodissasi!

Kasvit voivat vahvistaa itsetuntoa

Et varmaan osannut aavistaakaan, että kasvit osana kodin sisustusta voivat vahvistaa itsetuntoasi? Tämä liittyy kasvien parantamaan visuaaliseen esteettisyyteen, jolloin pystymme myös tuntemaan ja kokemaan kotimme ilmapiirin paljon miellyttävämpänä ja kodikkaampana. Usko tai älä, viihtyisä koti nostaa mielialaa, jolla on myös positiivinen vaikutus suoraan itsetuntoon.

Kasvi kuin kasvi tarvitsee huolenpitoa. Vaikka kasvit tarjoavat meille useita terveyshyötyjä, on meidän vuorostaan muistettava muun muassa kastella niitä säännöllisesti, istuttaa ne uudelleen tarvittaessa sekä puolustaa niitä hyönteisten aiheuttamia tuhoja vastaan – toisin sanoen, siinä missä kasvit huolehtivat meidän hyvinvoinnistamme, vastineeksi meidän täytyy huolehtia myös niiden hyvinvoinnista.

Kasvien pitäminen kotona voi siis toimia omalla tapaa terapiana, sillä pystymme seuraamaan kirjaimellisesti kasvin kasvun prosessia aina siemenestä upeaksi osaksi kotimme sisustusta. Omalla tapaa kasveista huolehtiminen on samalla myös meidän itsemme huolehtimista.

Kaikkien kasvien hoitaminen ei aina vaadi suurta panosta ja vaikka sinulla ei juuri olisikaan ylimääräistä aikaa vaativien kasvien hoitamiseen ja ylläpitoon, voit huoletta hankkia kotiisi helppohoitoisia kasveja, joiden huolenpitokin käy vaivattomammin. Hektinen elämä ei siis ole este kasvien sisällyttämiselle osana kodin sisustusta!

Kasvi on elävä ja hengittävä eliö. Pyydä siis rohkeasti neuvoja asiantuntijoilta, erityisesti ensimmäistä kasvia hankittaessa, sillä kasvin kuihtuminen voi lannistaa kenet tahansa. Seuratessasi kasvin kasvua ja kukkaan puhkeamista, saatat samalla tuntea, kuinka kotisi ja mielesi elinvoima alkaa nousta kohisten!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aguilar-Støen, M., Moe, S. R., & Camargo-Ricalde, S. L. (2009). Home gardens sustain crop diversity and improve farm resilience in Candelaria Loxicha, Oaxaca, Mexico. Human Ecology. https://doi.org/10.1007/s10745-008-9197-y
  • Díaz, S., Kattge, J., Cornelissen, J. H. C., Wright, I. J., Lavorel, S., Dray, S., … Gorné, L. D. (2016). The global spectrum of plant form and function. Nature. https://doi.org/10.1038/nature16489
  • Medeiros, P. M. De, Soldati, G. T., Alencar, N. L., Vandebroek, I., Pieroni, A., Hanazaki, N., & De Albuquerque, U. P. (2012). The use of medicinal plants by migrant people: Adaptation, maintenance, and replacement. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2012/807452

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.