Logo image
Logo image

Kuinka pidät mielen kunnossa ja virkeänä

3 minuuttia
Ajan kuluessa aivot käyvät läpi muutoksia. Sinun tulisi tehdä toimenpiteitä pitääksesi mielesi kunnossa aivan kuten teet muunkin kehosi kanssa. Annamme sinulle muutamia vinkkejä siihen, kuinka pystyt pitämään mielesi kunnossa ja virkeänä.
Kuinka pidät mielen kunnossa ja virkeänä
Kirjoittanut Ángela Aragón
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Aivot ovat erittäin herkkä elin, paljon herkempi kuin saatat ehkä kuvitella. Aivoihin ei vaikuta ainoastaan aika, vaan ahdistus ja negatiiviset tunteet voivat myös vahingoittaa niitä suuresti. Siitä syystä olet toisinaan alttiimpi kärsimään häiriötekijöistä, unohtamaan sanoja tai päivämääriä ja kärsimään keskittymisvaikeuksista. Jotta voisit ehkäistä tätä tapahtumasta ja pitää mielen kunnossa, on paras varata aikaa aivoistasi huolehtimiseen. Huolehdi mielestäsi samalla tavalla kuin huolehdit kehostasi.

Jos et tiedä kuinka teet sen, älä ole huolissasi. Annamme sinulle muutamia vinkkejä, joiden avulla pidät mielesi parhaassa mahdollisessa kunnossa kiireisen elämän keskellä.

Huolimatta siitä kuinka haastavaa elämäsi on juuri tällä hetkellä, voit tehdä sen läpi käymisestä hieman helpompaa näiden vinkkien avulla.

Helpot neuvot, joilla pidät mielen kunnossa

1. Rasvainen kala, hedelmät ja vihannekset – täydellinen yhdistelmä

Some figure

Lohi, sardiinit ja tonnikala ovat täynnä rasvahappoja, tarkemmin sanottuna Omega-3 -rasvahappoja.

Kuten saatat tietää, on erittäin tärkeää syödä Omega-3-rasvahappoja sisältäviä ruokia, sillä kehosi ei valmista niitä itse. Omega-3 vahvistaa antioksidanttien vaikutusta, jotka ovat elintärkeitä solujen heikkenemisen estämisessä ja siten neuronien pitämisessä niin vilkkaina kuin vain mahdollista.

Siitä syystä suosittelemme, että lisäät hedelmien ja vihannesten kulutusta, joista melkein kaikki sisältävät runsaasti antioksidantteja. Näiden kahden elementin yhdistelmä auttaa pitämään mielen hyvässä kunnossa.

Lue myös tämä artikkeli: 5 merkkiä Omega-3 ja -6 rasvahappojen puutoksesta

2. Valitse eri polku pitääksesi mielen kunnossa

Some figure

Elämän eläminen autopilotilla on pahinta mitä voit tehdä aivoillesi.

Kun teet asioita ajattelematta, aivosi kiinnittävät vähemmän huomiota, mikä johtaa siihen, että ne suorittavat toimintoja nähden pienimmän mahdollisen määrän verran vaivaa.

Lopulta tapahtuu vain samoin kuin jos emme liikuta kehoamme. Joten ei ole yllätys, että meillä on lopulta vaikeuksia keskittyä tai muistaa asioita.

Sen takia suosittelemme vaihtamaan koulu- tai työrutiinia tai mitä tahansa rutiinia. Kun kävelet tai ajat “hallitsemattomammassa” paikassa, aivosi heräävät.

3. Lue useampaa kuin yhtä kirjaa kerralla

Some figure

On totta, että lukeminen itsessään on mainio harjoitus mielelle. Mikä vain lajityyppi vaatii muistamista ja keskittymistä. Muutoin voi olla mahdotonta seurata tarinaa tai ymmärtää perusteluja.

Mutta jos luet useampaa kuin yhtä kirjaa kerralla, tulet todella hiomaan näitä taitoja. Aivosi eivät toimi vain mahdollistaakseen sen, että voit nauttia lukemisesta, vaan myös siten, että erotat yhden kirjan toisesta.

Kaikki tämä tapahtuu aivoissasi, kun luet hyvää kirjaa. Pidä myös mielessä, että kaikki sinulle nautintoa antavat asiat auttavat myös aivojasi toimimaan paremmin.

4. Meditointi

Some figure

Vaikuttaako meditointi ristiriitaiselta aikaisempiin ehdotuksiin nähden?

Mieti vaikka mitä tahansa liikuntaharrastusta. Kovan vaivan jälkeen on elintärkeää antaa lihasten rentoutua. 

Meditoinnilla on sama rooli, mutta yhdellä pienellä erolla: se antaa sinulle lahjaksi hetken, jossa olet täysin tietoinen itsestäsi. Siinä on kyse itsesi tutkimisesta päästääksesi irti kaikesta stressaavasta samalla kun vaalit sitä, mikä tuo sinulle sisäisen rauhan.

Kun aivosi ovat täynnä kortisolia tehtyäsi kaiken tarvitsemasi, on käytännössä katsoen mahdotonta suoriutua hyvin. Siitä syystä on tärkeää varata aikaa päivittäin siitä eroon pääsemiseksi.

Suosittelemme sinua lukemaan: 7 erilaista meditaation muotoa ja niiden hyödyt

5. Tanssi

Some figure

Tanssitunnille meneminen on hyvä tapa vapauttaa energiaa. Lisäksi se auttaa parantamaan koordinaatiota. Ja jos vaihdat spontaanin tanssin koreografiseen tanssiin, tulet myös parantamaan muistiasi ja keskittymiskykyäsi.

Ihmiset harrastavat tanssia yleensä siksi, koska he rakastavat sitä. Toisin sanoen teet niin tunteaksesi itsesi onnelliseksi, mikä pitää mielesi keskittyneenä ja tehokkaana.

Näitä viittä vinkkiä noudattamalla pidät mielesi kunnossa ja virkeänä, valmiina ottamaan vastaan minkä vain eteen tulevan haasteen. Jos kokeilet jotakin näistä, kerro meille miten se sujuu!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.