Logo image
Logo image

Mitä keholle tapahtuu, kun aloitamme joogan?

3 minuuttia
Jooga, kuten mikä tahansa muukin kuntoilulaji, edistää kehon hyvinvointia. Lisäksi säännöllinen joogan harrastaminen parantaa sekä henkistä hyvinvointia että auttaa meitä keskittymään paremmin tähän hetkeen.
Mitä keholle tapahtuu, kun aloitamme joogan?
Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Joogan harjoittaminen tuo keholle ja mielelle monia hyötyjä. Jooga pohjautuu kehon ja mielen välisen yhteyden luomiseen ja siksipä monet meistä saattavatkin kysyä mielenkiinnosta, mitä keholle tapahtuu, kun aloitamme joogan?

Säännöllinen joogaaminen voi muuttaa sinua henkisellä tasolla, sillä hallitsemalla paremmin mielentilojasi ja keskittymällä paremmin tähän hetkeen, myös stressitaso ja levottomuus laskevat huomattavasti.

Joogaa käytetään myös osana lääketieteellistä terapiaa, sillä sen rauhoittava vaikutus parantaa elämänlaatua. Joogan avulla monet patologiset sairaudet, kuten verenkierto- ja sydänongelmat, nivelreuma ja selkäkivut alkavat hiljalleen helpottaa harjoitusten jatkumisen myötä.

Jooga merkitsee elinvoimaa, sillä sen harjoittaminen muuttaa ja vahvistaa koko kehoa. Jooga sopii erinomaisesti tasapainottamaan lääkehoitoja, sillä se auttaa myös helpottamaan sairauksista aiheutuvia huolenaiheita ja hermostuneisuutta.

Joogan hyötyjä tunnettiin jo vuosituhansia sitten. Jo hindulaisuuden alkuvaiheilla uskonnon harjoittajat tavoittelivat yhteyden luomista jumaliin spirituaalisen ja terapeuttisen kokemuksen saavuttamiseksi. Tauteja parannettiin joogalla, sillä vahvan mielenhallinnan avulla pystyttiin kontrolloimaan myös kehoa.

Muutokset kehossa, kun aloitamme joogan

Joogan aloittamisen jälkeen moni meistä alkaa kiinnittämään enemmän huomiota kehossa tapahtuviin muutoksiin ja kohoavaan hyvinvointiin. Esittelemme seuraavaksi, mitä keholle tarkalleen ottaen tapahtuu, kun aloitamme joogan harjoittamisen.

Keuhkojen hapenottokyky paranee

Hengitys on yksi joogan tärkeimmistä elementeistä, sillä se kuljettaa happea aivoihin mahdollistaen näin, että kaikki jooga-asennot suoritetaan oikeaoppisesti. Vatsan kautta hengitys auttaa keskittämään voimasi ja ylläpitämään tasapainoa pidempään kaikissa jooga-asennoissa.

Hengittäminen syvälle sisään ja ulos auttaa myös laajentamaan keuhkojen kapasiteettia. Näin ollen myös keuhkosairaudet helpottavat, jolloin happea vapautuu enemmän kehon toimintaan ja aivotkin alkavat työskennellä tehokkaammin. Happi toimii elimistön polttoaineena ja tulet pian huomaamaan, kuinka joogan myötä myös keuhkojesi hapenottokyky alkaa parantua. Hapenottokyvyn parantumisen myötä myös elimistö alkaa puhdistua ja mieli kirkastua.

Lue lisää: 5 joogaliikettä saadaksesi litteän vatsan

Some figure

Lihakset ja nivelet vahvistuvat

Jooga auttaa myös vahvistamaan kehon lihaksia ja kiinteyttämään reisiä, pakaroita, selkää ja käsivarsia. Jooga-asentoihin käytettävä voima pistää lihaksiston työskentelemään, jolloin voit huomata muutokset myös lihaksissasi. Juuri tämän takia joogan fyysiset asennot sopivat erinomaisesti myös osaksi tehokasta kuntotreeniä.

Joogaaminen vahvistaa myös kehon niveliä, jolloin nivelongelmista kärsivät voivat huomata kipujensa laantuvan. Paljon kiertoliikkeitä ja venytyksiä sisältävät jooga-asennot parantavat myös venyvyyttä.

Sydämen toiminta ja verenkierto tehostuvat

Jooga tehostaa verenkiertoa, jolloin myös sydän alkaa vastaanottaa enemmän verta kehon tärkeiden elintoimintojen ylläpitämiseen. Joogan avulla kehomme moottori eli sydän, pääsee siis työskentelemään täydellä teholla.

Erityisesti hengitysharjoitukset auttavat laskemaan verenpainetta ja pitämään sen myös normaalilla tasolla. Toisin sanoen, jos kärsit korkeasta verenpaineesta, voi joogasta tulla erinomainen ja tehokas keino kehosi hyvinvoinnin kohentamiseen.

Joogan parantava voima on ollut testikohteena monissa hermostoa ja sydämen toimintaa tutkivissa testeissä. Tulokset ovat osoittaneet, että joogan avulla keholle voidaan luoda suotuisammat olosuhteet, jolloin myös monista hermosto- tai sydänongelmista johtuvat kivut helpottuvat ja jopa parantuvat. Sydämen toiminnan vahvistuessa myös mahdollisten sydänvikojen riski vähenee.

Fyysinen kestävyys parantuu

Jooga ja sen eri asennot auttavat parantamaan myös fyysistä kestävyyttä, sillä joogasta saatava elinvoima vähentää väsymystä ja uupumusta, jolloin myös kehosi jaksaa liikkua paremmin.

Joogaa harjoittaessasi tulet varmasti huomaamaan, kuinka fyysiset aktiviteetit ja kävely alkavat tuntua helpommalle. Hengitysharjoitusten myötä jaksat myös harrastaa aerobista liikuntaa pitempään ja kehon ollessa täynnä energiaa, ei väsymyskään iske yhtä nopeasti kuin ennen.

Tutustu aiheeseen lisää: Aerobisen liikunnan fyysiset ja psyykkiset hyödyt

Paino laskee

Jooga on liikuntalaji, jonka säännöllinen harrastaminen auttaa polttamaan enemmän kaloreita, jolloin myös paino alkaa laskea. Painon pudotessa tulet myös huomaamaan, kuinka kokonaisvaltainen elinvoimasi alkaa kasvaa.

Vaikka jooga jo itsessään auttaa sinua muuttamaan kehoasi ja parantamaan elämänlaatua, kannattaa se yhdistää aina tasapainoiseen ruokavalioon. Joogassa kehosi on temppeli, joka on pidettävä tasapainossa mielen kanssa huolehtimalla sen hyvinvoinnista päivittäin. 

Some figure

Joogan avulla kehon muutoksia voidaan nähdä siis monilla eri tasoilla. Keskittämällä energiasi tähän mieltä ja kehoa vahvistavaan lajiin, tulet seuraamaan omaa kehitystäsi jokaisella joogakerralla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Madanmohan, & Mahadevan, Sivasubramaniyan & Balakrishnan, Selvakumar & Gopalakrishnan, Maya & Prakash, Elapulli Sankaranarayanan. (2008). Effect of six weeks yoga training on weight loss following step test, respiratory pressures, handgrip strength and handgrip endurance in young healthy subjects. Indian journal of physiology and pharmacology. 52. 164-70.
  • Anupama Tyagi; Marc Cohen. 2014. Yoga and Hypertension: A Systematic Review. Alternative Therapies. https://www.yogaaustralia.org.au/wp-content/uploads/2015/10/Yoga-and-Hypertension-A-Systematic-Review.pdf
  • El yoga como medicina. Editorial Paidotribo. http://www.paidotribo.com/pdfs/1023/1023.0.pdf
  • A. Ros; A. Brooks; K. Touchton-Leonard; G. Wallen. 2016. A Different Weight Loss Experience: A Qualitative Study Exploring the Behavioral, Physical, and Psychosocial Changes Associated with Yoga That Promote Weight Loss. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2016/2914745/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.