Logo image
Logo image

5 merkkiä Omega-3 ja -6 rasvahappojen puutoksesta

3 minuuttia
Omega-3 ja -6 ovat kaksi välttämätöntä rasvahappoa, joita kehomme ei tuota, mutta joita se tarvitsee suorittaakseen tiettyjä toimintoja. Mikäli sinulla on näiden rasvahappojen puutos, se voi tuntua kehossa. Opi tunnistamaan merkit!
5 merkkiä Omega-3 ja -6 rasvahappojen puutoksesta
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Omega-3 ja -6 -rasvahapot ovat elintärkeitä missä tahansa terveellisessä ruokavaliossa. Tämä johtuu siitä, että kehomme ei pysty tuottamaan niitä itse ja koska ne ovat solujemme rakenteen perusosia. Näiden rasvahappojen puutos näkyy elimistössä eri tavoin.

Et ehkä koskaan ole pysähtynyt ajattelemaan tätä aiemmin. Vaikka se saattaakin vaikuttaa omituiselta, useilla ihmisillä on tapana unohtaa nämä rasvahapot. Niitä löytyy yleensä rasvoista, etenkin seuraavista:

 • Avokadot
 • Kala
 • Maapähkinät
 • Munat
 • Oliivit

Pelkäämme syödä niitä, sillä luulemme niiden lihottavan, mutta tosiasiassa kehomme tarvitsee säännöllisen annoksen näitä terveellisiä rasvoja. 

Tämä johtuu siitä, että ne hoitavat monia toimintoja ja prosesseja, jotka ovat elintärkeitä terveydellemme, mukaan lukien aineenvaihdunnallemme.

Tänään ehdotamme, että nostat Omega-3 ja Omega-6 -rasvahappojen saantiasi. Huomaat eron, ja kehosi on siitä kiitollinen! 

Mitä oikeastaan ovat Omega-3 ja Omega-6 -rasvahapot?

Some figure

Tiedämme, että nykyään on olemassa useita tuotteita, jotka on keinotekoisesti rikastettu näillä rasvahapoilla. On smoothieita, maitoja ja voita, jotka sisältävät näitä lisättyjä yhdisteitä.

Löydä 9 yllättävää syytä syödä avokadon siemeniä 

Tästä on apua, emme voi kieltää sitä. Mutta koska kehomme ei tuota niitä itse, parempi vaihtoehto olisi valita luonnollisia lähteitä kuten lohta, pähkinöitä, pellavansiemeniä tai parsakaalia

 • Linoleenihappo (Omega-6) on kaikista parhaiten tunnettu pitkäketjuinen rasvahappo, jota löytyy enimmäkseen kaikentyyppisistä siemenistä, kuivatuista hedelmistä sekä öljyistä kuten auringonkukkaöljystä.
 • Omega-3 -rasvahappoja puolestaan löytyy rasvaisesta kalasta, merenelävistä, palkokasveista, oliiviöljystä, pähkinöistä ja manteleista.

Sekä Omega-6 että -3 -rasvahapot ovat solukelmujen rakenteellisia yhdisteitä, ja niitä tarvitaan loputtomaan määrään orgaanisia prosesseja. 

Ne ovat myös tärkeä energianlähde.

Omega-3 ja Omega-6 -rasvahappojen puutos

Some figure

1. Kuiva iho

Yksi tyypillisimmistä kliinisistä rasvahappojen puutoksen merkeistä on kuiva iho. Tämä on erittäin yleistä nuorilla lapsilla, mikäli he eivät syö niin kuin heidän pitäisi.

Iho-ongelmat ovat yleensä suoraa tulosta siitä, että ihminen ei syö tarpeeksi näitä rasvahappoja. Näiden rasvahappojen puutos altistaa tulehduksille ja huonolle haavojen parantumiselle. 

2. Ennenaikaiset syntymät

Vaikka ennenaikaisten syntymien lukumäärän kasvun syyt eivät ole täysin selvät, sellaiset tekijät kuten äidin ikä, tupakointi, stressi ja hyvien rasvahappojen puutos voisivat olla osa sen laukaisijoista.

Tämän tyyppiset rasvat edistävät sikiön oikeanlaista kehitystä raskauden aikana. Ne ovat kuin erityistä “bensiiniä”, joka varmistaa oikeanlaisen solujen toiminnan ja “kokoamisprosessit”, jotka ovat välttämättömiä lapselle kasvun kannalta.

Tiedämme, että ruokavalio on erittäin tärkeä raskauden aikana, ja sellaiset ravintoaineet kuten D-vitamiini, kalsium ja välttämättömät rasvahapot ovat kiistaton apu. 

3. Sydänongelmat

Omega-6 -pitoisten ruokien syöminen luo uskomattoman suojaavan efektin sydämelle. Ne antavat meille energiaa ja auttavat vähentämään kolesterolia sekä triglyseridejä.

Omalta osaltaan Omega-3 -rasvahapot alentavat tromboosin riskiä, vähentävät valtimokovettumia ja auttavat säätelemään tulehdusta.

On tärkeää pitää tämä mielessä ja yrittää nauttia näitä luonnollisempia tämänkaltaisten rasvojen lähteitä.

4. Ääretön väsymys

Some figure

Älä koskaan unohda tätä: missään painonpudotusdieetissä et voi eikä sinun kannata koskaan lopettaa rasvojen syöntiä kokonaan, etenkään niitä jotka sisältävät Omega-3 ja Omega-6 -rasvahappoja. 

Yksi asia, mitä näiden rasvahappojen puutos voi aiheuttaa, on akuutti energianpuute.

Suuren osan kaloreistamme tulisi tulla rasvoista, sillä on välttämätöntä sisällyttää niitä ruokiimme joka päivä reilussa määrin.

Sinulla tulee olemaan enemmän energiaa. 

Lue myös: Välimeren ruokavalio: 10 vinkkiä painonpudotukseen

5. Suurempi todennäköisyys tulehdussairauksien kehittymiseen

Some figure

Kun puhumme tulehdussairauksista, tarkoitamme esimerkiksi reumaa.

Omega-3 -rasvahappopitoisten ruokien pääetu on, että ne helpottavat tulehtuneita niveliä ja aamujäykkyyttä. Ne vähentävät turvotusta ja kipua, lievittäen tulehdusta tehokkaasti. Muista kuitenkin, että on tärkeää syödä niitä säännöllisesti.

On tärkeää muistaa, että tässä ei ole kyse jostakin syömisen trendistä: tässä on kyse hyvinvoinnista ja elämänlaadusta. 

Joten aloita heti lisäämään terveellisiä rasvahappoja sisältävien ruokien määrää ja vältä näiden rasvahappojen puutos!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Desnoyers M, Gilbert K, Rousseau G. Cardioprotective Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Dichotomy between Experimental and Clinical Studies. Mar Drugs. 2018 Jul 10;16(7):234.
 • Kendall AC, Kiezel-Tsugunova M, Brownbridge LC, Harwood JL, Nicolaou A. Lipid functions in skin: Differential effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on cutaneous ceramides, in a human skin organ culture model. Biochim Biophys Acta Biomembr. 2017 Sep;1859(9 Pt B):1679-1689.
 • DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH. Importance of maintaining a low omega-6/omega-3 ratio for reducing inflammation. Open Heart. 2018 Nov 26;5(2):e000946.
 • Balta I, Stef L, Pet I, Iancu T, Stef D, Corcionivoschi N. Essential Fatty Acids as Biomedicines in Cardiac Health. Biomedicines. 2021 Oct 14;9(10):1466.
 • Spector AA, Kim HY. Discovery of essential fatty acids. J Lipid Res. 2015 Jan;56(1):11-21.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.