Logo image
Logo image

5 keinoa kypsyttää avokado

2 minuuttia
On hyvä tietää, että jotkut näistä keinoista muuttavat hieman hedelmän alkuperäistä makua nopeuttaessaan kypsymisprosessia.
5 keinoa kypsyttää avokado
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Avokado on yksi herkullisimmista ja terveellisimmistä hedelmistä, joka voidaan helposti sisällyttää normaaliin ruokavalioon. Useimmat ihmiset erottavat kaksi avokadolajia, mutta todellisuudessa niitä on olemassa noin 900 erilaista.

Suosituimmat lajit ovat pienet hass-avokadot, joita käytetään yleensä guacamolen valmistukseen, ja “jättimäinen” avokado, jota yleensä käytetään erilaisten ruokien koristeluun. Yleisesti useimmat ihmiset pitävät eniten näistä lajeista, sillä niillä on pehmeä, kermainen koostumus, sekä erittäin uniikki maku joka sopii hyvin yhteen muiden ruokien kanssa.

Ravitsemuksellisesta näkökulmasta katsottuna avokado on yksi täydellisimmistä energiaa antavista ruoista. Tämä on avokadon sisältämien, meille välttämättömien rasvahappojen, proteiinien ja antioksidanttien ansiota.

Ainoa epäkäytännöllinen puoli avokadoissa on se, että usein on vaikea tietää, ovatko ne tarpeeksi kypsiä ja valmiita syötäväksi. Useimmat avokadot myydään ennen kuin ne ovat saavuttaneet täydellisen kypsyytensä. Siksi onkin hyvä tietää muutamia tapoja niiden kypsymisen nopeuttamiseen.

Alla kerromme kuinka kypsyttää avokado minuuteissa, sekä muutama keino niiden kypsyttämiseen muutamassa päivässä.

Jatka lukemista!

Kuinka kypsyttää avokado mikrossa

Some figure

Voi viedä useita päiviä että avokado kypsyy itsestään, riippuen siitä miten raakana se poimittiin.

Mikäli sinut tarvitsee kypsyttää avokado nopeasti, kokeile tätä mikroaaltouunivinkkiä, joka pehmentää avokadosi muutamassa minuutissa.

Ennen aloittamista, pidä mielessä että tämä tekniikka saattaa hieman muuttaa hedelmän luonnollista makua. Se on kuitenkin täydellinen guacamolen valmistukseen, salaatteihin, smoothieihin ja muihin resepteihin.

Valmistustapa

 • Pistä avokadon sivuja usean kerran haarukalla.
 • Laita se lautaselle, ja laita päälle lautasliina tai muovikansi estääksesi sen räjähtämisen ympäri mikron seiniä.
 • Lämmitä 30 sekuntia, ja mikäli avokado ei ole tarpeeksi pehmeä, lisää toiset 30 sekuntia.
 • Odota että avokado jäähtyy hieman, ja leikkaa sitten normaalisti.

Kuinka kypsyttää avokado alumiinifoliolla

Some figure

Voit myös käyttää alumiinifoliota avokadon kypsyttämiseen muutamassa minuutissa. Tässä keinossa et käytä mikroa, vaan laitat avokadon leivinpaperille uuniin kypsymään 200 asteessa.

Valmistustapa

 • Käytä reilusti alumiinifoliota, varmistaen että avokado on kokonaan kääritty sen sisään.
 • Laita uunipellille leivinpaperin päälle ja kypsytä 10 minuuttia.
 • Odota kunnes se on täysin jäähtynyt, poista sitten folio ja nauti tai käytä ruoanlaitossa.

Kuinka kypsyttää avokado paperipussissa

 

Some figure

Paperipussi on mahtava avokadon kypsymisen nopeuttaja, sillä se vangitsee etyliinikaasuja. Tämä metodi vie enemmän aikaa kuin edelliset kaksi, mutta sillä on etunsa: se säilyttää maun ja kaikki hedelmän hyödyt.

Valmistustapa

 • Laita avokado paperipussiin, ja varmista ettei pussissa ole yhtään reikiä.
 • Lisää omena tai tomaatti pussiin jotta etyliinikaasujen tuotanto kasvaa.
 • Sulje pussi ja pidä se huoneenlämmössä, 18-24 asteessa.
 • Avokadosi on käyttövalmis päivässä tai parissa.

Kuinka kypsyttää leikattu avokado

 

Some figure

Jos sinulla kävi huono tuuri ja leikkasit raa’an avokadon puoliksi, älä unohda käyttää tätä kiinnostavaa temppua ennen kuin hedelmäliha muuttuu ruskeaksi. 

Valmistustapa

 • Purista vähän sitruunan mehua hedelmälihalle.
 • Yhdistä puoliskot, jätä kivi sisään, ja kääri läpinäkyvään muovikelmuun aivan kuin avokado olisi kokonainen.
 • Anna olla jääkaapissa, kunnes se on tarpeeksi kypsä nautittavaksi.

Kuinka kypsyttää avokado sanomalehden avulla

 

Some figure

Tämä on yksi vanhimmista tekniikoista, ja se on yhä suosittu useissa kodeissa.

Valmistustapa

 • Kääri raaka avokado yhteen sanomalehtipaperiin ja laita se lämpimään paikkaan, kuten hellan päälle kun uuni on laitettu pois päältä, tai aurinkoon ikkunalaudalle.
 • Anna olla päivä-pari, tai kunnes tunnet sen pehmenevän.

Nyt tiedät, kuinka kypsyttää avokado kun ostit sen raakana ja haluat nauttia sen mahdollisimman pian. Valitse haluamasi tapa, ja seuraa ohjeita askel askeleelta saadaksesi hyvän tuloksen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Rodríguez, P., & Henao, J. (2016). Maduración del Aguacate (Persea Americana Mill. c.v Hass) y calidad de los Frutos. Agronomía Colombiana. http://doi.org/10.15446/agron.colomb
 • Pérez Álvarez, S., Ávila Quezada, G., & Coto Arbelo, O. (2015). Revisión bibliográfica El aguacatero (Persea americana Mill). Cultivos Tropicales36(2), 111–123. https://doi.org/10.13140/RG.2.2.19879.55200
 • Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition53(7), 738–750. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.