Logo image
Logo image

9 yllättävää käyttöä sitruunalle

4 minuuttia
Sitruunalla on satoja eri käyttötapoja kotona ja terveydenhoidossa. Sitruunamehu voi auttaa rauhoittamaan ärtyneen mahan ja poistaa pahoinvoinnin. Sitruuna sisältää mineraaleja, jotka vähentävät lihaskipua liikunnan jälkeen.
9 yllättävää käyttöä sitruunalle
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Sitruunat ovat terveellisiä ja hyödyllisiä hedelmiä. Voit lisätä sitruunamehua salaatinkastikkeeseen, käyttää sitä maustamaan ruokia tai valmistaa siitä herkullisen ja virkistävän juoman, jolla on monia eri hyötyjä.

Sitruunan käyttötavat eivät lopu tähän. Sitruunoita voi käyttää myös kodin siivouksessa ja raikastamisessa, sillä sitruunoilla on desinfioiva vaikutus.

Oletko jo kokeillut alta löytyviä käyttötapoja sitruunalle? Kokeile niitä jo tänään!

1. Sitruuna poistaa pahoinvoinnin

Some figure

Kärsitpä sitten raskauden aiheuttamasta aamupahoinvoinnista tai matkapahoinvoinnista, on se aina ikävä olotila. Tiputa muutama tippa jääkylmää sitruunaöljyä sokeripalalle ja anna sen sulaa suussa.

Pahoinvointi katoaa nopeasti tämän kikan avulla.

2. Sitruunan avulla kiillotat kodin hopeat

On hyvin yleistä, että kotoa löytyy kasa hienoja hopeaesineitä, jotka otetaan esille juhlapäivinä. Monet saavat perintönä vanhoja hopeita, jotka tummuvat vuosien saatossa. On tärkeää pitää hopeaesineistä huolta säännöllisesti, sillä näin ne pysyvät kauniina. Sama pätee koruihin.

Laita 10 sitruunaa muoviastiaan ja lisää hopeaesineet joukkoon. Anna hopeiden seistä sitruunoiden seassa muutaman tunnin.

Huuhtele lopuksi hopeat lämpimällä vedellä ja kuivaa säämiskällä. Tämä on paljon turvallisempi tapa kiillottaa hopeat kuin monet kaupalliset hopeaesineiden puhdistamiseen käytetyt kemialliset ainekset.

3. Tapa pesusienessä elävät bakteerit

Oletko koskaan ajatellut, mitä kaikkea likaa pesusieneen kertyy muutaman viikon käytön jälkeen? Usko tai älä, mutta kylppärin kosteus kerää nopeasti bakteereita ja iholta pesty lika ja tali pesiytyy usein pesusieneen, jossa bakteerit pääsevät lisääntymään nopeasti.

Usein pesusieni alkaa haiskahtaa ummehtuneelle, kun bakteerit ottavat siitä vallan. Onneksi pesusientä ei kuitenkaan tarvitse vaihtaa joka viikko, sillä voit desinfioida pesusienen kerran kuukaudessa.

Sekoita 15 sitruunan mehuun tilkka kuumaa vettä. Upota pesusieni tähän nesteeseen 24 tunnin ajaksi ja huuhtele huolellisesti jälkikäteen. Sitruunamehun sisältämät ainekset tappavat bakteerit.

4. Karkota muurahaiset

Ovatko muurahaiset valloittaneet keittiösi? Et varmasti halua löytää muurahaisia hedelmäkoristasi tai keittiön kaapeista, mutta etenkin kesäisin muurahaiset löytävät tiensä helposti keittiöön. Kemikaalien käyttäminen ei välttämättä ole houkutteleva ajatus, etenkään lapsi- ja lemmikkiperheissä.

Jos haluat päästä muurahaisista eroon luonnollisella tavalla, voit käyttää sitruunan kuorta. Ripottele pieniä kuoren paloja muurahaisten kulkureiteille ja etenkin ovensuuhun ja ikkunoiden rakoihin, joista ne pääsevät sisälle.

Jos löydät kotisi sisältä muurahaisten pesän, voit suihkuttaa alueen sitruunamehulla. Tämä poistaa muurahaisten hyödyntämän feromonipolun ja ehkäisee muiden muurahaisten tunkeutumisen kotiin.

5. Sitruunan mehulla voi puhdistaa myös mikroaaltouunin

Monesta keittiöstä löytyy mikro, joka tekee ruuan uudelleenlämmittämisen helpoksi. Mikron käyttäminen johtaa kuitenkin usein ruokajäämien kertymiseen mikron pinnoille. Helppo tapa poistaa ruokajäämät ja ummehtunut haju on käyttää sitruunamehua.

Levitä tilkka sitruunamehua pyyheliinalle tai puhdistussienelle ja hiero sitä mikron sisäpinnoille. Voit käyttää myös saippuaa ja sitruunamehua yhdessä. Kokeile myös asettaa desi vettä sitruunamehun kera mikroaaltouuniin. Laita mikro päälle muutamaksi minuutiksi ja anna veden kiehahtaa. Pyyhi lopuksi mikron pinnat pehmeällä liinalla ja lika ja rasva lähtee irti helposti.

6. Luonnollinen aurinkopuuteri

Some figure

Jos haikailet kauniin päivetyksen perään, mutta aurinkoa ei ole näkynyt moneen kuukauteen ja haave lomasta on kaukainen, voit käyttää sitruunaa kauniin rusketuksen luomiseen. Sinun tarvitsee vain valmistaa päivettävä teejuoma.

Ainekset

  • 1/2 litraa vettä
  • 3 pussia vihreää teetä
  • Puolikkaan sitruunan mehu

Valmistus

  • Kiehauta vesi ja lisää vihreä tee.
  • Anna teen hautua 10 minuuttia ennen sitruunamehun lisäämistä.
  • Anna teen jäähtyä ja lisää se iholle, anna imeytyä yön yli. Seuraava päivänä iho näyttää ruskettuneelta ja kauniilta. Saat päivityksen ilman että sinun tarvitsee edes poistua kotoa.

Vaikka tämä hoito on luonnollinen, ei sitä kannata käyttää turhan usein. Sitruunalla voi olla ihoa ärsyttävä vaikutus, ja pitkittynyt käyttö voi johtaa ihon herkistymiseen. Muista myös, että ulos aurinkoon ei saa mennä kun iholla on sitruunaa, sillä se voi aiheuttaa läikkien muodostumista iholle.

7. Desinfioi kylpyhuone

Kylpyhuoneen pinnoille kertyy helposti kalkkijäämiä ja saippuaa, ja mitä pidempään odotat sen poistamista ja siivoamista, sitä hankalammaksi se muuttuu. Kun huomaat saippuajäämien kertymisen ensimmäistä kertaa, kannattaa käydä heti toimeen. Kokeile sitruunasta uutettua eteeristä öljyä – se toimii tehokkaasti kylpyhuoneen puhdistamiseen.

Sekoita suihkepullossa eteeristä sitruunaöljyä, kaksi ruokalusikallista vodkaa ja teelusikallinen viinikiveä. Sekoita huolellisesti ja suihki kaikille ongelma-alueille. Anna vaikuttaa ainakin 10 minuuttia ja korkeintaan puoli tuntia. Huuhtele alueet ja huomaat heti eron entiseen. Tämä on helppo keino siistiä ja puhdistaa kylppäri nopeasti.

8. Poista sitruunan avulla hankalat punaviinitahrat

Some figure

Monet välttävät vaaleiden vaatteiden käyttöä lähtiessään illalliselle ja viiniä juodessaan, sillä punaviini on tunnetusti kova tahrimaan. Punaviinitahrojen poistaminen pelkkää saippuaa käyttämällä on hankalaa ja voi vaatia kalliin pesulakäynnin. Sitruunamehu on edullinen ja tehokas keino hoitaa tahrat pois vaatteista ja muista tekstiileistä.

Ennen vaatteen pesua voi levittää tilkan sitruunamehua suoraan tahralle. Levitä sitten pieni tippa saippuaa sitruunamehun päälle. Anna vaikuttaa 10 minuuttia ja huuhtele kuumalla vedellä.

Pese vaate lopuksi normaalisti pesukoneessa ja tulet yllättymään, kun huomaat että tahra on poissa.

9. Heitä hyvästit lihaskivulle

Onko suunnitelmissasi aloittaa uusi liikuntaharrastus? Palaatko takaisin liikunnan pariin monen kuukauden toimettomuuden jälkeen? Pelkäät ehkä lihaskipuja, jotka iskevät varmasti päälle täydellä teholla. Välttääksesi kovan lihaskivun voit nauttia lasillisen vettä puolikkaan sitruunan mehun kera.

Muutaman epämukavan tunnin jälkeen kipu katoaa ja voit taas liikkua normaalisti. Tämä helpottaa liikunnan pariin palaamista ja jaksat paljon paremmin, kun kipu ei vaivaa jokaisen liikuntakerran jälkeen.

Seuraa tämän artikkelin vinkkejä ja pian huomaat käyttäväsi sitruunaa joka tarpeeseen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Eguilaz Yanguas, L. de (1974). Glosario etimológico de las palabras españolas de origen oriental. Madrid: Atlas.
  • Gran Enciclopedia Larousse. Barcelona: Planeta, 1990.
  • Cheun, L. K., et al. (2002). El camino del té. Sevilla: Gaia.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.