Ruuan mikrolämmittämisen haitat

elokuu 7, 2015

Mikron käyttämisen vaikutuksia ruokaan on tutkittu viimevuosina paljon. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että mikron jatkuva käyttäminen voi johtaa vakaviin terveyshaittoihin. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, minkälaisia vaikutuksia ruuan mikrolämmittämisellä voi olla ruokaan ja ruuan syöjään.

Miten mikro toimii?

Ensimmäinen kaupallinen mikromalli ilmestyi 50-luvulla, mutta se maksoi päälle tuhat dollaria. Vuoden 1967 tienoilla markkinoille tulivat halvemmat, pienemmät versiot, joihin varakkaimilla perheillä oli varaa, Suomeen mikrot ilmestyivät samoihin aikoihin. Vielä 80-luvun alussa mikro oli monessa suomalaisessa keittiössä tuntematon ja ihmeellinen kapistus, mutta vuosikymmen myöhemmin se löytyi jo suurimmasta osasta kotitalouksia. Mikro on yksi mullistavimmista keittiövälineistä, sillä se lämmittää ruuan muutamassa minuutissa, sulattaa pakasteruuat ja nykyään on olemassa mikrovalmistukseen tarkoitettuja pizzoja ja muita ruokia. Mikro käyttää uunia vähemmän energiaa ja säästää aikaa.

Mikroaaltojen ruokaa lämmittävä vaikutus perustuu ruoassa olevien vesimolekyylien värähtelemiseen. Uunissa oleva magnetroni synnyttää mikroaaltoja eli sähkömagneettista säteilyä, jonka taajuus on 2450 MHz. Tällä taajuudella mikroaaltojen energiaa imeytyy tehokkaasti ruoan vesimolekyyleihin, jotka alkavat värähdellä hyvin nopeasti. Värähtely lämmittää vettä, ja lämpö siirtyy vähitellen lämmitettävän annoksen muihinkin aineksiin.

Ruoan molekyylit – erityisesti polaariset vesimolekyylit, mutta myös aminohapot, lipidit ja proteiiniit – pakotetaan asettumaan rinnakkain nopeasti muuttuvan sähkökentän kanssa. Vähintään viisi biljoonaa kertaa sekunnissa tapahtuvan sähkökentän muutoksen vastakaikuna molekyylit heilahtelevat akselinsa ympäri. Tämä heilahtelu aiheuttaa melkoista molekyylien välistä hankausta, josta lämpö syntyy. Täten ruoka lämpiää sisältä ulospäin, eli päinvastoin kuin tavallisessa ruoan valmistuksessa. Tämä hankaus vahingoittaa ja tuhoaa ruuan aminohappoja, mikä johtaa keholle vaarallisten ainesten syntymiseen.

 

mikro2

 

Ruokaa lämmitettäessä mikro voi aiheuttaa molekyylitason muutoksia ruuassa, joka synnyttää karsinogeenejä, eli syöpää aiheuttavia aineksia, se vähentää ravintoaineiden, kuten vitamiinien ja mineraalien tehokkuutta ja poistaa ruuasta 60-90 % kaloripitoista energiaa. Lisäksi mikrottaminen vähentää ruuan sisältämää proteiinia ja elimistölle hyödyllisten vapaiden radikaalien vapautumista ruuasta.

Mikron käyttämisen kolme negatiivista vaikutusta

Mikroa käyttämällä voi helposti ylilämmittää juomia, ja se voi olla vaarallista. Kun laitamme kulhollisen tai kupillisen vettä mikroon lämpiämään, vesi saavuttaa kiehumispisteen nopeasti, mutta ilman tyypillistä kuplimista. Kun vesi ei kupli tyypilliseen tapaan, emme aina tajua, että se todella on kiehuvan kuumaa. Jos mikrossa epähuomiossa käyttää sellaista astiaa, joka ei mikrokäyttöön sovi, se voi räjähtää kasvoille, kun mikron ovi avataan, sillä materiaali reagoi lämpötilan muutokseen. Tällainen reaktio voi aiheuttaa vakavia palovammoja kasvoille, käsiin ja kaulalle, kun tulikuuma neste räjähtää mikron oven aukaisun yhteydessä. Muista aina varoa kuumia nesteitä, kuten vettä, teetä, kahvia, kaakaota, maitoa ja keittoa, kun lämmität niitä mikrossa.

mikro3

 

Toinen ongelma mikron käyttämisessä on muoviastioista ruokaan siirtyvät aineet. Ruoka säilötään usein muoviastioissa ja monet mikroruuat myydään muoviastioissa. Sinullakin on varmasti kaapissasi monia muoviastioita, joissa voit ylijääneen ruuan säilyttää. Ongelma syntyy, kun mikrolämmityksen johdosta muovista vapautuu ruokaan terveydelle haitallisia aineksia, joilla voi olla karsinogeeninen vaikutus. Muista aina tarkistaa, että muoviastiat, joissa ruuan lämmität, ovat mikrokäyttöön soveltuvia. Paras metodi ruuan lämmittämiselle on asettaa se keraamiselle tai lasiselle lautaselle tai astiaan, näin voit varmistua siitä, ettei ruokaan irtoa minkäänlaisia muovijäämiä.

Kolmas mikron käyttöön liittymä ongelma on muutokset, joita säteily ruuassa aiheuttaa. Mikron säteet vähentävät mm. B12-vitamiinin määrää ruuassa. B12 on elimistölle tärkeä aines, joka auttaa kehoa tuottamaan punasoluja ja tehostaa muiden solujen toimintaa. Mikrosäteet myös tuhoavat ruuan flavonoideja, joilla on tulehdusta hillitsevä ja syövän kehittymistä ehkäisevä vaikutus. Jos rintamaitoa lämmittää mikrossa, voi mikrottaminen muuttaa maidon sisältämien entsyymien koostumusta ja vähentää maidon antibioottista vaikutusta, joka suojaa lasta taudeilta.

mikro4
Mikron käyttämisen vaarat

 • Jos käytät mikroa joka päivä ja syöt mikrossa lämmitettyä tai valmistettua ruokaa säännöllisesti, se voi aiheuttaa pysyviä vaurioita kehossa. Tämä johtuu edellämainituista muutoksista ruuan koostumukseen.
 • Ihmiskeho ei pysty rikkomaan ja sulauttamaan sille tuntemattomia aineksia, jotka ovat muuttuneet ruuan mikrottamisen aikana.
 • Mikrossa valmistettu ja lämmitetty ruoka voi aiheuttaa muutoksia hormonituotannossa niin miehillä kuin naisilla.
 • Kasvisten sisältämät mineraalit muuntuvat mikrossa vapaiksi radikaaleiksi, joilla on todettu yhteys syövän kehittymiseen.
mikro5

 • Mikrossa valmistetun ruuan nauttiminen voi lisätä mahassa ja suolistossa sijaitsevien syöpäkasvainten kasvuvauhtia. Mikroruuan yhteyttä suolistosyövän lisääntymiseen on myös mietitty.
 • Mikrossa valmistettujen aterioiden syöminen säännöllisesti voi lisätä syöpäsolujen tuotantoa kudoksissa.
 • Mikroruoka aiheuttaa muutoksia veren plasmassa ja imusolmukkeissa, joka puolestaan johtaa immuunipuolustuksen alenemiseen ja altistaa sairauksille.
 • Aivojen kognitiiviset toiminnot voivat muuttua ja tämä voi aiheuttaa mm. muistinmenetystä, mielialan heittelyitä ja keskittymisvaikeuksia.
 • Ruuan sisältämien mineraalien, vitamiinien ja ravintoaineiden koostumus ja määrä muuttuu mikrossa, ja ruoka voi menettää suuren osan ravitsevista vaikutuksistaan.
 • Ruuan mikrolämmitys voi tuhota jopa 75 % ruuan sisältämistä antioksidanteista mikron säteilyn aiheuttaman hankauksen johdosta.
mikro6

 • Mikron käyttö voi myös olla yhteydessä erilaisten sairauksien, kuten flunssan syntyyn ja tarttumisherkkyyteen.
 • Mikrossa lämmitettyjen kasvisten soluseinämät murtuvat täysin mikrovalmistuksen aikana. Tämä voidaan todeta mikroskoopilla.
 • Mikroaaltouunit tuottavat elektromagneettista säteilyä, jonka vaikutuksia ihmiseen ei vielä täysin tunneta.
 • Mikro vähentää ruuan sisältämää energiamäärää tehden ruuasta vähemmän ravitsevaa ja täyttävää.
mikro7

Kuten aikaisemmin mainitsimmekin, etenkään äidinmaitoa ei tulisi mikrossa lämmittää. Monet viimeaikaiset tutkimukset ovat keskittyneet tutkimaan mikäli rintamaidon lämmittäminen mikrossa on turvallista vauvalle, ja vaikka yhdenmukaista tutkimustietoa ei vielä olekaan saatavilla, monet lastenlääkärit suosittelevat vanhempia lämmittämään maidon liedellä vesihauteessa mikron sijaan. Ainakin näin voi varmistua siitä, että maito on täysin turvallista lapselle ja sisältää suurimman osan niistä elintärkeistä ravintoaineista, joita pieni vauva tarvitsee. Suoraan rinnasta tullut maito on tietenkin lapselle kaikkein paras vaihtoehto, mutta liedellä lämmittäminen on huomattavasti mikrolämmitystä parempi vaihtoehto, sillä vaikka kaiken tyylinen lämmitys vähentää maidon sisältämiä ravintoaineita, on mikron elektromagneettisen säteilyn vaikutus maitoon paljon suurempi paha.

Nykyisin lähes kaikki ovat tottuneet lämmittämään ruuantähteitä tai muita ruoka-aineita mikrossa ja lähes kaikki kotitaloudet omistavat mikron. Jotkut voivat olla skeptisiä ruuan mikrolämmityksen haittavaikutuksista, mutta on hyvä pitää mielessä, että nämä vaikutukset eivät näy heti, vaan vasta vuosien päästä, kun haitallisia aineita on kertynyt kehoon suuri määrä. Suosittelemmekin vähentämään mikron käyttöä ja lämmittämään ruuan joko liedellä tai uunissa, jos se on tarpeen. Syömällä paljon tuoretta ruokaa, kuten salaatteja, jotka säilyvät jääkaapissa, eivätkä vaadi lämmitystä, tasapainotat lämmitettävien ruokien tarvetta.

Lue lisää aiheesta (englanniksi):

 

UUTISIA VERKOSSA