Logo image
Logo image

Ruuan mikrolämmittämisen haitat

4 minuuttia
Ruuan mikrolämmittämisen haitat
Viimeisin päivitys: 02 marraskuuta, 2018

Mikron käyttämisen vaikutuksia ruokaan on tutkittu viimevuosina paljon, erityisesti mikrolämmittämisen haitat ovat olleet esillä. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että mikron jatkuva käyttäminen voi johtaa vakaviin terveyshaittoihin. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, minkälaisia vaikutuksia ruuan mikrolämmittämisellä voi olla ruokaan ja ruuan syöjään.

Miten mikro toimii?

Ensimmäinen kaupallinen mikromalli ilmestyi 50-luvulla, mutta se maksoi päälle tuhat dollaria. Vuoden 1967 tienoilla markkinoille tulivat halvemmat, pienemmät versiot, joihin varakkaimilla perheillä oli varaa. Suomeen mikrot ilmestyivät samoihin aikoihin. Vielä 80-luvun alussa mikro oli monessa suomalaisessa keittiössä tuntematon ja ihmeellinen kapistus, mutta vuosikymmen myöhemmin se löytyi jo suurimmasta osasta kotitalouksia. Mikro on yksi mullistavimmista keittiövälineistä, sillä se lämmittää ruuan muutamassa minuutissa ja sulattaa pakasteruuat. Nykyään on olemassa mikrovalmistukseen tarkoitettuja pizzoja ja muita ruokia. Mikro käyttää uunia vähemmän energiaa ja säästää aikaa.

Mikroaaltojen ruokaa lämmittävä vaikutus perustuu ruoassa olevien vesimolekyylien värähtelemiseen. Uunissa oleva magnetroni synnyttää mikroaaltoja eli sähkömagneettista säteilyä, jonka taajuus on 2450 MHz. Tällä taajuudella mikroaaltojen energiaa imeytyy tehokkaasti ruoan vesimolekyyleihin, jotka alkavat värähdellä hyvin nopeasti. Värähtely lämmittää vettä, ja lämpö siirtyy vähitellen lämmitettävän annoksen muihinkin aineksiin.

Ruoan molekyylit – erityisesti polaariset vesimolekyylit, mutta myös aminohapot, lipidit ja proteiiniit – pakotetaan asettumaan rinnakkain nopeasti muuttuvan sähkökentän kanssa. Vähintään viisi biljoonaa kertaa sekunnissa tapahtuvan sähkökentän muutoksen vastakaikuna molekyylit heilahtelevat akselinsa ympäri. Tämä heilahtelu aiheuttaa melkoista molekyylien välistä hankausta, josta lämpö syntyy. Täten ruoka lämpiää sisältä ulospäin, eli päinvastoin kuin tavallisessa ruoan valmistuksessa. Tämä hankaus vahingoittaa ja tuhoaa ruuan aminohappoja, mikä voi johtaa keholle vaarallisten ainesten syntymiseen.

Some figure

Mikrolämmittämisen haitat johtuvat ruuan kuumennuksesta. Ruokaa lämmitettäessä mikro voi aiheuttaa molekyylitason muutoksia ruuassa, mikä synnyttää karsinogeenejä, eli syöpää aiheuttavia aineksia. Kaikenlainen uudelleen lämmittäminen vähentää myös ravintoaineiden, kuten vitamiinien ja mineraalien tehokkuutta ja poistaa ruuasta 60-90 % kaloripitoista energiaa. Lisäksi mikrottaminen vähentää elimistölle hyödyllisten vapaiden radikaalien vapautumista ruuasta.

Mikrolämmittämisen haitat

Mikroa käyttämällä voi helposti ylikuumentaa juomia ja se voi olla vaarallista. Kun laitamme kulhollisen tai kupillisen vettä mikroon lämpiämään, vesi saavuttaa kiehumispisteen nopeasti, mutta ilman tyypillistä kuplimista. Kun vesi ei kupli tyypilliseen tapaan, emme aina tajua, että se todella on kiehuvan kuumaa.

Jos mikrossa epähuomiossa käyttää sellaista astiaa, joka ei sovi mikrokäyttöön, astia voi räjähtää kasvoille, kun mikron ovi avataan, sillä materiaali reagoi lämpötilan muutokseen. Tällainen reaktio voi aiheuttaa vakavia palovammoja kasvoille, käsiin ja kaulalle, kun tulikuuma neste räjähtää mikron oven aukaisun yhteydessä. Muista aina varoa kuumia nesteitä, kuten vettä, teetä, kahvia, kaakaota, maitoa ja keittoa, kun lämmität niitä mikrossa.

Some figure

Toinen ongelma mikron käyttämisessä on muoviastioista ruokaan siirtyvät aineet. Ruoka säilötään usein muoviastioissa ja monet mikroruuat myydään muoviastioissa. Sinullakin on varmasti kaapissasi monia muoviastioita, joissa voit ylijääneen ruuan säilyttää. Ongelma syntyy, kun mikrolämmityksen johdosta muovista vapautuu ruokaan terveydelle haitallisia aineksia, joilla voi olla karsinogeeninen vaikutus. Muista aina tarkistaa, että muoviastiat, joissa ruuan lämmität, ovat mikrokäyttöön soveltuvia. Paras metodi ruuan lämmittämiseen on asettaa se keraamiselle tai lasiselle lautaselle tai astiaan. Näin voit varmistua siitä, ettei ruokaan irtoa minkäänlaisia muovijäämiä.

Kolmas mikron käyttöön liittyvä ongelma ovat säteilyn mahdollisesti aiheuttamat muutokset ruuassa. Joidenkin mukaan mikron säteet vähentävät muun muassa B12-vitamiinin määrää ruuassa. B12 on elimistölle tärkeä aines, joka auttaa kehoa tuottamaan punasoluja ja tehostaa muiden solujen toimintaa. Mikrossa lämmittäminen myös tuhoaa joitain ruuan flavonoideja, joilla on tulehdusta hillitsevä ja syövän kehittymistä ehkäisevä vaikutus.

mikrolämmittämisen haitat
Mikron käyttämisen vaarat

 • Jos käytät mikroa joka päivä ja syöt mikrossa lämmitettyä tai valmistettua ruokaa säännöllisesti, se saattaa aiheuttaa joitain vaurioita kehossa. Tämä johtuu edellä mainituista mahdollisista muutoksista ruuan koostumukseen.
 • Ihmiskeho ei pysty rikkomaan ja sulauttamaan sille tuntemattomia aineksia.
 • Uudelleen lämmitetty ruoka menettää monia ravinteitaan.
Some figure
 • Mikrossa valmistettujen aterioiden syöminen säännöllisesti saattaa lisätä syöpäsolujen tuotantoa kudoksissa.
 • Mikroruoka voi aiheuttaa muutoksia veren plasmassa ja imusolmukkeissa, joka puolestaan voi johtaa immuunipuolustuksen alenemiseen ja altistaa sairauksille.
 • Aivojen kognitiiviset toiminnot voivat muuttua ja tämä voi aiheuttaa mm. muistinmenetystä, mielialan heittelyitä ja keskittymisvaikeuksia.
 • Ruuan sisältämien mineraalien, vitamiinien ja ravintoaineiden koostumus ja määrä muuttuu mikrossa, ja ruoka voi menettää suuren osan ravitsevista vaikutuksistaan.
 • Ruuan mikrolämmitys voi tuhota jopa 75 % ruuan sisältämistä antioksidanteista mikron säteilyn aiheuttaman hankauksen johdosta.
Some figure
 • Mikron käyttö voi myös olla yhteydessä erilaisten sairauksien, kuten flunssan syntyyn ja tarttumisherkkyyteen.
 • Mikrossa lämmitettyjen kasvisten soluseinämät murtuvat mikrovalmistuksen aikana. Tämä voidaan todeta mikroskoopilla.
 • Mikroaaltouunit tuottavat elektromagneettista säteilyä, jonka vaikutuksia ihmiseen ei vielä täysin tunneta.
 • Mikro vähentää ruuan sisältämää energiamäärää tehden ruuasta vähemmän ravitsevaa ja täyttävää.
Some figure

Nykyisin lähes kaikki ovat tottuneet lämmittämään ruuantähteitä tai muita ruoka-aineita mikrossa ja lähes kaikki kotitaloudet omistavat mikron. Jotkut voivat olla skeptisiä siitä, ovatko mikrolämmittämisen haitat todellisia. Esimerkiksi Säteilyturvakeskus on vakuuttunut nykypäivän mikrojen turvallisuudesta. On hyvä pitää mielessä, että nämä vaikutukset eivät näy heti vaan mahdollisesti vasta vuosien päästä, kun haitallisia aineita on kertynyt kehoon suuri määrä. Suosittelemme vähentämään mikron käyttöä ja lämmittämään ruuan joko liedellä tai uunissa, jos se on tarpeen. Syö paljon tuoretta ruokaa, kuten salaatteja, jotka säilyvät jääkaapissa. Nämä eivät vaadi lämmitystä ja tasapainotat lämmitettävien ruokien tarvetta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.