Logo image
Logo image

8 karsinogeenistä ruokaa, joiden syöminen kannattaa lopettaa heti

3 minuuttia
On parasta rajoittaa tiettyjen ruoka-aineiden nauttimista, mikäli haluat pysyä terveenä ja välttää haitallisille kemikaaleille ja aineksille altistumisen.
8 karsinogeenistä ruokaa, joiden syöminen kannattaa lopettaa heti
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Syöpä on yksi pelottavimmista sairauksista ja yksi haastavimmista taudeista, jonka hoidossa ollaan kehitytty hitaasti. Moni on tietoinen erilaisten ruokien haitallisesta vaikutuksesta syöpäsairauksiin ja niiden kehittymiseen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että monet eri elämäntapatekijät vaikuttavat syövän kehittymiseen. Tässä artikkelissa käsittelemme 8 karsinogeenistä ruokaa, joiden syöminen kannattaa lopettaa heti. Kukaan ei ole immuuni syövälle, ja sen yleisyys lisääntyy eteenkin vanhemmilla ikäluokilla.

Syövän yhteys ruokavalioon on monimutkainen ja vaikea todistaa yksiselitteisesti, sillä jokainen yksilö on erilainen geeniperimältään ja ruokailutavoiltaan. Tästä huolimatta asiantuntijat ovat pystyneet yhdistämään tiettyjen ruokien nauttimisen syöpäriskin kohoamiseen. Huolestuttavaa onkin se, että suuri osa näistä ruuista on yhä yleisessä käytössä. Ne muodostavat tärkeän osan nykyihmisen ruokavaliossa ilman että tavallinen kuluttaja ymmärtää nauttimansa ruuan vaaroja. Karsinogeenistä ruokaa on vapaasti saatavilla, joten meidän tulisi olla valveilla asian suhteen.

Tästä syystä Amerikkalainen syöpätutkimusjärjestö AICR onkin julkaissut tietoa ruoka-aineiden ja syövän yhteydestä ja suosittelee välttämään tässä artikkelissa eriteltyjä ruoka-aineita. Alta löydät kahdeksan karsinogeenistä ruokaa, joiden kulutusta tulee rajoittaa.

1. Prosessoidut valmisteet ovat karsinogeenistä ruokaa

Some figure

Prosessoidut ruuat ovat täynnä lisäaineita, kuten väriaineita, makeutusaineita tai säilöntäaineita, tai muita yhdisteitä. Näiden ainesten on todettu olevan haitallisia terveydelle.

Etenkin savustettujen ruoka-aineiden, kuten makkaroiden ja leikkeleiden, on todettu lisäävän riskiä maksan, vatsan ja suoliston syöpään.

2. Valkaistu sokeri

Valkaistu sokeri on haitallista terveydelle, sillä se ruokkii syöpäsolujen kasvua. Makeutusaineet, kuten fruktoosi ovat sokeriakin haitallisempia, sillä ne johtavat syöpäsolujen leviämiseen.

On tärkeää muistaa, että sokeria ja makeutusaineita löytyy monista ruokatuotteista, joiden ei kuvittelisi ensi näkemältä sisältävän sokeria. Vältä etenkin näitä ruokia:

  • Keksit
  • Leivokset
  • Sokeriset hiilihappojuomat
  • Karkit
  • Energiajuomat
  • Valmiskastikkeet
  • Pasta
  • Tölkkiruuat

3. Punainen liha

Some figure

Monet rakastavat liharuokia ja meheviä pihvejä, mutta punaisen lihan ja prosessoitujen lihatuotteiden nauttiminen voi kasvattaa rintasyöpäriskiä jopa 22 prosentilla.

AICR varoittaa, että säännöllisesti pihvejä nauttivilla on 36 % suurempi riski saada suolistosyöpä.

Suositeltua lukemista: Suolisto-ongelmien varoitusmerkkejä

4. Valkoinen jauho

Valkoinen jauho on yksi niistä ruoka-aineista, joilla on korkea glykeeminen indeksi, joka liittyy läheisesti syöpäsolujen kasvuun ja leviämiseen elimistössä.

Jauhojen valkaisuprosessin aikana jauho menettää suuren osan tärkeistä ravintoaineista, minkä jälkeen jauhoihin lisätään kemiallisia yhdisteitä, jotka voivat olla elimistölle haitallisia.

5. Rasvassa paistettu ruoka

Some figure

Uppopaistetut ruuat, kuten ranskalaiset, sisältävät suuria määriä karsinogeenisiä yhdisteitä kuten akrylamidia, jota muodostuu tilanteissa, joissa ruoka altistuu korkeille lämpötiloille. Akrylamidia voidaan löytää kaikista ruoka-aineista, jotka altistuvat yli 120 asteen lämpötiloille. Ruuan valmistaminen grillaamalla, paistamalla tai rasvassa käristämällä johtaa korkeisiin määriin akrylamidia, toisin kuin höyryttäminen tai ruuan kypsentäminen mikrossa.

Suositeltua lukemista: 7 ruokaa, joilla alennat verenpainetta 15 päivässä

Rasvassa paistetut ruuat ovat karsinogeenisiä myös siksi, että ne sisältävät runsaasti transrasvoja, joita muodostuu ruokien kypsennysvaiheessa. Transrasvat eivät liity pelkästään kohonneeseen syöpäriskiin, vaan tämän lisäksi ne kasvattavat riskiä verenkiertoelimistön sairauksille ja tyypin 2 diabetekselle.

6. Geenimanipuloitu ruoka

Ikävä kyllä geenimanipuloitu ruoka on soluttautunut ruokamarkkinoille pysyvästi, ja se muodostaa suuren osan nykyisin saatavilla olevista ruoka-aineista. Geenimanipulointia ja kemikaaleja käytetään esimerkiksi kasvien kasvatusvaiheessa, ja geenimanipuloinnin on osoitettu kasvattavan riskiä haitallisten kasvainten esiintymiselle. Eniten geenimanipulointia esiintyy maisseissa ja soijatuotteissa.

7. Mikrossa valmistettu popkorni

Some figure

Kotitekoinen popkorni on hyvä vaihtoehto naposteluun ja rentoutumiseen, mutta mikroaaltouunissa valmistettu lisäaineita sisältävä popkornipussi ei ole hyväksi. Nämä valmisteet saattavat maistua maukkaammilta, mutta ne ovat täynnä kemikaaleja, jotka on yhdistetty kohonneeseen syöpäriskiin.

Kun popkornit kuumenevat, vapautuvat kyseiset kemikaalit ja ne voivat johtaa hedelmättömyyteen ja erinäisten kasvainten kehittymiseen. Valmispopkornit sisältävät usein myös diasetyylia, joka on yhdistetty vakaviin keuhkosairauksiin.

Vältä siis mikropopkornia, ja osta sen sijaan maissinjyvät kaupasta ja valmista ne kattilassa liedellä. Lisää ripaus suolaa ja herkkupala on valmis.

8. Hiillostettu ruoka

Ruoka-aineet, jotka ovat palaneet tai hiiltyneet valmistuksen aikana sisältävät haitallisia molekyylejä, jotka voivat stimuloida haitallisten solujen kasvua. On parasta estää ruokien hiiltyminen valmistuksen aikana tai vähintäänkin rajoittaa hiillostettujen ruokien nauttimista säännöllisesti. Muutama kärvistynyt grillimakkara vuodessa ei kohota syöpäriskiä liikaa, mutta jos nautit näitä ruokia säännöllisesti, voivat ne vaarantaa terveytesi.

Perusta ruokavaliosi terveellisille, luomutuotetuille raaka-aineille, jotka sisältävät runsaasti ravinteita. Suosi tuoreita hedelmiä ja kasviksia, sekä luomutuotettua vaaleaa lihaa, kuten kanaa ja kalkkunaa, sekä kalaa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.