7 ruokaa, joilla alennat verenpainetta 15 päivässä

· toukokuu 12, 2017
Korkea verenpaine voi johtua monesta eri tekijästä, ja se mitä syöt, vaikuttaa pitkälti myös verenpaineeseen. Tässä artikkelissa kerromme sinulle seitsemästä ruoka-aineesta, joita syömällä voit alentaa verenpainetta 15 päivässä.

Verepainelukema riippuu monista eri tekijöistä. Jos haluat pitää verenpaineen terveellä tasolla, vaikuttavat nauttimasi ruuat tähän suuresti ja tiettyjä ruokia välttämällä voit ehkäistä verenpaineen kohoamisen, kun taas tiettyjä ruoka-aineita nauttimalla voit pitää verenpaineen ihanteellisella tasolla.

Korkea verenpaine on lähes aina oireeton, mutta se vaurioittaa sekä verisuonia että sydäntä pitkällä aikavälillä ja voi johtaa vakaviin terveysongelmiin. Tästä syystä onkin tärkeää varmistaa, että noudatat terveellisiä elämäntapoja, jotka alentavat verenpainetta.

Ei ole koskaan liian myöhäistä muuttaa tapojasi; liikkua hiukan enemmän, suhtautua stressiin kehittävämmin, lopettaa tupakointi ja syödä paremmin. Tänään ehdotamme seuraavaa: vältä suolan käyttöä ja lisää nämä seitsemän ruokaa päivittäiseen ruokailuusi verenpaineen kohoamista ehkäistäksesi. Muista myös harrastaa säännöllistä liikuntaa ja pian verenpaineesi on taas terveellä tasolla.

1. Punajuuri

punajuurimehu

 

Punajuuren sisältämät nitraatit ja nitriitit ovat yksinkertaisia yhdisteitä, jotka ovat hyödyllisiä aineenvaihdunnalle ja verenpaineen kontrolloinnille. Typpioksidi tehostaa verisuonten laajenemista, jolloin veri kiertää helpommin, eikä sydän rasitu turhaan. Kaikki nitraatteja sisältävät ruuat ovatkin ihanteellisia verenkiertojärjestelmälle.

Punajuuret ovat loistava lisä ruokavalioon, kun haluat tasapainottaa verenpainetta. Syö punajuuret raakana salaateissa tai mehusta ne virkistäviin juomiin yhdessä omenoiden tai viinirypäleiden kera. Herkullista!

2. Valkosipuli

Tässäpä hauska fakta: ennen kuin valkosipulista tuli joka keittiön vakiovaruste, sitä käytettiin pitkälti lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Murskattua tai kokonaisia kynsiä syötiin Antiikin Kreikassa sekä haavojen parantamiseksi että korkean verenpaineen alentamiseksi. Valkosipuli alentaa kolesterolia, mikä auttaa pitämään verisuonet puhtaina rasittavista rasvakertymistä ja ehkäisee samalla veritulppien muodostumista.

Nauti yksi valkosipulinkynsi päivässä, ja kokeile nauttia sitä etenkin aamutuimaan. Ei ole olemassa mitään terveellisempää kuin valkosipulinkynsi aamupalalla nautittuna! Valkosipulin voi raastaa vaikka munakkaaseen tai nauttia raakana paahtoleivällä.

3. Omega-3 -rasvahapot

pähkinät

 

Kalaöljyt, avokado ja ekstra-neitsyt -oliiviöljy ovat täynnä terveellisiä Omega-3 -rasvahappoja. Omega-3 -rasvat ovat tärkeitä sydämen ja verisuonten toiminnalle, sillä ne auttavat verisuonia pysymään joustavina ja vahvoina, ja ehkäisevät verenpaineen kohoamista.

Dokosaheksaeeni on yksi omegarasvoista, joka on erityisen tärkeä ravintoaine korkeasta verenpaineesta kärsiville. Nauti siis lohta monta kertaa viikossa, ripottele salaatin päälle pellavansiemeniä ja nauti kourallinen pähkinöitä aamiaisen yhteydessä – kaikista näistä saat hyödyllisiä ja terveellisiä rasvoja.

4. Lehtikaali

Lehtikaalilla on huomattava maku, se saattaa vaatia pitkällistä pureskelua, eivätkä kaikki suosi lehtikaalia ollenkaan. On kuitenkin syytä lisätä lehtikaalia ruokavalioon ainakin kerran viikossa.

Lehtikaali on tunnetusti superfood, eikä suotta, sillä se sisältää enemmän vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja kuin pinaatti. Lehtikaali kontrolloi verenpainetta, sillä se sisältää magnesiumia, kaliumia ja C-vitamiinia – nämä kaikki auttavat laskemaan verenpaineen terveelliselle tasolle.

Suositeltua lukemista: 8 sydäntä vahingoittavaa tapaa

5. Kaura

Kaura on loistava jyvä, joka on täynnä ruuansulatusta hyödyttävää kuitua. Kaura on luontaisesti vähärasvainen jyvä, joka sisältää myös hyvin vähän verenpainetta nostattavaa natriumia.

Kaura sekä kaurajauhot soveltuvat ihanteellisesti päivittäiseen ruokavalioon etenkin niille, joiden verenpaine on koholla. Kauraa voi nauttia kaurapuurossa aamiaisella, siitä voi leipoa leipää, tai kaurahiutaleita voi sirotella jogurttiin. Sekoita kaurapuuroon hunajaa ja hedelmiä, ja huomaat pian sen verenpainetta alentavan vaikutuksen.

6. Banaani

banaanit

 

Jo yksi banaani sisältää huomattavan määrän kaliumia. Jos syöt yhden banaanin päivässä, saat kaiken tarvitsemasi kaliumin!

Kalium on erityisen tärkeää munuaisten toiminnan kannalta. Liiallinen natriumin määrä ruokavaliossa aiheuttaa tulehdusreaktion ja johtaa nesteiden kertymiseen, mutta kalium puolestaan tehostaa verenkiertoa ja poistaa ylimääräisiä nesteitä.

Kaliumin lisäksi banaanista saa runsaasti hyvälaatuista energiaa, joten niitä kannattaa syödä säännöllisesti.

Suositeltua lukemista: Banaani ja kaneli voivat auttaa uniongelmissa

7. Kreikkalainen jogurtti

jogurtti ja mustikat

 

Jogurtti sisältää monien yllätykseksi kahta ravintoainetta, jotka soveltuvat ihanteellisesti korkean verenpaineen hoitoon: kalsium ja probiootit.

Kalsiumin puute voi nostattaa verenpainetta hetkellisesti, joten jogurtin nauttiminen säännöllisesti takaa riittävän kalsiumin määrän. Tämän lisäksi jogurtista saa maitohappobakteereja, jotka pitävät huolta suoliston luonnollisesta bakteerikannasta. Tämä bakteerikanta auttaa elimistöä sulauttamaan tärkeät ravintoaineet, ehkäisee myrkkyjen kertymistä ja takaa veren tehokkaan kierron.

Suosi maustamattomia, kreikkalaisia jogurtteja, jotka sisältävät maitohappobakteereja. Vältä sokeroituja tai keinotekoisesti makeutettuja makujogurtteja.

Suositeltua lukemista: Resepti: kotitekoinen jogurtti