Logo image
Logo image

Rintasyöpää ehkäisevät ruoat

2 minuuttia
Rintasyöpää ehkäisevät ruoat
Viimeisin päivitys: 12 maaliskuuta, 2019

Parhaat tavat rintasyövän varhaiseen havaitsemiseen ovat rintojen tutkiminen itse joka kuukausi ja mammografia kerran vuodessa 40. syntymäpäivän jälkeen (tai aiemmin, jos suvussa on ollut rintasyöpää). Se on jopa välttämätöntä, jotta mahdollisuudet syövän parantamiseen olisivat hyvät.

Useiden tutkimusten mukaan tietyt ruoat ja tekijät naisen elämäntavoissa voivat kuitenkin pienentää rintasyöpään sairastumisen riskiä. Haluaisitko tietää, mitä ruokia sinun tulisi syödä ehkäistäksesi rintasyöpää? Lue tämä artikkeli saadaksesi viimeisimmät uutiset rintasyövästä.

Runsaasti kuitua sisältävät ruoat ehkäisevät rintasyöpää

Some figure

Parsakaalissa on paljon C-vitamiinia ja ravintokuituja. Siinä on myös useita ravintoaineita, joilla on antikarsinogeenisiä ominaisuuksia.

Rintasyöpä ja veren estrogeenien määrä ovat tiiviissä kytköksissä toisiinsa. Mitä suurempi estrogeenin määrä naisen elimistössä on, sitä suurempi riski hänellä on sairastua rintasyöpään.

Runsaasti kuitua sisältävät ruoat pakottavat tuhoutuneen estrogeenin imeytymään takaisin suolistoon. Siksi runsaasti kuitua sisältävät ruoat ovat suojaava tekijä rintasyöpää vastaan.

Lisätäksesi kuitujen määrää ruokavaliossasi sisällytä siihen kolme annosta tuoreita vihanneksia (varsinkin parsakaalia, kukkakaalia, keräkaalia ja ruusukaalia) ja kaksi annosta hedelmiä päivittäin, samoin kokojyvätuotteita.

Vähennä rasvoja

Jos ruokavaliosi sisältää runsaasti rasvaa sisältäviä ruokia, on todennäköistä, että myös rasvakudoksen määrä elimistössäsi lisääntyy. Ylimääräinen rasvakudos on kuin “estrogeenitehdas”.

Jos painosi on normaali ja pidät sen normaalina suhteessa pituuteesi ja ikääsi, vähennät estrogeenin määrää elimistössäsi, ja samalla pienennät riskiä sairastua rintasyöpään.

Enemmän Omega-3, vähemmän Omega-6 -rasvahappoja

Some figure

Runsaasti Omega-6 -rasvahappoja sisältävät ruoat (margariini, kovetettu rasva, auringonkukkaöljy, soijaöljy ja maapähkinäöljy) lisäävät useiden tutkimusten mukaan rintasyöpään sairastumisen riskiä.

Toisaalta runsaasti Omega-3 -rasvahappoja sisältävät ruoat (kuten lohi, tonnikala, sardiinit ja kalaöljy) pienentävät sairastumisen riskiä. Sisällytä näitä ruokia ruokavalioosi kahdesti viikossa.

Pellavansiemenet ovat myös erinomainen Omega-3 -rasvahappojen lähde. Asiantuntijat suosittelevat, että nautit 25 grammaa pellavan siemeniä päivässä ehkäistäksesi rintasyöpää. Voit jauhaa ne kuivina sekoittimessa ja lisätä esimerkiksi jogurttiin, tai tarjoilla valkoisen juuston kanssa.

Omega-9 -rasvahapot, joita on oliiviöljyssä, pienentävät myös rintasyöpään sairastumisen riskiä. Pari teelusikallista oliiviöljyä salaatissasi on erinomainen tapa ehkäistä rintasyöpää.

Vältä alkoholia

Some figure

Liiallinen alkoholinkäyttö on tiiviissä yhteydessä rintasyöpään sairastumisen riskiin. Mitä enemmän juot, sitä suurempi riski on. Alkoholi muuttuu asetaldehydiksi, jonka on todettu rotilla suoritetuissa laboratoriokokeissa olevan syöpää edistävä aine.

Toisaalta alkoholi estää foolihapon hyödyntämistä soluissasi. Foolihapolla on tärkeä tehtävä solujen jakautumisen sääntelemisessä.

Eikä tässä vielä kaikki. Alkoholi myös lisää estrogeenin määrää veressäsi. Vältä näistä syistä johtuen alkoholin käyttöä pienentääksesi riskiäsi sairastua rintasyöpään.

Liikunta

Some figure

On myös tieteellisesti todistettu, että maltillista liikuntaa neljä tuntia viikossa harrastavilla naisilla on pienempi riski sairastua rintasyöpään, koska liikunta vähentää estrogeenin tuotantoa elimistössä. Pysy aktiivisena menemällä kävelylle, lenkille, uimaan tai pyöräilemään. Näin ehkäiset rintasyöpää.

Muista joka tapauksessa tehdä rintojesi säännöllisiä tarkastuksia, jotta mahdollinen rintasyöpä voidaan havaita ajoissa. Jos sinulla on huolia tai kysyttävää, älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Aktas, B., Tewes, M., Fehm, T., Hauch, S., Kimmig, R., & Kasimir-Bauer, S. (2009). Stem cell and epithelial-mesenchymal transition markers are frequently overexpressed in circulating tumor cells of metastatic breast cancer patients. Breast Cancer Research. https://doi.org/10.1186/bcr2333

Alfano, C. M., Day, J. M., Katz, M. L., Herndon, J. E., Bittoni, M. A., Oliveri, J. M., … Paskett, E. D. (2009). Exercise and dietary change after diagnosis and cancer-related symptoms in long-term survivors of breastcancer: CALGB 79804. Psycho-Oncology. https://doi.org/10.1002/pon.1378

Breastcancer. (2012). Análisis para detectar el cáncer de mama: detección, diagnóstico y control.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.