Pellavansiemenet rasvanpolttoon ja paksusuolen puhdistukseen

Sen lisäksi, että pellavansiemenet sisältävät runsaasti syöpää vastaan taistelevia ominaisuuksia, ne ovat myös täynnä kuituja, jotka edesauttavat ruoansulatusta, alentavat kolesterolia ja ennaltaehkäisevät ummetusta.
Pellavansiemenet rasvanpolttoon ja paksusuolen puhdistukseen
Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Pellavansiemenet pitävät sisällään useita hyvin tunnettuja ominaisuuksia. Niitä käytetään kotona hoitokeinona moniin eri tarkoituksiin, joista suosituimpia ovat paksusuolen puhdistaminen ja rasvan polttaminen. Haluatko tietää miten tämä tapahtuu? Tässä artikkelissa selitämme, miten voit puhdistaa paksusuolesi ja polttaa rasvaa pellavansiementen avulla, joten jatkahan lukemista!

Taustatietona kerrottakoon, että paksusuolesi tehtävä on poistaa kehosta parasiitteja sekä ruoansulatusprosessissa sulamaton kiinteä aines. Ongelmia alkaa esiintyä, mikäli jotkut näistä aineista eivät poistukaan kunnolla ja alkavat kerääntyä kehoon. Tästä voi seurata tiettyjä sairauksia, sillä suoleen jääneet haitalliset aineet kulkeutuvat ajan myötä myös verenkiertoon. Pahimmassa tapauksessa tämä voi aiheuttaa pysyvää vahinkoa keholle.

Paksusuolen huonosta toiminnasta voi seurata esimerkiksi ummetusta, diabetesta, liian nopeaa aineenvaihduntaa, maksan tai munuaisten sairauksia, näköön ja kuuloon liittyviä sairauksia, syöpää, kynsien ja hiusten hidastunutta kasvua sekä ihon muuttumista elottoman näköiseksi.

Miten paksusuolen puhdistaminen liittyy painonpudotukseen?

Ehkä ihmettelet, miten voit pudottaa painoa puhdistamalla paksusuolesi. Painonpudotus on itse asiassa hyvä aloittaa paksusuolen puhdistamisesta. Kaiken mitä syömme, ei kuulu jäädä kehoomme, ja tätä “ylijäämää” kutsutaan kuona-aineeksi. Kuten totesimme jo aiemmin, kuona-aineet voivat kerääntyä paksusuoleen tehden olosta turvonneen ja epäterveen. Näin tapahtuu varsinkin silloin kun ruokavalio ei ole tasapainossa, eli sisältää esimerkiksi liikaa valkoisia jauhoja ja sokereita sekä rasvaa.

Tämän tyyliset huonot ruokailutottumukset aiheuttavat myös vatsakipuja, painonnousua ja allergioita, sekä hidastunutta ruoansulatusta ja muita ruoansulatushäiriöitä.

pellavansiemenet sopivat paksusuolen puhdistamiseen

Ensimmäinen askel painonpudotuksen takia tehtävään paksusuolenpuhdistukseen on tehdä muutoksia ruokavalioosi. Ruokavaliosi tulisi sisältää enemmän terveellisiä ruokia kuten hedelmiä, vihanneksia, täysjyvää, pähkinöitä ja muita ruokia, jotka sisältävät paljon kuituja.

Mitä niin ihmeellistä pellavansiemenissä on?

Pellavansiemenet sisältävät runsaasti syöpää vastaan taistelevia ominaisuuksia, jotka voivat estää estrogeenin virtauksen stimuloimalla kyseistä hormonia (Omega-3 -rasvahappojen ansiosta). Pellavansiemenet sisältävät myös ainetta, joka säännöstelee verenpainetta ja verisuonten toimintoja, ja näin ollen se on loistava apu rasvojen, kalsiumin ja energian aineenvaihdunnan nopeuttamiseen.

Näiden lisäksi pellavansiemenet sisältävät myös runsaasti kuituja – itse asiassa enemmän kuin mitkään muut jyvät. Tämän takia pellavansiemenet ovatkin todellista superruokaa. Pellavansiemeniä suositellaan avuksi painonpudotukseen, kolesterolin alentamiseen ja ummetuksen ehkäisemiseen.

Jos tämäkään ei vielä ollut tarpeeksi, pellavansiemenet myös alentavat riskiä sairastua rinta-, eturauhas-, keuhko- tai paksusuolensyöpään. Ne myös vaikuttavat positiivisesti seuraaviin asioihin:

 • Stressi
 • Diabetes
 • Nestetasapaino
 • Sperman tuotanto
 • Masennus
 • Allergiat
 • Rauhasten toiminta
 • Näkökyky
 • Ja monia muita…
Paksusuoli

Näin käytät pellavansiemeniä paksusuolen puhdistamiseen

Useimmat peräruiskeet ja suolihuuhtelut huuhtelevat vain erittäin pienen, noin 50 senttimetriä pitkän osan paksusuolesta, ja sen lisäksi haluttujen tulosten saavuttamiseen niiden avulla tarvitaan yleensä erityisiä aineita. Yksi loistava vaihtoehto koko paksusuolen puhdistamiselle onkin syödä pellavansiemeniä kolmen viikon ajan.

Tällä tavalla voit puhdistaa suolen kaikista kiinteistä aineista, parasiiteista ja muista haitallisista aineista, mutta hyvänlaatuiset suolistobakteerit jäävät elimistöön. Pellavansiemenet myös auttavat polttamaan rasvaa nopeammin ja niillä on positiivisia vaikutuksia kokonaisvaltaiseen aineenvaihduntaan.

Pellavansiementen sisältämät aineet imeytyvät helposti kehoon ja eliminoivat sitten haitallisia aineita, alentavat kolesterolitasoja ja vähentävät veren rasva- ja sokeritasoja. Paksusuolen puhdistusta pellavansiementen avulla suositellaan henkilöille, jotka kärsivät:

 • Ruoansulatuskanavan tai ylähengitysteiden tulehduksista
 • Mahan haavaumista, mahakatarrista, haavaisesta paksusuolentulehduksesta tai pohjukaissuolihaavasta
 • Virtsateiden, virtsarakon tai munuaisten tulehduksista
 • Ylipainosta tai rasvan sulamista haittaavista sairauksista

Sinun tulee syödä seuraavanlaiset aamiaiset seuraavien kolmen viikon aikana tavanomaisen aamiaisesi sijaan:

 • Ensimmäinen viikko: sekoita ruokalusikallinen pellavansiemeniä desilitraan kefiiriä (voit löytää tätä terveysruokiin ja luonnontuotteisiin erikoistuneista liikkeistä)
 • Toinen viikko: sekoita kaksi ruokalusikallista pellavansiemeniä desilitraan kefiiriä
 • Kolmas viikko: sekoita kolme ruokalusikallista pellavansiemeniä 1,5 desilitraan kefiiriä

Päivän aikana sinun tulisi syödä niin terveellisesti kuin mahdollista. Kaikkein parasta olisi syödä runsaasti raakoja vihanneksia, hedelmiä, täysjyvää, pähkinöitä sekä juoda paljon vettä. Jos et onnistu löytämään kefiiriä, voit käyttää kreikkalaista tai tavallista, maustamatonta jogurttia – ja mieluiten kotitekoista sellaista.

Toinen keino painonpudotukseen ja paksusuolen puhdistamiseen pellavansiemeniä käyttäen

Näin valmistettuja pellavansiemeniä sinun tulisi nauttia joka päivä kuukauden ajan. Tämä yhdistettynä terveelliseen ruokavalioon, liikuntaan ja runsaaseen vedenjuontiin (2 litraa päivässä) auttaa sinua pudottamaan ensimmäiset kilot.

Keitä ruokalusikallinen pellavansiemeniä parissa desilitrassa vettä. Kun nesteen koostumus muuttuu kumiseksi ja limaiseksi, seos on valmis. Siivilöi neste ja juo se ennen aamiaista. Valmista uusi annos joka päivä kuukauden ajan. Pidä mielessäsi, että tällä juomalla on laksatiivisia vaikutuksia, ja joudut luultavasti asioimaan vessassa normaalia useammin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Bozan, B., & Temelli, F. (2008). Chemical composition and oxidative stability of flax, safflower and poppy seed and seed oils. Bioresource Technology. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2007.12.009
 • Morris, D. H. (2007). LINAZA:Un Producto Premier de Salud y Nutrición. LINAZA- Un Producto Premier de Salud y Nutrición.
 • Ricklefs-Johnson, K., Johnston, C. S., & Sweazea, K. L. (2017). Ground flaxseed increased nitric oxide levels in adults with type 2 diabetes: A randomized comparative effectiveness study of supplemental flaxseed and psyllium fiber. Obesity Medicine. https://doi.org/10.1016/j.obmed.2017.01.002
 • Rodriguez-Leyva, D., Bassett, C. M. C., McCullough, R., & Pierce, G. N. (2010). The cardiovascular effects of flaxseed and its omega-3 fatty acid, alpha-linolenic acid. Canadian Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/S0828-282X(10)70455-4
 • Sargi, S. C., Silva, B. C., Santos, H. M. C., Montanher, P. F., Boeing, J. S., Santos Júnior, O. O., … Visentainer, J. V. (2013). Antioxidant capacity and chemical composition in seeds rich in omega-3: chia, flax, and perilla. Food Science and Technology. https://doi.org/10.1590/S0101-20612013005000057

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.