7 vinkkiä stressinlievitykseen, kun tulet kotiin

7 vinkkiä stressinlievitykseen, kun tulet kotiin

Viimeisin päivitys: 26 maaliskuuta, 2019

Stressi on eräs terveytesi pahimmista vihollisista. Sydänongelmia, sydänkohtauksen vaara, heikko vastustuskyky… miten voit suojella itseäsi niiltä? Stressinlievitykseen on onneksi monia keinoja. Sinun täytyy muuttaa elintapojasi tuntuvasti.

Kun tulet kotiin, sinulla on aina jotain uutta tehtävää. Sinun täytyy kuitenkin pysähtyä hetkeksi. Siksi annamme sinulle muutaman yksinkertaisen vinkin stressinlievitykseen, kun tulet kotiin!

Ohjeita stressinlievitykseen

Lapset, kodin askareet, ruoanlaitto, jne. Kun tulet työpäivän jälkeen kotiin, sinua odottaa lukematon määrä tehtäviä, jotka tarkoittavat käytännössä uutta työpäivää. Jos sinulla kaiken lisäksi on huolia ja murheita mielessäsi, hankit itsellesi lisää stressiä joka päivä.

Lopulta se muuttuu viheliäiseksi kierteeksi, josta et pääse pakenemaan. Entäpä jos aloittaisit näiden pienten asioiden muuttamisen? Entäpä jos noudattaisit seuraavia vinkkejä stressinlievitykseen omassa arjessasi?

Yksinkertaisia vinkkejä stressinlievitykseen

1. Ota kengät pois

vinkkejä stressinlievitykseen

Joidenkin ihmisten mielestä se ei ole terveellistä. Mutta harva asia tuntuu yhtä miellyttävältä kuin se, että otat kengät pois jaloista kun saavut kotiin, ja tunnet rauhallisuuden ja levollisuuden kodissasi.

Paljain jaloin käveleminen aktivoi monia elimistösi tärkeistä toiminnoista: se laittaa verenkiertosi kunnolla liikkeelle ja antaa verisuonillesi energiaa, vahvistaa hermostollista järjestelmääsi, lievittää stressiä jne.

Ja nämä vaikutukset ovat vieläkin voimakkaampia, jos voit kävellä paljain jaloin ruoholla, hiekalla tai vastaavalla luonnollisella pinnalla. Se on rentouttava kokemus, ja voit harjoitella kävelemällä paljain jaloin kun pääset kotiin.

2. Tiedosta työvelvollisuuksien rajat

Kun tulet kotiin, sinun on tiedostettava, että työhön liittyvät velvollisuutesi ovat päättyneet. Sinun pitäisi pitää työ sekä koti ja henkilökohtainen elämäsi erillään niin pitkälle kuin mahdollista.

Kun olet kotona, sinun on tiedostettava, että se on sinun aikaasi ja sinun elämääsi; todellista elämää, jossa rakkaimpasi ja sinulle kaikista tärkeimmät asiat ovat. Sinun tulisi kyetä nauttimaan niistä ja itsestäsi tekemällä selvä pesäero yksityisen ja työn välille.

3. Tee pieni kävely

kävely avuksi stressinlievitykseen

Puolen tunnin kävely on riittävä, sinun ei tarvitse kävellä pidempään. Mene esimerkiksi puistoon tai kävele asuinalueesi ympäri poistaaksesi jännitystä, saadaksesi elimistöllesi liikuntaa ja tarjotaksesi sille pienen määrän endorfiineja, jotka poistavat myrkkyjä elimistöstäsi, aktivoivat kehoasi ja tekevät mielesi levolliseksi.

Käveleminen ei maksa mitään, ja se on mahtava tapa stressin lievittämiseen. Jos kävelet mielitiettysi tai ystäväsi kanssa, se on kaksin verroin parempaa.

4. Ota pienet päiväunet

Sinun ei tarvitse missään nimessä nukkua esimerkiksi kokonaista tuntia. Noin 15 – 20 minuutin mittaiset päiväunet ovat riittävät saadaksesi takaisin energiaa, herätäksesi mieli selvempänä ja lievittääksesi jännitystä. Sinun ei tarvitse edes vaipua syvään uneen.

Asetu vain makuulle sohvalle, nosta jalkasi ylös ja sulje silmäsi. Hengitä samalla vähän normaalia hitaammin. Et tarvitse muuta päästäksesi eroon stressaantuneesta tilasta ja rentoutuaksesi.

5. Rentouttava kylpy

kylpy auttaa stressinlievitykseen

Ei ole montaa asiaa, joka on yhtä rentouttavaa. Omista ainakin puoli tuntia kuumalle kylvylle (tai suihkulle) ja anna vartalosi uppoutua lämpimään helpotuksen tunteeseen. Kylpy rentouttaa hermostollista järjestelmääsi, lievittää kipua ja tulehduksia, poistaa myrkkyjä ja niin edelleen.

6. Älä tee kahta asiaa yhtäaikaa

Saavut kotiin ja alat valmistamaan ruokaa samalla, kun vahdit lapsia, silität vaatteita ja suunnittelet kalenteriasi miettien mitä teet huomenna. Kuinka montaa asiaa voit tehdä yhtäaikaa, kun tulet kotiin? Yritä tiedostaa nämä asiat saadaksesi mielesi tasapainoon ja pysyäksesi rauhallisena, jotta vältät uusien stressaavien tilanteiden syntymisen.

7. Henkinen väsymys

Rentoudu kymmenen minuuttia ajatellen pelkästään omia asioitasi. Sijoita omaan aikaasi ajatellen nykyhetkeä ja toisaalta kaikkea sitä, mitä haluat tulevaisuuden tuovan. Arvosta kaikkea sitä ja kaikkia niitä hyviä asioita, joita sinulla on.

Joskus stressi aiheuttaa sen, että mielessäsi horisontti hämärtyy, ja kaikki sinulle tärkeä muuttuu utuiseksi kunnes et enää tiedä, mikä on tärkeätä ja mikä ei. Terveytesi on kaikkein tärkeintä. Rentoudu, hymyile, ja kuvittele mielessäsi miellyttäviä asioita. Se on todella helppoa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Adrenaliinin vapautuminen: aktivoiva stressi- ja päänsärkyhormoni
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Adrenaliinin vapautuminen: aktivoiva stressi- ja päänsärkyhormoni

Adrenaliinin lyhytkestoinen vapautus voi saada sinut tuntemaan olosi hyväksi, mutta jos se on pitkäkestoista, voi sillä olla myös negatiivisia vaik...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chevalier, G., Sinatra, S. T., Oschman, J. L., Sokal, K., & Sokal, P. (2012). Earthing: health implications of reconnecting the human body to the earth’s surface electrons. Journal of environmental and public health, 2012.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.