Stressiä lievittävät juomat

Yksi tehokkaimmista juomista stressin vähentämiseksi ja rentoutuksen edistämiseksi on lämmin maito. Voit juoda sitä puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa saadaksesi paremman unen.
Stressiä lievittävät juomat

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kahvin juominen aamuisin energiapaukun saamiseksi on tuttu ja rakastettu tapa. Mutta on olemassa myös sellaisia juomia jotka vähentävät stressiä, ja joiden avulla elämä tuntuu vähemmän vaativalta.

Sen lisäksi että harrastat liikuntaa ja hyödynnät rentouttavia menetelmiä, ota käyttöön seuraavat stressiä lievittävät juomat, jotka auttavat sinua parantamaan elämäsi tasapainoa.

Luonnolliset stressiä vähentävät juomat auttavat lisäämään niiden välittäjäaineiden tuotantoa, jotka liittyvät onnellisuuteen ja rentoutumiseen.

Jotkut seuraavien juomien ainekset löytyvät varmasti jo valmiiksi keittiökaapeistasi – ilman, että olisit ollut tietoinen niiden tehokkaista stressintorjunnan kyvyistä! Katsotaan nyt näitä luontaistuotteita tarkemmin.

Tee ja sen monet mahdollisuudet mielen rauhoittamiseksi

stressiä lievittävät juomat: tee

Tämä on kenties se kaikkein tehokkain luonnollinen juoma hermojen ja mielialan rauhoittamiseksi.

Kaikki teet eivät ole hyödyllisiä, sillä jotkut sisältävät suuria määriä teiiniä. Näissä tapauksissa vaikutukset voivat olla aivan päinvastaiset kuin on tarkoitus.

Vihreä tee, yksi terveellisimmistä teelaaduista, auttaa rentoutumaan. Se tunnetaan runsaasta antioksidanttimäärästä ja siitä, että se edistää tehokkaasti ruoansulatusta. Sen stressiä lievittävät vaikutukset ovat teaniini-nimisen aineen ansiota.

Teaniini vaikuttaa suoraan serotoniinin ja dopamiinin erittymiseen. Psykoaktiiviset aineet, joita tämä teelaatu stimuloi, vähentävät sekä psyykkistä että fyysistä stressiä.

Toinen tee, joka on kyvykäs stressin vähentäjä, on moringatee. Tämä kasvi, joka on peräisin tropiikista, on suosittu Etelä-Amerikassa ja Afrikassa elimistön rauhoittamiseksi ja stressinhallinnassa.

Lämmin maito: perinteinen ratkaisu

stressiä lievittävät juomat: maito

Lämmintä maitoa on käytetty jo monen sukupolven ajan lasten nukuttamisessa, ja sen rentouttavat vaikutukset johtuvat kahdesta aineesta: tryptofaani-nimisestä aminohaposta ja heraproteiinista.

Molemmilla on olennainen rooli serotoniinin tasojen nostamisessa. Jotta voisit nauttia maidon rentouttavasta vaikutuksesta, juo kupillinen sitä lämpimänä 15-20 minuuttia ennen kuin menet nukkumaan. Tätä tapaa ei kuitenkaan suositella maitotuotteille allergisille tai niille, joilla on laktoosi-intoleranssi.

Maito ja tee ovat kenties tunnetuimmat stressiä vähentävät nesteet, mutta rentouttaviin juomiin kuuluu muitakin, ja ne koostuvat pääasiassa luonnollisista hedelmistä.

Stressiä lievittävät hedelmäjuomat: kirsikka ja kiivi

stressiä lievittävät hedelmät: kiivi

C-vitamiini auttaa parantamaan vastustuskykyä sekä rauhoittaa rankan päivän jälkeen. Itse asiassa kaikki sitrushedelmät pystyvät laskemaan kortisolin tason kohtuulliseksi.

Kortisoli on hormoni, jota keho tuottaa stressin aikoina. Siksi appelsiini, greippi, mandariini ja sitruuna ovat aina hyviä lisäyksiä kauppalistalle.

Kaksi hedelmää ovat osoittautuneet erityisen hyviksi stressin vähentämisessä, nimittäin kirsikka ja kiivi. Kiivissä on runsaasti C-vitamiinia, ja se aktivoi eräitä entsyymejä, jotka lisäävät energian määrää. Kirsikkamehu taas aktivoi melatoniinin tuotantoa, ja tämä on se hormoni, joka säätelee lepoa ja unen määrää.

Vesikin on avuksi stressiin

vedenjuonti auttaa lievittämään stressiä

Jos sinulla ei ole hedelmiä kotona tai et omista tehosekoitinta, vesi voi olla hetkellinen ratkaisu ahdistukseen.

Itse asiassa joskus stressi syntyy tai pahenee nesteytyksen puutteen vuoksi. Siksi kannattaa heti jännittyneisyyttä tuntiessasi aivan ensiksi juoda nesteitä.

Vesi on elintärkeä tekijä ihmisen selviytymiselle, ja sitä tulee aina nauttia runsaasti päivän aikana. Jo veden juominen sinänsä auttaa tuottamaan endorfiineja – nämä muistuttavat välittäjäaineita ja luovat hyvää oloa.

Kaiken tämän vuoksi kannattaa siis hyödyntää pelkkää vettäkin – sen vaikutukset ovat rajalliset, mutta kuitenkin tehokkaat. Ja muista, että endorfiinit vastaavat kaikesta siitä hyvästä, mitä tunnet seksin aikana tai kuunnellessasi miellyttävää musiikkia.

Jotkut juomat auttavat oikeasti stressiin, ja onkin hyvä idea nauttia niitä aina ennen nukkumaanmenoa. Älä unohda niitä etenkään silloin, kun ajat käyvät vaikeiksi!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Adrenaliinin vapautuminen: aktivoiva stressi- ja päänsärkyhormoni
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Adrenaliinin vapautuminen: aktivoiva stressi- ja päänsärkyhormoni

Adrenaliinin lyhytkestoinen vapautus voi saada sinut tuntemaan olosi hyväksi, mutta jos se on pitkäkestoista, voi sillä olla myös negatiivisia vaik...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.