Mikä on helpoin ja terveellisin aamupala?

Aamupala on tärkeä, ja riittävällä määrällä vitamiineja ja ravinteita, saat heti ensimmäisenä hyvän energiatason ja mielikin virkistyy.
Mikä on helpoin ja terveellisin aamupala?
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Aamu on tärkeää aloittaa riittävällä määrällä vitamiineja ja ravinteita, jotta saat heti ensimmäisenä hyvän energiatason ja mielikin virkistyy. Siksi aamupala onkin päivän tärkein ateria; koska se on ensimmäinen ruoka-annoksesi monen tunnin paaston jälkeen.

Aamun aktiviteetit tai vaikkapa yövuoro saattavat kuitenkin silloin tällöin sysätä aamiaisen sivuun. Siksi kerrommekin, miten tästä hetkestä saa päivän parhaan. Kätevillä ja terveellisillä vinkeillä voit optimoida ajankäytön samalla, kun nostat kehosi energiatasoja.

Ensimmäisenä tulee tietää, että maitotuotteet, hedelmät ja viljat ovat erittäin tärkeä osa terveellistä aamiaista. Voit lisätä myös suolaisia (kuten kinkku) ja makeita ainesosia kohtuudella.

Tärkeintä on rakentaa näistä osasista kunnollinen yhdistelmä oman maun ja resurssien mukaisesti. Katso siis aamiaisvinkkimme ja valitse paras ja terveellisin aamiaisesi tänään!

Aamupala ehdotuksemme

värikäs hedelmäkorillinen

  • Maitotuotteet: yksi annos, joka voi olla esimerkiksi maitoa, jogurttia tai vaikkapa kefiiriä.
  • Juustoa tai juuston korviketta: kaksi annosta, joka voi olla ohut viipale juustoa, yksi muna, yksi kinkkusiivu tai yksi makkara.
  • Jauhot tai viljat: yksi annos, hyviä vaihtoehtoja ovat maissitortilla, leipä, korppu tai murot.
  • Juoma: yksi lasillinen. Yksi mehulasillinen ja yksi kuuma juoma.
  • Hedelmä: yksi annos.

Vältä rasvaisia ja paistettuja ruokia. Helppo aamupala valmistuu esimerkiksi näillä seuraavilla yhdistelmillä:

Murot maidon kanssa: jos aika on kortilla ja pidät muroista, tämä on mainio vaihtoehto. Muistathan, että muroja on kymmenittäin erilaisia; jotkut ovat hyvin sokeripitoisia, kun toiset taas sisältävät vähemmän sokeria ja enemmän kuitua.

*Minkä sitten valitsetkaan, on tärkeää huomioida päivän kaloritarve. Voit käyttää esimerkiksi rasvatonta maitoa ja hedelmiä (makeuttamaan sokeroimattomia muroja).

Hedelmäsalaatti: voit yhdistellä pieniä määriä hedelmää, kuten mangoa, papaijaa, mansikkaa ja banaania. Tämä vaihtoehto on helppo ruoansulatuksen kannalta ja hyvä vaihtoehto, mikäli et koe päiväsi aikana suurta fyysistä rasitusta.

Voileipä: tarvitset vain kaksi viipaletta paahtoleipää, kinkkua tai muuta lihaa (yksi annos) ja juustoa. Halutessasi voit käyttää kohtuullisen määrän voita ja vaikkapa kasviksia seuraksi sekä juomana mehua tai kuumaa juomaa, kuten kahvia tai teetä.

Muista, että…

Aamupala tulisi sisältää noin 20-25% päiväsi kaloritarpeesta, joten anna kehollesi hyvä alku päivään täyttämällä sen energiantarvetta heti aamusta, jotta jaksat suorittaa päivän askareet.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 aamupalaa koskevaa sääntöä painontarkkailijoille
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 aamupalaa koskevaa sääntöä painontarkkailijoille

Terveellinen ja tasapainoinen aamupala on tärkeässä roolissa painonpudotuksessa. Seuraavaksi esittelemme viisi aamupalasääntöä painontarkkailijoill...
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.