Logo image
Logo image

Tämä sinun tulee tietää paksusuolen syövästä

3 minuuttia
Kaikkien yli 50-vuotiaiden tulisi käydä vuosittain tarkistuttamassa paksusuoli lääkärillä, jotta paksusuolen syöpä voitaisiin havaita mahdollisimman hyvissä ajoin. Terveellinen elämäntapa on oleellinen sen ehkäisemiseksi.
Tämä sinun tulee tietää paksusuolen syövästä
Viimeisin päivitys: 07 lokakuuta, 2018

Paksusuolen syöpä on yleistynyt melko lailla viime vuosina, joten jokaisen olisi syytä tietää tärkeimmät seikat sen ennaltaehkäisemiseksi, tai jotta se ainakin osattaisiin havaita mahdollisimman hyvissä ajoin. Koska kyseessä on kaikkein vakavin paksusuolessa esiintyvä sairaus, paksusuolen syövästä olisi hyvä tietää niin paljon kuin mahdollista. Tämä artikkeli kertoo kaiken, mitä sinun tarvitsee siitä tietää.

Paksusuolen syöpä on arvioiden mukaan länsimaiden kolmanneksi yleisin syöpämuoto. Aikainen diagnoosi voi johtaa täydelliseen parantumiseen. Paksusuolen syöpä alkaa kehittyä ensimmäiseksi paksusuolen ja peräsuolen pinnalle.

Tietoa paksusuolen syövästä

Mikä aiheuttaa paksusuolen syöpää?

Ei ole olemassa mitään tiettyä syytä, joka aiheuttaisi paksusuolen syöpää. Monilla potilailla esiintyy ensin hyvälaatuisia polyyppeja, jotka muuttuvat syöpäkasvaimiksi jos niitä ei hoideta tai niiden annetaan kasvaa suuremmiksi. Henkilöt, joilla on suurin riski sairastua paksusuolen syöpään ovat:

 • Yli 60-vuotiaat.
 • Henkilöt, jotka syövät paljon teollista tai punaista lihaa.
 • Henkilöt, joilla esiintyy paksu- tai peräsuolen polyyppeja.
 • Henkilöt, jotka kärsivät suoliston tulehdussairauksista, kuten haavaisesta paksusuolentulehduksesta tai Crohnin taudista.
 • Henkilöt, joilla sairaus kulkee suvussa (varsinkin jos on esiintynyt adenomatoottisia polyyppeja).
 • Henkilöt, joiden ruokavalio sisältää paljon rasvaa ja vähän kuituja.
 • Henkilöt, jotka polttavat tai nauttivat runsaasti alkoholia.
 • Ylipainoiset henkilöt.

Paksusuolen syövän arvioidaan olevan toiseksi yleisin kuolemaan johtava syöpämuoto länsimaissa, ja sitä esiintyy enemmän miehillä kuin naisilla. Vain 10 % polyypeista muuttuu syöpäkasvaimiksi. Silti ne tulee hoitaa pois mahdollisimman hyvissä ajoin.

Some figure

Mitkä ovat paksusuolen syövän oireita?

Oireet voivat vaihdella sen mukaan, missä kohtaa suolistoa kasvain sijaitsee:

 • Jos kasvain on paksusuolen laskevassa osassa, oireita ovat verinen uloste, ripuli, ummetus sekä tunne, että ulostaessa kaikki ei ole tullut ulos.
 • Jos kasvain on paksusuolen poikittaisessa osassa, oireita ovat kipu, tukokset, krampit, oksentelu sekä pullistuma vatsassa.
 • Jos kasvain on paksusuolen nousevassa osassa, oireita ovat sisäinen verenvuoto, krooninen anemia, väsymys, kalpeus ja voimattomuus.

Kaikissa näissä tapauksissa paksusuolen syöpä voi aiheuttaa ruokahaluttomuutta, huomattavaa painonpudotusta, kuumetta, kroonista väsymystä, herkkyyttä ja kipua alavatsassa sekä ohutta ulostetta.

Miten paksusuolen syöpä havaitaan?

On olemassa erilaisia kokeita, joiden avulla paksusuolen syöpä tai sen esiaste, polyypit, voidaan havaita. Lääkäri tutkii peräsuolta samalla kun painelee vatsan aluetta, ja voi näin löytää kyhmyjä kyseiseltä alueelta.

Uloste voidaan myös testata veren varalta, joka voi kertoa paksusuolen syövästä (mutta kyseessä voi olla jokin muukin tauti). Verikokeella tutkitaan anemian mahdollisuus ja myös maksan toiminta testataan.

Paksusuolen tähystyksen avulla lääkäri voi nähdä koko suoliston ja tutkia sen tällä tapaa syövän tai polyyppien varalta. Tämän tutkimuksen avulla koko ruoansulatusjärjestelmä voidaan tutkia, ja tarpeen vaatiessa epäilyttävästä kudoksesta voidaan ottaa näytteitä myöhempää analysointia varten. Mikäli paksusuolen tähystys ei vammojen tai kipujen takia ole mahdollista, paksusuolta voidaan kuvata röntgenin avulla.

Some figure

Mikäli kyseessä on paksusuolen syöpä, voidaan sen laajuus ja levinneisyys tutkia vatsan alueen tietokonetomografian tai magneettikuvauksen avulla.

Paksusuolen syöpä luokitellaan viiteen eri vaiheeseen:

 • 0: se kehittyy suolen pinnoille.
 • I: se kehittyy suolen sisäkerroksiin.
 • II: se on levinnyt paksusuolen seinämän läpi.
 • III: syöpä on levinnyt imusolmukkeisiin.
 • IV: syöpä on levinnyt muihin elimiin (etäpesäke).

Taudin hoitomenetelmät riippuvat monista tekijöistä, kuten syövän vaiheesta ja sijainnista. Hoitokeinoihin lukeutuvat leikkaus syöpäsolujen poistamiseksi sekä kemoterapia ja sädehoito syöpäsolujen ja syöpään sairastuneen kudoksen tuhoamiseksi.

Paksusuolen syöpä on mahdollista hoitaa, mikäli se on havaittu ja hoidettu tarpeeksi varhaisessa vaiheessa. Ennusteeseen vaikuttaa myös muun muassa potilaan ikä sekä immuunijärjestelmän vahvuus. Mikäli viisi vuotta onnistuneen hoidon jälkeen syöpää ei ole enää esiintynyt, potilas luokitellaan parantuneeksi.

Paksusuolen syövän aikainen havitseminen ja ennaltaehkäisy

Paksusuolen syöpä voidaan havaita monella tapaa, mutta useat alkuvaiheen oireista voivat sekoittua muiden tautien oireisiin. Yli 50-vuotiaita henkilöitä suositellaan tutkituttamaan ulosteensa veren varalta kerran vuodessa. Jos suvussa on esiintynyt tätä syöpää, tulee ottaa vielä enemmän varotoimia, esimerkiksi yli 40-vuotiailla kaksi kertaa vuodessa tapahtuva tähystys.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.