Logo image
Logo image

18 merkkiä maksaongelmista

3 minuuttia
Lääkkeiden pitkäaikainen syönti tai niiden väärinkäyttö saattaa vaikuttaa maksan kykyyn toimia normaalisti. On myös tärkeää juoda päivittäin riittävästi vettä, jotta maksa säilyisi puhtaana ja terveenä.
18 merkkiä maksaongelmista
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Maksa on hyvin olennainen osa elimistöä, sillä sen vastuulle kuuluu useita elintärkeitä toimintoja. Näitä ovat muun muassa myrkyllisten aineiden hävittäminen, tartuntojen estäminen, vitamiinien ja energian varastointi sekä sappinesteen erottelu. Sappineste on aine, joka edesauttaa ruoansulatuksen tehokasta toimintaa. On siis erittäin tärkeää pitää huolta maksan terveydestä, sillä tämä on suoraan yhteydessä siihen, kuinka hyvin elimistösi pystyy poistamaan myrkkyjä sekä pitämään veren puhtaana.

Maksaan liittyvät ongelmat saattavat olla useiden tekijöiden syytä, ja niiden vuoksi maksa ei enää kykene toimimaan oikealla tavalla eikä tehokkaasti. Yleisimmät syyt ongelmiin ovat liiallinen alkoholijuomien kulutus tai prosessoitujen ruokien ylenmääräinen syönti. Syynä maksan ongelmiin voivat olla myös tietyt sairaudet.

On tärkeää muistaa, että maksaan voi myös kohdistua elimistön sisäisiä hyökkäyksiä. Nämä saattavat liittyä esimerkiksi kehon immuunijärjestelmään. Siten maksa saattaa joutua tulehdusten ja muiden terveydellisten ongelmien kohteeksi, ja onkin tärkeää osata tunnistaa ne merkit ja tekijät, jotka voivat olla yhteydessä maksan kunnon huononemiseen. Näihin kuuluvat seuraavaksi luettelemamme ilmiöt.

Maksaongelmien merkkejä tai aiheuttajia

1. Jos olet syönyt paljon tai liikaa lääkkeitä, on riskinä maksan normaalien toimintojen häiriintyminen.

2. Tietyt lääkkeet pitkän aikaa käytettyinä saattavat myös olla haitallisia.

3. Useamman kuin 5 alkoholiannoksen juonti päivittäin ja säännöllisesti.

4. Mikäli suvussasi on ollut hepatiittisairauksia, on sinulla tavallista suurempi riski.

5. Sydän- tai diabeteslääkitys on myös riskitekijä.

6. Huono ruoansulatus, vatsakivut tai ummetus.

7. Pahoinvointi erityisesti rasvaisten ruokien syönnin jälkeen.

8. Ärtyvän suolen oireyhtymä.

9. Pahanhajuinen hengitys tai valkoiset pilkut kielessä.

10. Mielialan vaihtelut, masennus ja huono muisti. Nämä oireet johtuvat siitä, että maksan toiminnan häiriintyminen johtaa myrkkyjen kerääntymiseen elimistössä. Myrkyt päätyvät veren mukana aivoihin ja vaikuttavat niiden toimintaan.

11. Kuume, ihotulehdukset ja astma.

12. Korkea verenpaine.

13. Vatsan turvonneisuus tai nesteen kertyminen elimistöön.

14. Päänsäryt.

15. Epävakaa verensokeritaso.

16. Sappirakon sairaudet ja sappikivet.

17. Korkea elimistön lämpötila.

18. Huono sietokyky lääkkeiden suhteen, kuten esimerkiksi antibiootteja käytettäessä.

Hälyttäviä oireita ja maksaongelmien merkkejä, jotka voivat kieliä vakavista ongelmista

Some figure
  • Ihon ja silmien värin muuttuminen keltaisen suuntaan.
  • Kipu ja turvotus vatsassa.
  • Herkkä iho (ärtyneisyys, kutina ja tulehtuneisuus).
  • Ruokahalun vähäisyys, pahoinvointi ja jatkuva väsymys.

Jos kärsit yhdestäkään edellä mainituista ongelmista, on tarpeen käydä lääkärin luona. Tällöin tulisi myös välttää alkoholijuomien, virvoitusjuomien, maustettujen ruokien, makkaran ja paistetun ruoan nauttimista. On tärkeää ryhtyä tarvittaviin toimiin, jotta haitat terveydelle voidaan estää, ja lääkärin ohjeita tulisi noudattaa, jotta maksaan liittyvät sairaudet eivät pääsisi häiritsemään elimistön toimintaa.

Seuraavissa tilanteissa henkilöllä on tavallista suurempi riski kärsiä maksaan liittyvistä ongelmista: hänellä on diabetes; hän on juonut liikaa alkoholia; hän on työskennellyt kemikaalilaboratorioissa veren, viruksien tai bakteerien läheisyydessä; hän on vakavasti ylipainoinen; hänelle on tehty tatuointi steriloimattomalla neulalla.

Henkilökohtainen terveydenhoito on jokaisen ihmisen omalla vastuulla, ja siksi on tärkeää kiinnittää huomiota elimistön lähettämiin varoitusmerkkeihin, mikäli on kiinnostunut terveydestään. Jos sinulla on nälkä, tulisi sinun syödä, ja samalla tavalla tulisi lopettaa syöminen silloin kun nälkää ei enää ole. Tällöin voit antaa elimistöllesi ravinteita ja täydentää sen varantoja luonnollisten mehujen avulla, hedelmillä tai lasillisella vettä. Jos kuitenkin pakotat itsesi syömään liikaa, aiheutat maksallesi ylimääräistä työtä, ja teet itsesi mahdollisesti sairaaksi.

Vettä tulisi juoda päivittäin 8-12 lasillista, sillä vesi auttaa maksaa kehon puhdistusprosessissa. Vesi myös auttaa puhdistamaan munuaisia. Suuria määriä sokeria tulisi välttää, sillä maksa vastaa sokerin muuntamisesta rasvaksi ja kolesteroliksi, ja tämä on suoraan yhteydessä elimistön kykyyn toimia normaalisti.

Some figure

Jos haluat säilyttää maksasi terveenä, tulisi sinun välttää liiallista keinotekoisten makeutusaineiden käyttöä. Elimistö tarvitsee tietyn määrän sokeria veressä, mutta tämän sokerin saa helposti tuoreista hedelmistä tai jostakin luonnollisesta makeutusaineesta, kuten steviasta.

Viimeiseksi lisäämme vielä yhden asian: olisi tärkeää säästää maksaa liialliselta työltä, sillä näin vältyt sen altistamiselta tartunnoille. Siksi tulisikin aina välttää muun muassa haitallisia aineita sisältäviä vihanneksia ja hedelmiä, joita on käsitelty kemikaaleilla tai hyönteistorjunta-aineilla.

Hyödyntämällä tässä artikkelissa antamiamme perustietoja voit seurata ja hoitaa maksasi kuntoa, ja vältyt ongelmilta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • O’Shea R, Dasarathy S, McCullough A. Alcoholic liver disease. Hepatology. 2009;51(1):307-328.
  • Hernandez-Gea V, Friedman S. Pathogenesis of Liver Fibrosis. Annual Review of Pathology: Mechanisms of Disease. 2011;6(1):425-456.
  • Aguilera Guirao A, Romero Yuste S, Regueiro B. Epidemiología y manifestaciones clínicas de las hepatitis virales. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2006;24(4):264-276.
  • Battah Khairat A, Badran Darwish H, Shraideh Ziad A. Effect of Cigarette Smoking on the Structure of Hepatocytes: TEM Study. Int. J. Morphol. 2016;  34( 4 ): 1239-1244.
  • Espiona Z. Patología hepática. Medicina de Familia. SEMERGEN. 2004; 30 (11): 564-579.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.