Logo image
Logo image

Puhdista maksa viikossa

4 minuuttia
Puhdista maksa viikossa
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Maksa on yksi tärkeimmistä elimistä koko kehossa. Maksalla on uskomaton kyky uudistua ja puhdistaa elimistö myrkyistä, suojella kehoa tulehduksilta ja suodattaa pois haitalliset aineet. Juuri tästä syystä maksa on myös erittäin altis kärsimään huonon ruokavalion vaikutuksista, myrkyllisistä tavoista kuten tupakoinnista, ja jopa negatiivisten tunteiden ja stressin haittavaikutuksista. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, miten voit parantaa maksasi terveyttä ja puhdistaa ylikuormittuneen maksan seitsemässä päivässä.

Mistä tietää, onko maksa ylikuormittunut?

On olemassa monia selviä merkkejä siitä, että maksa voi huonosti ja saattaa olla ylikuormittunut. Jos huomaat kärsiväsi joistakin seuraavista oireista, on aika puhdistaa maksa.

 • Huonosti toimiva ruuansulatus. Maksan osa ruuansulatuksessa on tärkeä. Ruuansulatusongelmat, ummetus, kipu vatsassa ja ilmavaivat voivat olla merkki ongelmista maksan toiminnassa.
 • Mieliala. Maksan vajaatoiminta vaikuttaa suoraan mielialaan ja voi aiheuttaa ärtyneisyyttä, levottomuutta, vihantunteita ja stressiä.
 • Tummat silmänaluset.
 • Kipu oikeassa silmässä.
 • Ihon ja silmämunien kellertävä väri.
 • Korkea verenpaine.
 • Allergiat ja iho-ongelmat.

Näin valmistaudut viikon puhdistuskuuriin

Koska maksan puhdistaminen kestää kokonaiset seitsemän päivää, on tärkeää noudattaa seuraavia ohjeita tarkasti. Vältä rankkaa liikuntaa tai muita ponnistuksia, ahmimista tai dieettiä viikkoa ennen kuuria ja viikko kuurin jälkeen, näin vältät kehon rankat reaktiot puhdistumiseen. Jos käytät lääkkeitä tai kärsit terveysvaivoista, puhu puhdistuskuurista lääkärisi kanssa ennen sen toteuttamista.

Joskus maksan puhdistaminen aiheuttaa sivuoireita kuten päänsärkyä, väsymystä, alhaista kuumetta tai ripulia. Näiden oireiden tulisi kuitenkin häipyä pian kuurin lopettamisen jälkeen, joten jos vaivat jatkuvat, varaa aika lääkäriin.

Kielletyt ruuat

Puhdistusviikon aikana jätä seuraavat aineet kokonaan pois ruokavaliostasi:

 • Alkoholi
 • Paistetut, rasvaiset ruuat
 • Punainen liha
 • Valmisruuat, pakasteateriat
 • Maitotuotteet
 • Valkoinen sokeri
 • Keinotekoiset makeutusaineet

Kuinka puhdistaa maksa viikossa

Päivärytmi:

Ennen aamiaista

Heti aamulla herättyäsi kehosi on ollut ilman ravintoa koko yön. Yön aikana keho puhdistautuu, uusiutuu ja korjautuu sekä lepää kerätäkseen energiaa seuraavaan päivään. On hyvin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä syömme heti herättyämme tyhjään mahaan.

Puhdistukuurin aikana sinun tulee aamulla ensimmäiseksi juoda kaksi lasillista lämmintä vettä ja sen jälkeen nauttia ruokalusikallinen tuoretta sitruunamehua ja saman verran oliiviöljyä. Voit sekoittaa ainekset yhteen tai nauttia ne erikseen, kunhan otat kaikki ainekset ennen varsinaista aamupalaa. Nämä helpot keinot herättävät kehon tehokkaasti uuteen päivään, laittavat elintoiminnot aktiivitilaan ja varmistavat, että vatsa toimii kunnolla koko päivän.

Some figure

Aamiainen

Puoli tuntia veden, öljyn ja sitruunamehun nauttimisen jälkeen on aika syödä aamupalaa. On tärkeää antaa veden ja muiden ainesten imeytyä kunnolla ennen aamupalaa, joten kipaise vaikka suihkussa ennen aamiaista. Aloita päiväsi juomalla tuorepuristettua greippimehua – jos kaipaat kirpeään greippiin makeutta, voit lisätä joukkoon tilkan hunajaa tai steviaa.

Valikoi jokin näistä kolmesta vaihtoehdosta ja vaihtele niiden välillä viikon ajan sen mukaan, mistä itse pidät ja mitä on helposti saatavilla.

 • Aamupala 1: Hedelmäjuoma joko riisi- tai kaurajuomalla, lisää joukkoon omenaa, päärynää, ananasta tai banaania. Sekoita juomaan ruokalusikallinen oluthiivaa, ruokalusikallinen mehiläisen siitepölyä, kourallinen luumua ja jauhettuja manteleita.
 • Aamupala 2: Paahtoleipää tahinilla (seesaminsiemenistä tehty tahna) ja avokadolla.
 • Aamupala 3: Voileipä täysjyväleivästä tai tortillasta.
Some figure

Brunssi

Maksan puhdistuskuurin aikana ei ole tarkoitus kärsiä nälkää, sillä päämääränä on kehon puhdistaminen, ei painon pudottaminen. Jos tunnet olosi nälkäiseksi aamiaisen ja lounaan välillä, nauti kourallinen kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä tai tuoretta hedelmää.

Jos nälkä ei vielä kutittele vatsanpohjaa, valmista silti teeuute jostakin seuraavista yrteistä ja nauti se ennen lounasta. Yrtit voi kasvattaa ja kerätä itse tai ostaa terveyskaupasta kuivattuna.
 • Boldo
 • Maarianohdake
 • Voikukka

Lounas

Lounasateria perustuu kolmeen eri ruokaan, joita voi yhdistellä oman mielen ja maun mukaan.

 • Alkupala. Gazpachokeitto, salaatti tai paistetut omenat.
 • Pääruoka. Ruskea riisi, kvinoa, täysjyväpasta, hirssi tai paistettu/keitetty peruna.
 • Proteiini. Kalaa, vaaleaa lihaa (kanaa tai kalkkunaa) tai kasviksia.

Voit lisätä ruokiin oliiviöljyä, merisuolaa ja viinietikkaa makua antamaan. Älä käytä rasvaisia salaatinkastikkeita tai voita. Viimeistele ruokahetki nauttimalla yksi edellä mainituista teeuutteista.

Some figure

Iltapäivän välipala

Jos vatsa kurnii, etkä pysty odottamaan illalliseen asti, napostele pähkinöitä tai hedelmää aivan kuten ennen lounastakin ja nauti päivän kolmas ja viimeinen yrttiuute.

Illallinen

Jos maksan terveys on sinulle tärkeää, tulisi illallisen olla kevyt, eikä sitä tulisi nauttia turhan myöhään. Töistä kotiin palattuasi on hyvä hetki illallisen nauttimiseen. Jos syöt kovin myöhään illalla, se hankaloittaa maksan puhdistumisprosessia, joka tapahtuu aamun pikkutunneilla, sen jälkeen kun päivän ruuansulatus on lopuillaan. Myöhään syöty illallinen pitkittää ruuansulatusprosessia ja täten myös maksan puhdistumista.

Kokeile kevyttä kasviskeittoa, salaattia tai paistettuja kasviksia. Voit lisätä joukkoon pellavansiemenöljyä, merilevää tai vehnänalkioita. Jos olet nälkäinen vielä aterian jälkeen, syö paistettu tai keitetty kananmuna, riisiä tai maissileipää.

Vältä alkoholia, tupakkaa ja muita haitallisia aineita kuurin aikana ja jätä rankimmat jumppatunnit ja salireissut väliin. Käy puolen tunnin reippailla kävelyillä, mutta älä rasita itseäsi sen enempää. Viikon jälkeen voit palata normaaliin päivärytmiisi ja ruokavalioosi, mutta muista jatkossakin syödä terveellisesti ja jätä pois liiallinen sokeri, rasva ja lisäaineet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Michel Salazar Vallejo. Tratado de Psicofarmacología (eBook online). Ed. Médica Panamericana, 2014.
 • Michael S. Richardson. ENCICLOPEDIA DE LA SALUD: Qué debemos hacer para disfrutar de una buena salud. Editorial AMAT, 2004.
 • Mario R. Garcia Palmieri. Lo Que Debes Saber Sobre Tu Salud. La Editorial, UPR, 2000.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.