Yli 10 syytä syödä enemmän avokadoa

toukokuu 11, 2015

Hassua kyllä, tällä hedelmällä on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta se ei ole yhtä suosittu kuin esimerkiksi omenat ja appelsiinit. Koska avokado sisältää paljon rasvaa, monet ihmiset uskovat, että se ei ole hyvä laihduttajalle tai urheilijalle. Mutta seuraavassa artikkelissa opit lisää avokadon hyödyistä ja ymmärrät miksi avokadoa kannattaa syödä enemmän.

Yksi hedelmä, paljon hyviä ominaisuuksia

Ensinnäkin täytyy huomauttaa, että avokadon sisältämä rasva ei ole haitallista, kuten jotkut luulevat. Avokado on yksi parhaimmista hedelmistä, joita urheilijat voivat käyttää ravinnossaan, koska siitä saa todella paljon energiaa.

Mutta avokadot ovat hyödyllisiä paljon muuhunkin, eivät vain energiaksi urheiluun. Ne ovat myös hyväksi ihmisille, jotka työskentelevät toimistossa, sekä lapsille, vanhuksille, raskaana oleville ja kaikille yleisluontoisesti.

Avokado auttaa kohentamaan kolesterolitasoa ja samanaikaisesti se vakauttaa sydämen rytmiä (minkä vuoksi myös sen sanotaan olevan hyvä urheilijoille). Avokado sisältää tyydyttymättömiä rasvoja, öljyhappoa ja alfalinoleenihappoa (tunnetaan yleisesti Omega-3 -rasvahappona).

Avokado soseena

 

Avokadot auttavat kasvussa ja lihasmassan palautumisessa, koska ne sisältävät suuren määrän proteiineja, kaliumia ja sinkkiä; enemmän kuin banaanit. Niiden ”hyvät” rasvat parantavat testosteronitasoa luonnollisesti.

Avokadon välttämättömien rasvahappojen ja E-ryhmän vitamiinien ansiosta se myös lieventää niveltulehdusta (suositellaan nivelreumaan) ja pitää rustoa kunnossa.

Avokado pitää sinut kylläisenä pidempään sen liukenevien ja liukenemattomien kuitujen vuoksi. Ne hidastavat hiilihydraattien hajoamista. Niiden suuri öljyhappomäärä aktivoi aivojen alueita, jotka tuottavat tyytyväisyyden tunnetta.

Ja jos tässä ei jo ollut tarpeeksi: korkean karotenoidisisällön ansiosta avokadot parantavat vastustuskykyä. Luteiini, toinen ainesosa avokadossa, toimii antioksidanttina ja suojana näkösairauksia vastaan.

Hyvä asia tässä hedelmässä on myös, että sitä voi syödä monin eri tavoin, esimerkiksi raakana salaateissa vihannesten kanssa, ihan sinällään, paahtoleivän päällä ja niin edelleen.

Avokadosalaatti

Kuten jo aikaisemmin sanottu, avokadot ovat hyviä raskaana oleville naisille, koska ne ehkäisevät sekä äidin että sikiön sairauksia. Koska niissä on paljon foolihappoa, ne ovat erittäin tärkeä lisä raskauden aikana, ja ne voivat korvata monien lääkkeiden ja kemikaalien kulutuksen. Jos suunnittelet tulla raskaaksi, älä epäröi syödä avokadoa, se auttaa kehosi ja terveytesi kohentamisessa.

Korkeasta kolesterolista kärsivät voivat hyödyntää tätä hedelmää vähentääkseen LDL-kolesterolitasoja (pahoja) ja ylläpitämään HDL-kolesterolitasoja (hyviä). Avokado on epäilemättä hyödyllinen ehkäisemään verisuonitauteja, kuten aivohalvauksia, joista on tullut yhä yleisempiä.

Avokado kuva 4

 

Avokadolla on myös erinomaisia esteettisiä vaikutuksia, sillä se estää ihon vanhenemista ja suojelee hiuksia. Niinpä voit lisätä avokadon kauneustuotelistaasi. Levitä se naamiona kasvoillesi hoitaaksesi auringon polttamaa ihoa tai myös vähentämään ryppyjä.

Avokadon kermaisen koostumuksen ansiosta voit käyttää sitä voin tai majoneesin korvikkeena. Se on hyvä idea käytettäväksi esimerkiksi kakuissa, banaanileivissä, voileivissä ja salaattikastikkeissa.

Perinteisessä lääketieteessä avokado on tunnettu monesta eri ominaisuudesta, mutta erityisesti sen sukupuoliviettiä parantavista ja ripulia ehkäisevistä ominaisuuksista. Näissä tapauksissa voidaan käyttää avokadon siemeniä, lehtiä ja jopa kuorta.

Mutta nämä eivät ole sen ainoita käyttötarkoituksia; ne voivat myös lievittää punatautia ja ehkäistä kaljuuntumista.

Entä siemenet?

Avokadon hedelmälihan lisäksi voit syödä siitä muitakin osia, kuten siemenen. Siitä huolimatta että se saattaa kuulostaa sinusta hieman oudolta, voit hienontaa siemenen ja käyttää sitä eri tavoilla, joko raakana tai keitettynä.

Avokado kuva 5

 

Valtaosa avokadon aminohapoista löytyy siemenestä. Öljy voi vähentää kolesterolia ja suojata kehoa verisuonitaudeilta tai sydänkohtauksilta.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että siinä on enemmän liukenevaa kuitua kuin missään muussa ravintoaineessa maapallolla. Se on myös erinomainen apu ripulia tai suoliston tulehduksia vastaan. Useissa maissa sitä käytetään ruoansulatusongelmien hoidossa.

Avokadon siemenet sisältävät fenolisia yhdisteitä, jotka auttavat estämään suoliston haavaumia ja bakteeri- tai virusinfektioita. Koska ne sisältävät flavonolia, ne voivat ehkäistä syövän kasvua. Niitä voidaan myös käyttää vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ehkäisemään heikentäviä sairauksia, kuten ennenaikaista vanhenemista.

Ihmiset, jotka kärsivät niveltulehduksesta tai muista vastaavista kivuista ovat havainneet, että avokadon siemen auttaa kipuun. Avokadoöljy tekee hiuksista upeat ja kiiltävät ja se auttaa myös hoitamaan hilsettä. Sillä on myös nuorentava vaikutus, se lisää ihon kollageenia ja ehkäisee ryppyjä.

Avokadotee (jossa siemenet raastetaan ja paahdetaan) auttaa hallitsemaan astmakohtauksia. QiGong -lääketieteen mukaan ne tekevät olon energiseksi ja harmoniseksi. Avokadon siemeniä voidaan käyttää kuivatettuina, raastettuina, paahdettuina salaateissa, teessä, smoothieissa tai sellaisenaan (vaikka niillä on kyllä hieman karvas maku).

Mitä sanot, tekeekö nyt mieli syödä enemmän avokadoa?

 

Kuvat: Javier Lastra, Joselu Blanco, Jaanus Silla, Luca Nebuloni and Harmony Rae.

 

 

 

 

UUTISIA VERKOSSA