Logo image
Logo image

Yli 10 syytä syödä enemmän avokadoa

3 minuuttia
Yli 10 syytä syödä enemmän avokadoa
Viimeisin päivitys: 09 maaliskuuta, 2019

Hassua kyllä, tällä hedelmällä on paljon hyviä ominaisuuksia, mutta se ei ole yhtä suosittu kuin esimerkiksi omenat ja appelsiinit. Koska avokado sisältää paljon rasvaa, monet ihmiset uskovat, että se ei ole hyvä laihduttajalle tai urheilijalle. Mutta tässä artikkelissa opit lisää avokadon hyödyistä ja ymmärrät miksi sitä kannattaa syödä enemmän.

On olemassa monta syytä syödä enemmän avokadoa

Avokadosta saa energiaa

Ensinnäkin täytyy huomauttaa, että avokadon sisältämä rasva ei ole haitallista, kuten jotkut luulevat. Avokado on yksi parhaimmista hedelmistä, joita urheilijat voivat nauttia, koska siitä saa todella paljon energiaa.

Mutta avokadot ovat hyödyllisiä paljon muuhunkin, eivät vain energiaksi urheiluun. Ne ovat myös hyväksi ihmisille jotka työskentelevät toimistossa, sekä lapsille, vanhuksille, raskaana oleville ja kaikille yleisluontoisesti.

Avokado auttaa kohentamaan kolesterolitasoa ja samanaikaisesti se vakauttaa sydämen rytmiä (minkä vuoksi myös sen sanotaan olevan hyvä urheilijoille). Avokado sisältää tyydyttymättömiä rasvoja, öljyhappoa ja alfalinoleenihappoa (tunnetaan yleisesti Omega-3 -rasvahappona).

Some figure

Banaaniakin ravitsevampi

Avokadot auttavat kasvussa ja lihasmassan palautumisessa, koska ne sisältävät suuren määrän proteiineja, kaliumia ja sinkkiä; jopa enemmän kuin banaanit. Niiden “hyvät” rasvat parantavat testosteronitasoa luonnollisesti.

Avokadon välttämättömien rasvahappojen ja E-ryhmän vitamiinien ansiosta se myös lieventää niveltulehdusta (suositellaan nivelreumaan) ja pitää rustoa kunnossa.

Avokado pitää sinut kylläisenä pidempään sen liukenevien ja liukenemattomien kuitujen vuoksi. Ne hidastavat hiilihydraattien hajoamista. Niiden suuri öljyhappomäärä aktivoi aivojen alueita, jotka tuottavat tyytyväisyyden tunnetta.

Ja hyötyjä löytyy vieläkin enemmän: korkean karotenoidisisällön ansiosta avokadot parantavat vastustuskykyä. Luteiini, toinen ainesosa avokadossa, toimii antioksidanttina ja suojana silmäsairauksia vastaan.

Hyvä asia tässä hedelmässä on myös se, että sitä voi syödä monin eri tavoin, esimerkiksi raakana salaateissa vihannesten kanssa, ihan sinällään, paahtoleivän päällä ja niin edelleen.

Some figure

Kuten jo aikaisemmin sanottu, avokadot ovat hyviä raskaana oleville naisille, koska ne ehkäisevät sekä äidin että sikiön sairauksia. Koska niissä on paljon foolihappoa, ne ovat erittäin tärkeä lisä raskauden aikana, ja ne voivat korvata monet lääkkeet ja kemikaalit. Jos suunnittelet raskaaksi tuloa, älä epäröi syödä avokadoa, sillä se auttaa kehosi ja terveytesi kohentamisessa.

Kolesterolin kohentaja

Korkeasta kolesterolista kärsivät voivat hyödyntää tätä hedelmää vähentääkseen LDL-kolesterolitasoja (pahoja) ja ylläpitämään HDL-kolesterolitasoja (hyviä). Avokado on epäilemättä hyödyllinen ehkäisemään verisuonitauteja, kuten aivohalvauksia, joista on tullut yhä yleisempiä.

Some figure

 

Avokadolla on myös erinomaisia esteettisiä vaikutuksia, sillä se estää ihon vanhenemista ja suojelee hiuksia. Niinpä voit lisätä avokadon kauneustuotelistaasi. Levitä se naamiona kasvoillesi hoitaaksesi auringon polttamaa ihoa tai vähentämään ryppyjä.

Avokadon kermaisen koostumuksen ansiosta voit käyttää sitä voin tai majoneesin korvikkeena. Se on hyvä idea käytettäväksi esimerkiksi kakuissa, banaanileivissä, voileivissä ja salaatinkastikkeissa.

Perinteisessä lääketieteessä avokado on tunnettu monesta eri ominaisuudesta, mutta erityisesti sen sukupuoliviettiä parantavista ja ripulia ehkäisevistä ominaisuuksista. Näissä tapauksissa voidaan käyttää avokadon hedelmälihan lisäksi myös kasvin lehtiä ja jopa puun kuorta.

Mutta nämä eivät ole sen ainoita käyttötarkoituksia; ne voivat myös lievittää punatautia ja ehkäistä kaljuuntumista.

Avokadoöljy

Avokado on herkullinen hedelmä sinällään syötynä melkeinpä minkä tahansa ruoan kanssa yhdistettynä, tai sitten ihan yksinään. Avokadosta valmistetaan kuitenkin myös öljyä, jota on saatavana nykyään jo mistä tahansa ruokakaupasta.

Some figure

Avokadoöljyn käyttö ruoanlaitossa voi vähentää kolesterolia ja suojata kehoa verisuonitaudeilta tai sydänkohtauksilta.

Tämä öljy tekee myös hiuksista upeat ja kiiltävät ja se auttaa hoitamaan hilsettä. Sillä on myös nuorentava vaikutus iholla, sillä se lisää ihon kollageenia ja ehkäisee ryppyjä. Käytä öljyä iholla kosteusvoiteen tapaan, tai käytä sitä esimerkiksi poistamaan meikit kasvoilta illalla ennen kasvopesua.

Mitä sanot, tekeekö nyt mieli syödä enemmän avokadoa tai ottaa avokadoöljy käyttöön ruoanlaitossa ja kauneudenhoidossa?

Kuvat: Javier Lastra, Joselu Blanco, Jaanus Silla, Luca Nebuloni and Harmony Rae.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.