7 parasta hiilihydraattien lähdettä laihtumisen avuksi

12 helmikuun, 2019
Hiilihydraatteja pidetään usein ykkösvihollisena laihduttajien keskuudessa, sillä hiilarit mielletään ns. turhaksi energiaksi, joka kerääntyy helposti elimistöön rasvaksi. Hiilihydraatit ovat kuitenkin tarpeellisia elimistölle, ja ne voivat itse asiassa auttaa laihtumaan.

Hiilihydraatteja on erilaisia: sellaiset epäterveelliset hiilihydraattien lähteet kuten valkoiset jauhot voivat heikentää laihtumista, mutta hyvien hiilihydraattien lähteet kuten täysjyvät ovat puolestaan hyödyllisiä ja tarpeellisia elimistölle.

Monet ravitsemusasiantuntijat ovatkin tulleet siihen johtopäätökseen, että hiilihydraatit ovat elimistölle tärkeitä, sillä niistä saa nopeasti hyvälaatuista energiaa, joka auttaa pitämään olon virkeänä, parantaa suorituskykyä ja kontrolloi verensokeria.

Terveellisten hiilihydraattien lähteet

Onkin tärkeää ymmärtää, miten nämä terveelliset hiilihydraatit voi parhaiten omaksua osaksi terveellistä ruokavaliota ja mistä niitä parhaiten saa. Alta löydät listan seitsemästä parhaasta ja terveellisestä hiilihydraatin lähteestä.

1. Kaura

Tämä tuskin tulee yllätyksenä kenellekään, sillä kaura on tunnetusti terveellinen vilja niin sydämen terveydelle kuin verisuonillekin. Lisäksi kaura voi auttaa laihtumaan, sillä sen sisältämät hiilihydraatit ovat ihanteellinen keino pitää olo kylläisenä suhteellisen vähäisellä kalorimäärällä.

Kaura sisältää runsaasti vesiliukoista kuitua, joka imeytyy helposti ja tehostaa aineenvaihduntaa. Lisäksi kuidut tehostavat suoliston toimintaa, jolloin jäte ja kuona-aineet pääsevät poistumaan tehokkaasti.

Kauran säännöllinen nauttiminen on yhdistetty myös vyötärön hoikistumiseen ja vatsamakkaroiden vähenemiseen – tämä puolestaan vähentää riskiä sydäntauteihin.

Aamuinen kaurapuuro ei turhaan ole yksi suosituimmista aamupaloista, sillä se täyttää mahaa, pitää verensokerin tasaisena pitkään ja ehkäisee naposteluhimoa ja ylensyöntiä lounaalla.

Lisää ideoita kauran käyttöön: 5 syytä, miksi kaurapuuroa kannattaa syödä iltapalaksi

2. Täysjyväpasta

Lisäämällä annoksen täysjyväpastaa päivän pääateriaan tarkoittaa, että saat runsaasti terveellistä polttoainetta elimistöllesi, etkä päädy ahmimaan tai napostelemaan ja täten nauttimaan ylimääräisiä kaloreita.

Pasta on monipuolinen aines, joka soveltuu kylmiin salaatteihin, sekä kasvisten että lihan kanssa nautittavaksi. Siitä voi valmistaa herkullisia ja terveellisiä aterioita.

Täysjyväpasta on täynnä terveellisiä hiilihydraatteja, jotka ehkäisevät rasvakudosten kertymistä vyötärölle, kunhan sitä nauttii rajoitetusti. Pieni annos täysjyväpastaa sisältää noin 200 kaloria kypsennyksen jälkeen ja se sopii hyvin kalan tai kanan kaveriksi, sekä kasvispitoisiin annoksiin.

3. Pavut

hiilihydraattien lähteet: pavut tomaattikastikkeessa

 

Pavut ovat tuttuja etenkin kasvissyöjille ja vegaaneille, sillä pavuista saa runsaasti tärkeitä ravintoaineita ja proteiinia, jotka jäävät helposti uupumaan kasvisruokavaliossa. Pavut ovat hyödyllisiä sydämen ja ruuansulatuksen terveydelle, sillä niiden sisältämä kuitu auttaa kontrolloimaan kolesterolitasoa ja ehkäisee suoliston toimintaongelmia.

Pavuista saa runsaasti energiaa, rautaa ja proteiinia, joten ne sopivat erityisen hyvin paljon liikkuvien ruokavalioon. Lisäksi pavut sisältävät vain vähän kaloreita mutta auttavat sinua pysymään kylläisenä pidempään.

4. Kokonainen vehnänjyvä

Vehnänjyvistä on tullut suosittu tuote viime vuosien aikana, etenkin kasvissyöjien ja terveysruokaintoilijoiden keskuudessa.

Vehnänjyvästä saa runsaasti korkealaatuisia hiilihydraatteja, kuitua, kasviproteiinia ja mineraaleja. Vehnänjyvät avittavat ruoka-aineiden muuntumista energiaksi, joka tehostaa aineenvaihduntaa ja laihtumista.

5. Banaani

hiilihydraattien lähteet: pilkottu banaani

 

Monet välttävät banaanien syömistä, sillä ne sisältävät tunnetusti paljon kaloreita ja sokeria. Banaani on kuitenkin yksi parhaimmista hiilihydraattien lähteistä, ja se sopii kaikkien ruokavalioon.

Banaani on ravinnerikas hedelmä, josta saa kuitua ja tärkkelystä, joka sulaa elimistössä täysin. Banaani auttaa sinua pysymään kylläisenä pidempään ja siitä saa runsaasti energiaa – lisäksi se tehostaa ruuansulatusta.

Banaani on loistava välipala, kun kaipaat lisäenergiaa tai hyvä palautusmishedelmä treenin jälkeen.

Suositeltua lukemista: 6 loistavaa syytä syödä banaania päivittäin

6. Kvinoa

Kvinoa on superruoka, joka on niittänyt mainetta kaikkialla maailmassa. Kvinoa on terveellinen hiilihydraattien lähde, ja siitä saa lisäksi proteiinia ja tärkeitä aminohappoja, jotka auttavat rakentamaan lihasmassaa.

Säännöllisesti nautittuna kvinoa tehostaa aineenvaihduntaa ja kaloreiden palamista, joka johtaa laihtumiseen. Lisäksi kvinoa optimoi energiankäyttöä elimistössä ja parantaa sekä psyykkistä että fyysistä suorituskykyä koko päivän ajan.

Suositeltua lukemista: Kvinoan, omenan ja kanelin hyödyt aamupalalla nautittuina

7. Ohra

kokonainen ohra sekä jyvät

 

Monipuoliset hiilihydraatit, kuten ohra, soveltuvat hyvin nälän taltuttamiseen ja naposteluvimman hillitsemiseen. Nämä hiilihydraatit muuntuvat helposti energiaksi elimistölle ja ehkäisevät verensokerin heittelyä. Ohra sisältää vähän kaloreita ja se sopii hyvin salaatteihin, keittoihin ja muihin ruokiin.

Kaikki hiilihydraatit eivät ole pahasta, eikä niitä tulisi välttää kokonaan. Valitse terveellisten hiilihydraattien lähteet, niin saat pitkäkestoista energiaa, joka pitää kylläisenä etkä päädy napostelemaan. Nauttimalla terveellisiä hiilihydraatteja voit itse asiassa tehostaa laihtumista ja aineenvaihdunnan toimintaa, jolloin kaloreita palaa tehokkaammin. 

  • Kerrigan, A. M., & Brown, G. D. (2011). Phagocytes: Fussy about carbs. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2011.05.041

  • Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN). (2015). Carbohydrates and Health. TSO The Stationary Office. https://doi.org/10.1016/j.cortex.2011.12.002

  • Lunn, J., & Buttriss, J. L. (2007). Carbohydrates and dietary fibre. Nutrition Bulletin. https://doi.org/10.1111/j.1467-3010.2007.00616.x