5 syytä, miksi kaurapuuroa kannattaa syödä iltapalaksi

Tiesitkö, että kaurapuuro voi auttaa nukkumaan paremmin? Sisältämänsä melatoniinin ja B-vitamiinin ansiosta se sopii täydellisesti serotoniinin erityksen stimulointiin ja parempien, keskeytymättömien yöunien edistämiseen.
5 syytä, miksi kaurapuuroa kannattaa syödä iltapalaksi

Viimeisin päivitys: 22 marraskuuta, 2018

Tiesitkö, että kaurapuuro voi auttaa nukkumaan paremmin? Parempi uni tarkoittaa parempaa terveyttä sekä enemmän energiaa ja tuotteliaampia päiviä. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, miksi kannattaa syödä kaurapuuroa iltapalaksi.

Meillä on sinulle muutama kysymys koskien unta ja nukkumista:

Nukutko kahdeksan tuntia putkeen? Vai heräiletkö usein öisin ja tuntuuko sinusta seuraavana aamuna siltä, kuin et olisi saanut yhtään levättyä?

Jos näin on, on aika tehdä asialle jotakin. On aika tehdä muutoksia ja hyödyntää erästä yksinkertaista apua tuntia ennen nukkumaanmenoa: syö lautasellinen lämmintä kaurapuuroa iltapalaksi.

5 syytä, miksi sinun olisi hyvä syödä kaurapuuroa iltapalaksi

1. Kaurapuuroa illalla – loistava valinta

Kun syöt kaurapuuroa iltapalaksi, pidät glukoositasot tasapainossa.

Palauttava ja syvä uni riippuu monista eri tekijöistä. Kaksi niistä on hyvin konkreettisia: milloin syöt illallista ja mitä ruokia sisällytät tähän päivän viimeiseen ateriaan.

Tässä yksi mielenkiintoinen seikka, joka kannattaa pitää mielessä: maksa suorittaa puhdistustaan kello 1-3 yöllä. Jos syöt myöhään illalla tai illalliseksi liian raskaan aterian, häiritset tätä maksan suorittamaa tehtävää ja heräät kesken unien. Illallinen tulisi syödä kello 17-21.

Mitä tulee ruokiin, joita illalliseen kannattaa sisällyttää, kaurapuuro on varmin valinta terveyden ja hyvien yöunien kannalta. Kaurapuuro, sekä kauramaito, sisältävät juuri oikeita ravintoaineita. Ne pitävät glukoositasot tasapainossa, mikä on hyväksi erityisesti päivän viimeisinä tunteina.

Jos haluat saada levättyä kunnolla, muista lisäksi seuraava asia: punaista lihaa ei kannata syödä illalla. Miksi ei? Se sisältää stimulantteja kuten hypoksantiinia, joten parempi valinta on esimerkiksi kala tai viljat, kuten kaurapuuro.

2. Kaurapuuro sisältää runsaasti melatoniinia ja D-vitamiinia

Kaurapuuro sisältää melatoniinia. joka edesauttaa nukahtamista.

Kaurapuuro on luonnollinen melatoniinin lähde – yhdiste, joka säätelee uni-valverytmiä.

Se ei tietenkään itsessään saa sinua nukahtamaan välittömästi, kuten unilääkkeet tekevät. Sen sijaan se mukauttaa uni-valverytmiä niin, että tunnet olosi uneliaaksi kun on aika mennä nukkumaan.

Kaurapuuro säätelee tätä rytmiä sisältämänsä melatoniinin ja D-vitamiinin ansiosta. Se auttaa myös seuraaviin vaivoihin:

  • Migreeniin
  • Krooniseen väsymykseen
  • Ärtyneen suolen oireyhtymään
  • Luukatoon eli osteoporoosiin

Tehostaaksesi näitä hyötyjä valitse kaupasta kauraa, johon on lisätty D-vitamiinia. Tällä tavalla lisäät serotoniinituotantoa, mikä edistää unta.

3. Kaurapuuro ja B-ryhmän vitamiinit

B-ryhmän vitamiineilla on useita eri tehtäviä elimistössä. Tärkein niistä liittyy hermoston oikeanlaiseen toimintaan.

  • Kaurapuuro sisältää erittäin runsaasti B6-vitamiinia eli pyridoksiinia. Tämä on erittäin tarpeellinen aine ruoan energian muuttamisessa glukoosiksi sekä rasva- ja proteiiniaineenvaihdunnan kannalta.
  • B3-vitamiini auttaa lisäämään tryptofaanin tuotantoa. Se on tärkeä aminohappo, joka edistää rentoutumista ja unta.

Jos sinulla on jonkin edellä mainittujen vitamiinien puutos, tulet huomaamaan sen vaikutukset, joista tavallisin on fyysinen väsymys ja unettomuus.

4. Kaurapuuro auttaa ahdistukseen ja tuo paremman unen

Kaurapuuro auttaa lievittämään ahdistusta.

Kaurapuuro sisältää aveniinia ja trigonelliinia. Nämä ovat kaksi prolamiinityyppiä (kasviproteiineja).

Ne auttavat lievittämään ahdistusta ja hermostuneisuutta sekä fyysistä ja psyykkistä levottomuutta, jolla on tapana kerääntyä päivän mittaan ja estää sinua saamasta syvää ja palauttavaa unta.

Meidän on kuitenkin huomautettava, että tämän tyyppinen kasviproteiini toimii usein allergeenina keliakiaa sairastaville ihmisille, joten sinun on parasta välttää kauraa, jos näin on omalla kohdallasi.

5. Sano hyvästit stressille kaurapuuron avulla

Yksi suurimmista unettomuuden syistä on krooninen ahdistus tai stressi. Nämä psyykkiset prosessit stimuloivat adrenaliinirauhasta ja vapauttavat vähitellen tiettyjä hormoneja, jotka saavat aikaan lihasjäykkyyttä, stressiä ja väsymystä.

Kaurapuuron säännöllinen nauttiminen auttaa normalisoimaan monia hormoneja, jotka ovat yhteydessä stressiin. Koska kaurapuuro sisältää merkittäviä määriä B-ryhmän vitamiineja, tasapainotat sen avulla kortisolitasoja ja tuet hermoston toimintaa.

Lisäksi kaurapuuro parantaa sisäistä homeostaasia, rentouttaa, edistää ruoansulatusta ja tukee maksan terveyttä. Kaikki tämä on avuksi syvemmän ja palauttavamman unen kannalta.

Pidä kuitenkin mielessä tämä: nauti lautasellinen kaurapuuroa iltapalaksi joka päivä noin tunti tai kaksi ennen nukkumaanmenoa, jos haluat hyödyntää sen terveysvaikutukset.

Muista nauttia puurosi lämpimänä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Corio Andújar, R., & Arbonés Fincias, L. (2009). Nutrición y salud. Nutrition and Health, 35, 9, 423–479. https://doi.org/10.1016/S1138-3593(09)72843-6
  • Ávila Zúñiga, P. (n.d.). El secreto: 5 tiempos de comida al día. Clínica En Especialidades Dietoterapéuticas. Retrieved from https://www.carmenlia.com/Articulos/5_comidas_al_dia/5_tiempos_de_comida_al_día.pdf
  • Rozano Ladrón, V., Quiróz Santiago, C., Acosta Pulido, J. C., & Pimentel Ayaquica, L. A. (2004). Hortalizas, las llaves de la energía. Revista Digital Universitaria, 5. Retrieved from http://www.revista.unam.mx/vol.6/num9/art88/sep_art88.pdf
  • Celorio Fries, G. A., & Mota López, M. Á. (2016). Salud Mental y Nutrición: Una revisión sistemática. Cádiz: Colegio Oficial de Enfermería de Madrid.
  • Romo, M. (2014). Entrena tu cerebro. Neurociencia para la vida cotidiana. Barcelona: Editorial Alienta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.