8 unettomuuden aiheuttamaa haittaa

· toukokuu 13, 2017
Krooninen unettomuus aiheuttaa huomattavan negatiivisia vaikutuksia elimistössä ja mielessä. Jo yksi huonosti nukuttu yö aiheuttaa energiavajeen ja voi johtaa ärtyneisyyteen ja keskittymisvaikeuksiin. Tässä artikkelissa tutustumme unettomuuden aiheuttamiin haittoihin lähemmin.

8 tuntia unta vuorokaudessa pitää fyysisestä ja psyykkisestä terveydestä huolta. Ikävä kyllä unen määrä on usein se ensimmäinen asia, josta pihistetään tilanteen niin vaatiessa, esimerkiksi työkiireiden aikana. Riittämätön uni johtaa kuitenkin väistämättä erilaisiin negatiivisiin reaktioihin, jotka voivat pitkällä aikavälillä heikentää elämänlaatua merkittävästikin.

Kun elimistö lepää, pääsevät monet tärkeät prosessit tapahtumaan unen aikana. Näihin kuuluvat mm. hormonien tuotanto, aineenvaihdunnan prosessit ja kehon energiavarastojen täyttyminen. Kun unta ei saa tarpeeksi tai heräilet jatkuvasti kesken unien, se johtaa fyysisiin ja psyykkisiin oireisiin, jotka tekevät arjen elämisestä hankalaa.

Alta löydät kahdeksan yleisintä unettomuuden aiheuttamaa terveyshaittaa. Tunnistatko itsesi?

Suositeltua lukemista: 5 smoothieta taistelussa unettomuutta vastaan

1. Unettomuus kohottaa verenpainetta

korkea verenpaine

 

Kehnot unenlahjat ja krooninen unettomuus vaikuttavat verisuoniin ja verenkiertoon, jolloin sydän kuormittaa. Unettomuus voi johtaa korkeaan verenpaineeseen, jossa systolinen paine on 132, kun sen terveellinen taso on alle 120.

Suositeltua lukemista: 4 parasta vihersmoothieta korkean verenpaineen hoitoon

2. Ruokahalu lisääntyy

Huonosti nukkuvat ihmiset kärsivät usein hyvin nukkuvia enemmän ylipainosta, sillä unettomuus kasvattaa ruokahalua.

Kun et saa nukuttua riittävästi, elimistön leptiinin määrä vähenee. Leptiini on hormoni, joka on vastuussa ruokahalun säätelemisestä ja kun sen määrä alenee, nousee sen sijaan greliinin määrä, joka herättelee ruokahalua.

Jos nukut huonosti yö toisensa perään, alat pian himoita enemmän hiilihydraatteja ja sokeria, sillä elimistön ruokahalun säätely häiriintyy.

3. Puolustusjärjestelmän toiminta heikkenee

puolustusjärjestelmä

Fyysinen väsymys ja uupumus, joka iskee huonosti nukutun yön jälkeen vaikuttaa suoraan immuniteettiin ja alentaa vasta-aineiden tuotantoa. Kun vasta-aineita ei ole riittävästi, elimistön suoja taudinaiheuttajia vastaan heikkenee. Näin altistut bakteeri- ja virustulehduksille.

4. Kognitiivisen suorituskyvyn heikkeneminen

Unettomuus heikentää etenkin hermoston ja aivojen toimintaa, ja usein unettomuudesta kärsivät huomaavatkin suorituskykynsä heikentyneen. Keskittyminen on vaikeaa ja erilaisista aivotyötä vaativista tehtävistä suoriutuminen muuttuu hankalaksi, samaten luova ajattelu takkuilee. Muistin toiminta heikkenee, eikä päätöksiä ole yhtä helppo tehdä kuin aikaisemmin.

Ajan myötä unettomuudesta kärsivät aivot eivät kykene poistamaan proteiineja, jotka muodostavat plakkia aivoihin, jolloin riski dementiaan ja Alzheimeriin kohoaa.

Suositeltua lukemista: Saatko liian vähän unta? Nämä neuvot auttavat

5. Tunnet olosi stressaantuneeksi ja masentuneeksi

stressi

 

Henkinen epätasapaino voi johtua kroonisista univaikeuksista. Jo yksi huonosti nukuttu yö voi tehdä olon ärtyneeksi ja stressaantuneeksi, joten pitkään jatkuvat uniongelmat voivat helposti johtaa masennukseen.

Unettomuus vaikuttaa välittäjäaineiden toimintaan, ja lisää stressihormoni kortisolin määrää, kun taas hyvänolontunteesta vastuussa olevien hormonien määrä vähenee.

6. Riski tyypin 2 diabetekselle lisääntyy

Harva on tästä tietoinen, mutta riittämättömät unet (alle 8 tuntia vuorokaudessa) lisää riskiä tyypin 2 diabeteksen kehittymiselle.

Jos elimistö ei saa kaipaamaansa lepoa, häiriintyvät aineenvaihdunnan toiminnot ja glukoosin määrä lisääntyy. Lisäksi unettomuus johtaa heikentyneeseen insuliiniherkkyyteen, mikä vaikeuttaa verensokerin kontrollointia.

7. Painonnousu

vaaka

 

Kuten mainitsimme aikaisemmin, unettomuus voi johtaa ruokahalun lisääntymiseen, jolloin saatat syödä enemmän kuin sinun pitäisi ja paino saattaa kohota.

Unettomuudesta kärsiessä naposteluvimma on jatkuvasti päällä ja lisääntynyt kalorimäärä yhdessä hormonaalisen epätasapainon kanssa johtaa aineenvaihdunnan toiminnan heikentymiseen, jolloin kaloreita ei pala normaalitahdissa. Tämä johtaa helposti rasvakudoksen lisääntymiseen, sillä keho ei pysty hyödyntämään rasvaa ja sokeria energianlähteenään.

Suositeltua lukemista: Nämä 7 ruokaa auttavat täydentämään ruokavaliotasi

8. Kärsit muita enemmän tulehduksellisista vaivoista

On hyvin todennäköistä, että huonosti nukkuvilla ilmenee muita enemmän turvotusta sekä nivelkipuja, jotka johtuvat elimistön tulehdusreaktiosta.

Tulehdusreaktion voi aiheuttaa moni eri tekijä, mutta unettomuudesta kärsivällä kyseessä on kudosten epätasapaino. Tulehdusta voi hoitaa tehokkaasti lepäämällä riittävästi – tämä on tärkeää, sillä jatkuva tulehdus voi lisätä riskiä kroonisten sairausten kehittymiseen.

Kuten tästä artikkelista käy ilmi, uni ei pelkästään ”lataa akkuja” seuraavaa päivää varten, vaan riittävät yöunet ovat ehdottoman tärkeitä koko elimistön terveyden kannalta, joten priorisoi ne. Mikäli vietät parhaillaan kiireistä elämänvaihetta, johon kuuluvat työkiireet, harrastukset ja perhe-elämän vaatimukset, yritä löytää tasapaino, jossa menet nukkumaan aina samaan aikaan päivästä ja heräät samaan aikaan joka aamu. Rutiini ja rytmi varmistavat, että kehosi on valmis nukkumaan tiettyyn aikaan päivästä, etkä pyöri sängyssä turhaan tuntikausia.